Preusmeritve strani ob migraciji

Zakaj morate preizkusiti svoje preusmeritve pred selitvijo spletnega mesta

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Testiranje preusmeritev po selitvi spletnega mesta je verjetno nekaj, kar večina kontrolnih seznamov in projektnih načrtov že upošteva, toda zaradi pomena pravilne preusmeritve vaših starih URL-jev bi morali čim bolj zmanjšati tveganje, da bi začeli delovati z napačnimi preusmeritvami.

Preden bo vaše novo spletno mesto začelo delovati, bo najverjetneje na voljo za testiranje v uprizoritvenem okolju. Tukaj morate pred selitvijo nastaviti svoja pravila preusmeritve 301 in preizkusiti, ali delujejo tako, kot bi morala.

Preizkušanje vaših preusmeritev pred selitvijo na uprizoritveni različici novega spletnega mesta ne odpravi potrebe po ponovnem testiranju po selitvi, vendar zmanjša tveganje, da bi zaživeli z nepravilnimi preusmeritvami in povzročili nepopravljivo škodo.

Preden se poglobimo v podrobnosti testiranja preusmeritev na uprizoritvenem spletnem mestu, si na hitro oglejmo eno veliko nalogo, ki jo je treba opraviti, preden lahko sploh kaj preizkusimo: ustvarjanje preslikave preusmeritev.

Kaj morate upoštevati pri ustvarjanju preslikave preusmeritev

Vaša preslikava preusmeritve mora vsebovati vse stare URL-je, ki po selitvi spletnega mesta ne bodo več obstajali. Na zelo velikih spletnih mestih morda ne boste mogli ustvariti preslikave preusmeritve za vse stare URL-je, zato je smiselno, da se osredotočite na najpomembnejše URL-je:

  • Vsi URL-ji, ki so imeli klike in prikaze, glede na Google Search Console.
  • Vsi URL-ji, ki so ciljne strani za organski iskalni promet, glede na Google Analytics (ali orodje za spletno analitiko, ki ga uporablja vaša organizacija).
  • Vsi URL-ji, ki imajo uvrstitve glede na orodje SEO, ki ga uporabljate za preverjanje in spremljanje uvrstitev (orodja, kot so Sistrix, Searchmetrics, SEMrush itd.).
  • Vsi URL-ji, ki imajo povezave z drugih spletnih mest, ki kažejo nanje. Zbrati morate podatke o povratnih povezavah iz Google Search Console in povezati baze podatkov ponudnikov orodij za SEO (kot so Sistrix, SEMrush, Ahrefs itd.), da dobite popoln nabor podatkov. Poročilo o napotitvah v storitvi Google Analytics vam lahko tudi pomaga prepoznati več povratnih povezav do vaših URL-jev (searchVIU samodejno najde in preveri te povezave).
  • Tudi če je vaše spletno mesto dovolj majhno, da lahko ustvarite preslikavo preusmeritve, ki vsebuje vse stare URL-je, morate vsekakor ustvariti seznam z vsemi zgoraj omenjenimi URL-ji, da jim boste lahko še posebej pozorni. Ne želite, da kateri od teh URL-jev po selitvi vrne napako 404 ali preusmeri na napačen cilj.

Če želite ugotoviti, kateri od starih URL-jev, ki ste jih zbrali, je treba preusmeriti, lahko uporabite Excel ali Google Preglednice, da zamenjate svojo domeno z domeno uprizoritvenega okolja v vseh URL-jih in nato preiščete celoten seznam. Vse URL-je, ki ne vrnejo statusne kode 200 na uprizoritvenem spletnem mestu, bodo morali biti vključeni v vašo preslikavo preusmeritve. Previdno: če stran z napako 404 uprizoritvenega spletnega mesta še ni pravilno konfigurirana (zelo tipična napaka), lahko URL-ji, ki ne obstajajo na novem spletnem mestu, vrnejo statusno kodo 200. Preden zaženete ta preizkus, se prepričajte, da imate na uprizoritvenem spletnem mestu ustrezno stran z napako 404.

