Uporabniška izkušnja spletnih mest

Verjetno ste že naleteli na kratico UX oziroma User Experience (sl. uporabniška izkušnja) in tudi kje prebrali, da je to pomembna stvar, na katero ne smemo pozabiti, kadar želimo optimizirati spletno stran. Vendar ste se zaradi strahu pred neznanim ali zaradi pomanjkanja časa odločili, da uporabniška izkušnja ni tako pomembna za vašo spletno mesto. Imate Google Analytics, mogoče ste pognali A/B teste v Google Experiments in to je to. Spletna stran je optimizirana.

Vendar temu ni čisto tako. Dandanes sta uporabniška izkušnja in digitalno razmerje najpomembnejša faktorja pri zvišanju prodaje spletne strani ali spletne trgovine. Bolj kot je spletni obiskovalec zadovoljen z uporabniško izkušnjo, hitreje bo napredoval po prodajnem lijaku. Se sprašujete kako razviti dobro uporabniško izkušnjo? Najboljši način je strategija z maksimalno interakcijo uporabnikov. Uporabniki so namreč tisti, ki vašo stran obiščejo, tisti ki jo uporabljajo in tisti, zaradi katerih je potrebno uporabniško izkušnjo optimizirati. Prav tako pa je ravno uporabnik tisti, ki vas drži na zeleni veji z nakupi vaših izdelkov ali storitev.

Na kaj je potrebno paziti, da je uporabniška izkušnja čim boljša?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Sledenje dobrim praksam je lahko dobro do nekatere mere. Ko pa postane popolna kopija brez lastnih raziskav, lahko slednje negativno vpliva na vaš posel. Smernice dobrih praks, ki ste jih izbrali, je potrebno prirediti vašemu segmentu obiskovalcev oziroma strank. Vse teze, pa jemati z rezervo ter jih preizkusiti na vaših uporabnikih. Prilagoditev je nujno potrebna, saj nasveti marketinškega guru-ja v Ameriki niso nujno pravilni in morda ne bodo veljali za vaš ciljni trg.

Preden si ustvarite predpostavke o vašem ciljnem segmentu uporabnikov, se prepričajte, da res veste kdo so in kaj želijo. Obiskovalce vaše spletne strani ali spletne trgovine morate poznati kot družino. Zato jih je potrebno podrobno raziskati in spoznati. Naslednja stvar, ki si jo morate zapomniti je ta, da je potrebno pomisliti na uporabniško izkušnjo že na začetku razvoja GUI (sl. grafični vmesnik oziroma podoba strani).

Redna interakcija z uporabniki je orodje za dosego ciljev

Skozi faze razvoja GUI je potrebna tudi redna interakcija z uporabniki spletnega mesta. V tej fazi lahko uporabite ekipo in prijatelje, da dobite približen vpogled v obnašanje uporabnikov. Uporabnikom lahko tako zastavite naloge, ki jih morajo opraviti. Ob reševanju pa si delate zapiske o tem, kje so bile težave oziroma kaj je uporabniku povzročalo nepotreben stres. Tako lahko marsikaj optimiziramo že v fazi razvoja in ponudimo dejanskim obiskovalcem dokaj optimizirano uporabniško izkušnjo že od samega začetka. Preverite tudi članek o A/B testih in kako lahko pomagajo do bolj optimizirane strani.

Pomembna stvar pri uporabniški izkušnji je tudi občutek domačnosti, ko obiskovalec prvič obišče spletno mesto. Če bomo sledili oblikovalnim smernicam, ki so najpogosteje najdene na spletu, bomo lahko uporabniku olajšali željeno akcijo. Uporabnik bo zaradi občutka domačnosti lahko takoj vedel, kaj storiti ali kje iskati željeno. Ko bo kliknil na nekaj, bo lahko vnaprej pričakoval kaj bo se zgodilo.
Kar se tiče konsistence in podobnosti, še je dobro omeniti, da je pomembno polagati pozornost tudi na konsistenco pri oglaševanju vaše znamke oziroma podjetja na vseh promocijskih kanalih. Ko bo uporabnik na socialnih omrežjih zasledil vašo promocijo (ki bo seveda konsistentna), bo takoj vedel, za katero podjetje oziroma znamko gre. Polaganje pozornosti na takšne stvari, pa vas bo predstavilo kot bolj profesionalne v očeh potencialnih strank in trenutnih uporabnikov vaših storitev ali izdelkov.

Ste že na prvi strani ISKALNIH REZULTATOV?

SEO optimizacija: 90 dni do prve strani

seo optimizacija iskalni promet
Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?