Zakaj je potrebno vsebino optimizirati za iskalnike?

Vedno več je govora o SEO optimizaciji in nedvomno ste zanjo že slišali. Preden se poglobite v načrtovanje optimizacije, pa je potrebno razumeti, zakaj je sploh pomembna. Kaj vse lahko z dobro SEO optimizacijo dosežemo in kaj je v resnici njena dodatna vrednost? 

Preden pojasnimo, zakaj je optimizacija za iskalnike pomembna, je omembe vredno, da ima Google v lasti kar 75% iskalnega trga (angl. search market), kar pomeni, da je pri načrtovanju SEO optimizacije potrebno upoštevati predvsem njegove smernice.

Dobro pozicioniranje na iskalnikih

Kolikorat ste iskali določene informacije na Googlu in šli dlje kot do tretje ali četrte strani? Po vsej verjetnosti se je slednje zgodilo le malokrat, če sploh kdaj. Večina ljudi se namreč ob iskanju informacij na internetu ustavi na prvi ali drugi strani in če ne dobi željenih informacij, iskanje opusti ali spremeni iskalno frazo. Kar pa pomeni, da če nismo na prvi strani, obstaja velika verjetnost, da naša stran ne bo opažena. Četudi bi morda tistemu, ki išče, ponudila koristne informacije. Zato je potrebno strmeti k doseganju dobre pozicije na iskalnikih in SEO optimizacija omogoča ravno to.

Povečano organsko iskanje

Organsko iskanje je primarni vir prometa na naši spletni strani in ima tako velik vpliv na poslovanje podjetja. Namreč, če smo dobro pozicionirani imamo lahko na našem spletnem mestu veliko organskega prometa. Kar z drugimi besedami pomeni veliko brezplačnega prometa. Torej prometa, za katerega ni potrebno plačevati ‘na pogled’ ali ‘po kliku’. Tako dobra SEO optimizacija pozicionira našo spletno stran na višje mesto v iskalnikih, kar posledično vpliva na povečanje organskega prometa. 

Izboljšanje uporabniške izkušnje

Biti dobro pozicionirani in vidni je praktično nemogoče, če je uporabniška izkušnja slaba. Googlovi iskalniki so se namreč naučili, kako ločiti dobro uporabniško izkušnjo od slabe. In če vašo stran interpretirajo kot stran s slabo uporabniško izkušnjo, seveda slednje negativno vpliva na rangiranje in vidnost vašega spletnega mesta. 

Ljudje namreč vemo katere informacije nas zanimajo in Google nam skuša iskanje teh informacij olajšati kolikor se le da. Iz tega razloga je Google med drugim začel samodejno ponujati odgovore na naša iskanja. In tudi tukaj postane SEO optimizacija ključnega pomena, saj je tista, ki lahko (če je pravilno načrtovana) omogoči Googlovim iskalnikom pravilno interpretacijo informacij, ki jih nato prikažejo uporabnikom in posledično dobro uporabniško izkušnjo.

Vpliva na proces nakupa

Z uporabo SEO tehnik lahko prenesemo sporočilo o naši dobri ponudbi, odličnemu izdelku ali storitvi do potencialnih strank. Za vsako podjetje je namreč pomembno, da je vidno tam, kjer ga ljudje potrebujejo. Lokalni SEO pa izboljša to prepoznavnost in potencialnim strankam omogoča, da najdejo odgovore in podjetja, ki zagotavljajo te odgovore.

Če pozvamemo – SEO optimizacija je ključnega pomena pri poslovanju podjetja, saj lahko dobro načrtovana in izvedena optimizacija vsebine pozicionira našo spletno stran na visoko mesto, kar posledično poveča organski promet. Prav tako je dobro optimizirana vsebina na našem spletnem mestu nujno potrebna, če želimo zagotoviti dobro uporabniško izkušnjo. Obenem pa tako pozitivno vplivamo na proces nakupa oz. omogočimo, da se ta proces sploh začne.