Marketinška orodja, ki bi jih morali uporabljati

Marketinških orodij, s katerimi si lahko pomagamo je ogromno, vsako pa je namenjeno doseganju drugačnih ciljev. Uporabimo jih lahko, da dobimo vpogled v našo ciljno občinstvo, obstoječe stranke, uspešnost spletnega mesta, možne marketinške priložnosti, ipd. Ali preprosto povedano – marketinška orodja nam olajšajo delo in ob pravilni uporabi pripomorejo k doseganju poslovne uspešnosti. Zato predstavljamo marketinška orodja katerih bi se v letu 2019 nedvomno morali posluževati.

Orodja za analitiko in testiranje spletnega mesta

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Ključnega pomena, pri doseganju marketinških in posledično tudi poslovnih ciljev je testiranje, analitika in optimizacija. Orodja predstavljena v nadaljnjem vam omogočajo ravno to.

1. Google Analytics

Skorajda nepogrešljivo orodje, ki bi ga moral uporabljati prav vsak, ki ima spletno mesto je Google Analytics, saj lahko z omenjenim orodjem spremljamo in analiziramo promet svoje spletne strani. Pridobimo vpogled statistiko obiskovalcev (torej podatke kot so npr. število obiskovalcev, koliko jih je stran obiskalo prvič in koliko jih stran obiskuje redno), vpogled v stopnjo odziva (angl. engagement) in vpogled v zapustno stopnjo (angl. bounce rate).

Med drugim lahko pridobimo tudi podatke kot so: najbolj obiskane podstrani, število podstrani, ki jih obiskovalec obišče preden stran zapusti, število obiskovalcev, ki so se naročili na prejemanje obvestil, katere brskalnike in operacijske sisteme uporabljajo obiskovalci našega spletnega mesta, kje se nahajajo in še in še. Je brezplačno orodje.

2. Visual Website Optimizer

Visual Website Optimizer je orodje, s katerim lahko v glavnem izvajamo A/B teste, ima pa tudi več dodatnih funkcij oz. orodij. Z njegovo pomočjo lahko brez tehničnega znanja preprosto ustvarimo več različic našega spletnega mesta in/ali pristajalne strani. Zaradi možnosti integracije z orodjem Google Analytics, pa lahko te A/B teste tudi analiziramo ter tako ugotovimo, pri kateri verziji je konverzija najvišja. Gre za plačljivo orodje, ponujajo pa tudi brezplačno poskusno dobo.

3. Hotjar

Izjemno koristno marketinško orodje je Hotjar, ki prikazuje kako se obiskovalci našega spletnega mesta obnašajo s pomočjo toplih točk (angl. heatmap), zemljevidov klikov, zemljevidov pomikov (angl. scroll) na spletnem mestu in posnetkov obiskovalčevega potovanja po spletnem mestu. Tudi Hotjar ponuja dodatne uporabne funkcije. Gre za plačljivo orodje.

Orodja za SEO optimizacijo vsebine

SEO optimizacija zajema več SEO strategij, samo delo pa si lahko olajšamo z naslednjimi orodji.

1. Google Keyword Planner

Najpogosteje uporabljeno orodje za načrtovanje ključnih besed je Google Keyword Planner. Je orodje, ki nam glede na vneseno besedo predlaga nove ključne besede. Uporabimo pa ga lahko tudi tako, da nam prikaže podatke o preteklem iskanju in predvidevanja uspešnosti izbrane ključne besede. Gre za brezplačno orodje.

2. SEMRush

Še eno izmed izjemno uporabnih marketinških orodij je SEMRush, s pomočjo katerega lahko povečamo promet našega spletnega mesta. Analizira organska in plačljiva iskanja na Googlu in nam prikaže podatke analize tako, da lahko lažje razumemo uspešnost spletnega mesta konkurence. S pridobljeni podatki pa lahko nato izboljšamo oz. odstranimo pomanjkljivosti na naši strani. Sicer gre za plačljivo orodje, ki pa ponuja tudi brezplačno verzijo z manj funkcijami.

3. Yoast SEO

Če vaše spletno mesto temelji na WordPressu, je vtičnik Yoast SEO skorajda nujen. Z njegovo pomočjo lahko enostavno in hitro optimiziramo naše spletno mesto za iskalnike. Preprosto vpišemo glavno ključno besedo, Yoast SEO pa sproti analizira ali se vsebina strani sklada z izbrano ključno besedo in, ali je stran oz. vsebina strani dobro optimizirana. Svoje rezultate poda v obliki SEO semaforja in predlaga kaj lahko izboljšamo. Ponuja tudi dodatne funkcije, kot je npr. berljivosti vsebine. Gre za brezplačno orodje, obstaja pa tudi plačljiva verzija z več funkcijami.

Orodja za socialna omrežja in e-marketing

Upravljanje socialnih omrežij nam lahko vzame veliko časa, zato je najbolje, da si pomagamoz orodji, katerih namen je avtomatizacija. Avtomatizacija pa je prav tako nujno potrebna pri e-marketingu, ki je še dandanes zelo pomemben.

1. HootSuite

HootSuite je orodje za upravljanje socialnih omrežij. Omogoča nam načrtovanje objav na socialnih omrežjih kot so Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest in tudi na drugih platformah kot je npr. WordPress, ipd. Največja prednost HootSuite orodja je ta, da se je za načrtovanje objav na različnih socialnih omrežjih in drugih platformah potrebno vpisati na le eno mesto – torej HootSuite. Gre za brezplačno orodje, ponujajo pa tudi plačljivo verzijo, s katero pridobimo še dodatna orodja.

2. MailChimp

Zadnjo marketinško orodje na seznamu je MailChimp. Gre za spletno platformo, ki omogoča oblikovanje marketinške in informativne e-pošte, ustvarjanje inorganiziranje seznamov e-poštnih naslovov, pošiljanje e-sporočil prejemnikom naseznamu in vpogled v analizo poslanih e-sporočil ter njihovo konverzijo. Gre za brezplačno orodje, vendar lahko e-sporočila pošiljamo zastonj le če imamo manj kot 2000 prejemnikov.

Uporabljate katero drugo marketinško orodje, ki ni na seznamu pa bi ga priporočili? Pišite nam!

NIMATE ČASA IN IDEJ ZA REDNE OBJAVE?

Upravljanje družbenih omrežij in oglaševanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?