Optimizacija vsebine spletnih strani

Se dogaja tudi vam, da se počutite kot, da je optimizacija vsebine spletnih strani ena velika zmeda? Vsak članek, ki ga preberete ne vsebuje točnih smernic ampak predvideve mase raziskovalcev in svetovalcev, katerim je uspelo premagati Googlovo lestvico desetih zadetkov. Katere so osnovne tehnike, ki bi po mnenju svetovalcev naj delovale. Hočete da optimizacija vsebine spletnih strani postane uspeh za katerim lahko stojite? Potem je ta članek odličen za vas.

V primeru, da ne želite izgubljati časa s tem in ste se odločili izbrati zunanjo SEO agencijo, vam priporočamo da preverite dolgoročne uspehe in reference, ki jih lahko pokažejo.

1. Pišite o določeni temi kar se da poglobljeno

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Večina začetnikov, ki se uči optimizacijo za iskalnike, se sprva spozna z raziskavo ključnih besed. Vendar pa tradicionalna raziskava ključnih besed in optimizacija na le te ni več tako pomembna. Priporočeno je, da se optimizacija SEO uporabi pri vsebini kjer se osredotočimo na določeno temo in ne na ključno besedo. Nato iz te teme napišemo poglavja kot da bi pisali knjigo. S seznamom glavnih ključnih tem lahko naredimo analizo “longtail” ključnih besed, katere bi obiskovalec iskal. Tako bomo dosegali boljše rezultate, če bomo izbrano temo preučili in nato napisali izčrpne, poglobljene članek, kjer bomo uporabili ključne besede kot smernice za pisanje.

2. Ponovna optimizacija vsebine spletne strani

Ko je članek objavljen, večina nas pozabi na njegov potencial in se ne zavedamo možnosti njegove optimizacije. Zato je pomembno, da občasno – vsaj enkrat na 3 mesece, pol leta ali leto – pregledamo vsebino naše spletne strani in izboljšamo, združimo ali odstranimo članke, ki ne ustrezajo več našim potrebam. Ne pozabimo, da optimizacija spletnih strani ni enkraten dogodek; pogosto jo je treba opraviti večkrat, da se ohrani dobra vsebina in kakovost.

Optimizacija ključnih besed

V prejšnjih odstavkih smo izvedeli, da je pri pisanju člankov potrebna poglobljena tematska pokritost. Ko objavimo novo vsebino, bo ta začela v Google Search konzoli z nabiranjem podatkov o prikazih. Velikokrat pa ta vsebina nima določene specifične ključne besede. In čeprav je vsebina dobra, je verjetnost, da se bo pojavila na prvih straneh iskanja majhna. Tukaj pa si lahko pomagamo ravno z Google Search Console, ki prikazuje, katere ključne besede Google povezuje z našim člankom. S tem znanjem lahko nato preoblikujemo članek tako, da natančno ciljamo glavno temo, ki jo spremlja najbolj iskana in uspešna ključna beseda.

Revizija in optimizacija notranjih povezav

Notranja povezava je povezava z ene strani na naši spletni strani na drugo. Koristne so za optimizacijo spletnih strani saj so strani, ki so velikokrat omenjene na drugih straneh bolje točkovane. Prav tako pa notranje povezave pomagajo Googlovim pajkom (angl. crawlers), da lažje pajkajo in indeksirajo naše spletno mesto.

Zato je priporočeno, da vsakič, ko objavimo novo vsebino dodamo najmanj eno notranjo povezavo. Slednje lahko preprosto storimo tako, da preverimo vse članke v isti kategoriji in dodamo nekaj kar se navezuje na enega od člankov.

Odvisno od tega kako pogosto ustvarjamo novo vsebino pa opravljamo tudi 3-mesečne, pol-letne ali letne revizije. Tudi pri tem si lahko pomagamo s Google Search Console. 

3. Razvoj povezovalne strani (linkable asset) in promocija

Povezovalna stran je vsebina, ki je učinkovita pri pridobivanju zunanjih povezav, saj je polna kvalitetne vsebine. Ustvarjanje in promocija te vsebine je nujna za dobro SEO in povezave, saj pomaga izboljšati uvrstitev spletnega mesta na iskalnikih. Povezovalna stran je lahko blog prispevki, infografike, videoposnetki, nasvete, intervjuji, e-knjige ali drugo. Ustvarjanje te vsebine vam lahko pomaga povečati ugled spletnega mesta in izboljšati prepoznavnost. Povezovalna stran je odličen način za pridobivanje povezav, ki jih lahko uporabite za izboljšanje svoje spletne prisotnosti in SEO.

