Analiza uporabniškega vedenja

Analiza uporabniškega vedenja se osredotoča na razumevanje delovanja potrošnikov. Kar omogoča dokaj natančna predvidevanja o tem, kako bodo uporbniki delovali v prihodnosti. Analiza uporabniškega vedenja omogoča prodajalcem, da ponudijo prave (prikrojene) ponudbe pravim potrošniškim segmentom ob pravem času. Tako postaja vse bolj priljubljena v komercialnih okoljih. Amazon je vodilni v uporabi analiz uporabniškega vedenja, ki jih uporablja za priporočanje podobnih dodatnih izdelkov (ki jih bodo kupci verjetno kupili) na podlagi svojih prejšnjih vzorcev nakupa na tem spletnem mestu.

Analiza uporabniškega vedenja uporablja ogromne količine surovih uporabniških akcij. Akcije so zajete med sejami, v katerih potrošniki uporabljajo aplikacijo, igro ali spletno stran, vključno s podatki o prometu, kot so navigacijska pot, kliki, interakcije med družbenimi mediji, odločitve o nakupih in konverzija trženja. Ti segmentirani podatki se nato zbirajo in analizirajo. Bodisi tako, da gledajo pretekle seje uporabnika od takrat, ko je ta prvič vstopil v spletno trgovino, do takrat, ko je uporabnik opravil nakup ali pred tem preučil izdelek ali več njih. Analiza vedenja tako omogoča predvidevanje trendov in uporabniškega odločanja na podlagi zbiranja takšnih podatkov.

Zakaj obiskovalci ne naredijo nakupa

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Podatki kažejo, da bo velik del obiskovalcev spletnih trgovin, ki uporabljajo določeno platformo za eCommerce, poiskal npr. “nike športne superge” v Googlu iskalniku. Po pristanku na spletno trgovino pa bo večina ljudi preživela določen čas na pod-strani »Športne superge« in nato stran zapustila brez naročila. Gledati vsako od teh akcij kot ločen podatek, še ne poda zavedanja, kaj se res dogaja in zakaj ljudje niso naredili nakupa. Vendar pa lahko gledanje teh podatkov, kot predstavitev splošnega vedenja uporabnikov, omogoča interpolacijo in boljši vpogled v to kaj so uporabniki delali v tem konkretnem primeru in zakaj so se odločili tako kot so se.

Z analizo vedenja do razumevanja obiskovalcev

Obiskovalec je tisti, na katerega vpliva uporabniška izkušnja spletnega mesta, zato je tudi najpomembnejši del pri uporabniški izkušnji in bi ga morali bolje analizirati. Kako pa lahko bolje razumemo obiskovalca in akcije, ki jih naredi na spletnem mestu?

Obstajajo 3 različne metode, da razumemo obnašanje uporabnikov najbolje kar se da:

  • Analitika akcij uporabnika
  • Uporabniška podpora
  • Testiranje uporabnosti

Uporabite analitiko za prepoznavanje in merjenje trendov ter vzorcev med vašimi uporabniki. To vam daje dobro sliko o vaših najpomembnejših vedenjih uporabnikov.

Zagotovite odlično podporo in se pogovorite s svojimi uporabniki, če želite izvedeti več o njihovih ciljih. Odgovori na to, kaj pravijo o vaši storitvi ali izdelkih ali vprašanja o določenih podatkih vašega podjetja, vam lahko povedo veliko.

Uporabite testiranje uporabnosti vašega spletnega mesta, kjer boste natančno videli, kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto in slišali njihove misli med brskanjem. Tako boste lahko lažje razumeli, zakaj naredijo določene akcije in izberejo določene poti.

Da bi lahko optimizirali uporabniško izkušnjo vaše spletne strani, je potrebno vedeti kaj so cilji obiskovalcev. Samo špekulacije o njihovih ciljih niso dovolj. Potrebno je biti popolnoma prepričan o tem, kaj si želijo. Vsi uporabniki namreč ne želijo isto. Medtem ko so eni so na vašem spletnem mestu zgolj zaradi zabave, drugi iščejo najboljšo opcijo za nakup. Zato ne smemo pozabiti, da je uporabniško izkušnjo najbolje optimizirati za več person obiskovalcev. S segmenti oziroma personami obiskovalcev in z zgornjimi metodami, to najlažje dosežemo. Tako pridobimo popoln vpogled v uporabniško izkušnjo. Šele ko imamo popoln vpogled v neko stvar, pa jo lahko bolje optimiziramo.

NIMATE ČASA IN IDEJ ZA REDNE OBJAVE?

Upravljanje družbenih omrežij in oglaševanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?