Kako do večje prodaje na spletu?  

Da lahko popolnoma razumemo razlog za neko vedenje uporabnika, moramo razumeti psihologijo uporabnika samega. Najboljšo uporabniško izkušnjo lahko ustvarimo le, če razumemo motivacijo uporabnika, ki se skriva za nekim dejanjem.

Vzemimo za primer preprost nakupovalni lijak (angl. funnel). Obiskovalec pride na vašo spletno trgovino, prebrska med parimi izdelki, enega doda v košarico in nadaljuje po korakih do blagajne. Preden izvede dejansko plačilo pa spletno trgovino presenetljivo zapusti. Najbrž se sprašujete, kje ste zgrešili in, ali je na strani kakšna napaka, zaradi katere se nakup ni dokončal. Je morda videl prevelike stroške poštnine ali drugačno ceno na blagajni in je zaradi tega zapustil spletno trgovino brez nakupa?

Na zastavljena vprašanja najbrž ne bomo dobili odgovora. Zato je bolje, da se osredotočimo na to, kako uspešneje motivirati prihodnje obiskovalce spletne strani oziroma spletne trgovine. Namreč, obiskovalec spletne strani mora biti pravilno motiviran, da bo izvedel nakup na vašem spletnem mestu. Pri omenjenem primeru pa lahko vidimo, da je obstajala želja obiskovalca, vendar ni bilo dovolj motivacije ali pravilnega sprožilca, ki bi privedel do nakupa.

Kako lahko bolje motiviramo obiskovalce spletne strani?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Obiskovalce spletne strani lahko motiviramo na tisoč in en način. Na primer, dodamo preprost popust na izbrani izdelek, brezplačno poštnino ali enostaven mikro text, ki zaželi obiskovalcu spletne strani lep dan in veselo brskanje. Uporabnika bomo tako spravili v dobro voljo, kar bo pozitivno vplivalo na končno odločitev. K naši motivacijski strategiji pa mora spadati tudi sprožilec, ki bo pri uporabniku povzročil tisti “push”, po katerem bo odločen za nakup. Tak sprožilec bi lahko bilo npr. iztekanje ponudbe oziroma omejen čas prej ponujenega popusta. Takšnih in drugačnih strategij obstaja ogromno in jih lahko najdete po spletu. Vendar nam samo to ne bo vedno v pomoč. Zato moramo ustvariti dobro celostno uporabniško izkušnjo od začetka prodajnega lijaka do konca in še naprej.

Šele ko razumemo osnovne principe psihologije uporabniškega vedenja, lahko ustvarimo dobro uporabniško izkušnjo. S temi principi lahko preverimo vsak nakupovalni ali prodajni proces na spletu in fizično na prodajnih mestih. Ko obiskovalec stori nekaj kar nima smisla, sledimo njegovim korakom in skušamo ustvariti čimveč scenarijev zakaj se je obiskovalec obnašal tako kot se je. Najboljši način za izboljšanje uporabniške izkušnje je testiranje večih scenarijev z A/B testi. S statistiko A/B testov se lahko nato odločimo za naslednje poteze bolj racionalno in na podlagi dejanskih podatkov. Več o A/B testih lahko preberete v tem članku…

Ste že na prvi strani ISKALNIH REZULTATOV?

SEO optimizacija: 90 dni do prve strani

seo optimizacija iskalni promet
Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?