Razvoj

Razvoj povezovalne strani je relativno preprost. Z uporabo strategije in ciljev lahko ustvarimo unikatne, zanimive in uporabne vsebine za našo ciljno skupino. Na primer, lahko ustvarimo poglobljene raziskovalne študije, ki lahko vključujejo intervjuje, ankete, obdelavo podatkov, raziskave in druge metode. Te vsebine so lahko zelo uporabne pri ustvarjanju zaupanja in izgradnji zvestih oboževalcev ter zagotavljanju informacij, ki bodo prizadele naše ciljno skupino. Ko je vsebina ustvarjena, jo lahko objavimo preko spleta ali družbenih medijev, da pridobimo večjo razširitev.

Promocija

Ko ustvarimo povezovalno vsebino je čas, da jo začnemo promovirati. Promocijo lahko začnemo s kontaktiranjem tistih, ki imajo publiko, ki bi jo naša vsebina zanimala. Na primer, lahko kontaktiramo blogerje, influencerje, podjetja, medijske agencije itd. na spletu. Poleg tega lahko za zunanje povezave na naše povezovalno sredstvo plačamo, da dosežemo večjo vidnost. To lahko storimo preko oglaševalskih platform, kot so Google oglasi in Facebook oglasi. Tako bomo lahko dosegli večjo promocijo in dosegli večjo publiko.

4. Upravljanje preusmerjanja 301 in urejanje 404 povezav

Ob prenavljanju stare verzije spletnega mesta, programerji velikokrat bodisi zaradi strukturnih razlogov, SEO razlogov ali popolnoma brez razloga spremenijo URL strukturo spletnega mesta. Ob tem je ključnega pomena, da poskrbimo za preusmerjanje strani. 301 preusmeritve poskrbijo, da strani ob preusmeritvi podedujejo prejšnje lastnosti. V primeru, da pozabimo preusmeriti staro povezavo na novo, bo obiskovalcem starega URL-ja prikazana 404 napaka. Brez menedžmenta preusmerjanja, pa bo naše spletno mesto po vsej verjetnosti izgubilo trenutno točkovanje in promet. Zato je nujno, da poskrbimo za preusmeritev na relevantno stran ali na domačo, v primeru, da takšna stran ne obstaja.

V primeru, da migrirate spletno stran ali jo prenavljate je potrebno na prioriteto dodati preverjanje preusmeritev strani ob migraciji. Ne pravilne oziroma neobstoječe 301 in 404 povezave ne delujejo pozitivno na SEO oceno strani.

5. Plačljiva oglaševanje in podobna (angl. lookalike) občinstva

Četudi poznamo pomembnost promocije, velikokrat naredimo napako, da ne uporabljamo oglasov za promocijo naše vsebine. Facebook in Google oglaševalske akcije so lahko namreč izredno efektivne in ROI je lahko ogromen, kadar akcije izpeljemo pravilno. Poleg tega pa so plačljivi oglasi relativno poceni, ciljno skupino pa lahko določimo kar natančno.

Ko razumemo osnove plačljivih oglaševalskih akcij je nedvomno vredno, da se spoznamo tudi spodobno (angl. lookalike) publiko. Gre za občinstvo, ki ga ustvarijo algoritmi oglaševalske platforme na podlagi določenega občinstva ali na podlagi naših najboljših strank. Prednost ustvarjanja podobne publike je tudi ta, da smo zmožni ciljati na donosne stranke in tako bolje izkoristimo porabljen denar za oglaševanje.

Imejte v mislih, da ustvarite vsebino za celoten prodajni lijak. Čeprav boste npr z bolj informativnimi prispevkami verjetno ciljali vrh lijaka oziroma fazo zavedanja.

6. Eksperimentirajte s vsebino in personalizacijo

Signali uporabniških izkušenj so pomembni dejavnik za optimizacijo spletnih strani. Prav tako mnogi strokovnjaki za trženje poudarjajo pomembnost optimizacije stopnje konverzije (CRO, angl. Conversion Rate Optimization). Tako lahko na primer testiranje različnihpristajalnih strani drastično poveča konverzijo. Naredimo pa lahko tudi korak naprej in eksperimentiramo kakšne posledice pusti dinamično spreminjanje marketinškega sporočila oz. personalizacija sporočanja glede na različne skupine ljudi. Tako lahko na primer spremenimo pozive k akcijam (angl. call to action) na podlagi iskalnega niza besed, ki je privedlo osebo na naše spletno mesto.

Kako testirati različne različice lahko preberete v naslednjem članku: Z A/B testi do večje konverzije…

Optimizacija spletnih strani je hitro spreminjajoča se industrija. Tehnike in strategije, ki so delovale pred par leti pa ne le da verjetno niso več primerne, našemu poslovanju lahko celo škodijo. Zato je pomembno, če želimo ostati na vrhu, da neprestano beremo, seučimo in poskušamo nove pristope. Katerih strategij optimizacije spletnih strani pa se najraje poslužujete vi?

Ste že na prvi strani ISKALNIH REZULTATOV?

SEO optimizacija: 90 dni do prve strani

seo optimizacija iskalni promet
Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?