Če ne uporabljate programske opreme, ki samodejno ujema vaše stare in nove URL-je za preslikavo preusmeritve, bo naslednji korak ročna določitev ujemajočega se cilja preusmeritve za vsak URL na vašem seznamu. Idealno bi bilo, če bi cilj preusmeritve imel enako vsebino kot stari URL ali vsaj ustrezal istim namenom iskanja in poizvedbam. Za vsak stari URL, ki ga je treba preusmeriti, se prepričajte, da najdete najbolj podoben URL na svojem uprizoritvenem spletnem mestu.

Kaj lahko storite, da se izognete verigam preusmeritev

Verige preusmeritev se pojavijo, ko URL preusmeri na drug URL, ki nato znova preusmeri na drug URL. Tem verigam se je treba na vsak način izogibati, saj zapravljajo vire za pajkanje in najverjetneje ne prenesejo toliko pomembnosti kot preusmeritev brez obvozov. Tukaj je nekaj stvari, ki jih lahko storite, da se izognete preusmeritvenim verigam:

  • Če način nastavitve preusmeritev to omogoča (odvisno od sistema, ki ga uporabljate za implementacijo pravil preusmeritve), kot cilje preusmeritve vedno definirajte absolutne URL-je, ki vsebujejo protokol (https), celotno domeno in pot URL-ja. Vedno dvakrat preverite, ali natančna različica URL-ja, ki jo navedete kot cilj preusmeritve, vrača statusno kodo 200.
  • Vaša pravila za preusmeritev bi morala veljati za vse različice (www / brez www, http / https, končna poševnica / brez končne poševnice itd.) vaših starih URL-jev, tako da vsaka različica preusmerja neposredno na definiran cilj preusmeritve.
  • Če uporabljate globalna pravila za preusmeritev (kot je http > https, ne-www > www, brez končne poševnice > končna poševnica), bi morala ta veljati za vašimi pravili za preusmeritev 1:1 (samo za URL-je, za katere niste podali 1: 1 preusmeritev za).
  • Posodobite podedovane preusmeritve: Izvozite seznam vseh pravil preusmeritve, ki so trenutno implementirana na vašem spletnem mestu. Če cilji preusmeritve vsebujejo URL-je, ki so vključeni na vaš seznam URL-jev, ki jih je treba preusmeriti, jih zamenjajte z njihovimi novimi cilji preusmeritve. To lahko storite z VLOOKUP v Excelu ali Google Preglednicah. Določite nove delujoče cilje preusmeritev za podedovane preusmeritve, ki preusmerjajo na strani z napakami.

Spremljanje in zmanjšanje preusmeritev po selitvi

Kot smo že omenili, tudi če temeljito preizkusite svoja pravila preusmeritve na staging spletnem mestu, to ne odpravi potrebe po ponovnem testiranju, takoj ko bo novo spletno mesto zaživelo. Preiščite vse URL-je, za katere ste ustvarili preusmeritvene cilje, in se prepričajte, da vsi 301 preusmerjajo na cilj, ki ste ga navedli, in da cilj vrača statusno kodo 200. Za izvajanje teh preizkusov lahko uporabite način seznama v Screaming Frog in VLOOKUP v Excelu ali Google Preglednicah.

Prav tako je smiselno nastaviti nadzor za vaše stare URL-je, ki jih občasno preveri in poskrbi, da še vedno preusmerjajo na prave cilje in da cilji vračajo 200 statusnih kod.

Nekatere od vas morda skrbi veliko število preusmeritev, ki upočasnjujejo nalaganje strani. V primeru selitve spletnega mesta res ni prostora za pogajanja: več starih naslovov URL preusmerite, bolje je. Da bi zmanjšali število preusmeritev po selitvi spletnega mesta, lahko storite tako, da spremljate svoje dnevniške datoteke in preverite, katere stare URL-je še vedno zahtevajo roboti in uporabniki. Če URL ni bil zahtevan več mesecev in nima povezav z drugih spletnih mest, ki bi kazale nanj, je mogoče odstraniti pravilo preusmeritve 1:1, ki velja zanj. To je kompromis, s katerim bi se morali strinjati SEO-ji, ki skrbijo za ohranjanje uspešnosti organskega iskanja, in razvijalci, ki imajo pomisleke glede preusmeritev, ki upočasnjujejo nalaganje strani.

PROBLEM ZANESLJIVOSTI SPLETNIH STRANI?

Vzdrževanje spletne strani in popravki v roku 24 ur

Vzdrževanje spletnih strani pomembnost
Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?