Kaj je bounce rate in čemu služi?

Bounce rate ali stopnja obiska je termin, ki se uporablja pri analitiki spletnih strani in spletnih trgovin. Bounce rate predstavlja število vseh obiskovalcev, ki so zapustili spletno stran, po pregledu samo ene strani. To številko pomnožimo z številom vseh obiskov strani in dobimo procentualni delež stopnje obiska.

Kakšen je normalni bounce rate spletne strani?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Po spletni raziskavi v katero je bilo zajetih več kot 100 spletnih strani je bila povprečna stopnja obiskov spletnih strani 49%. Najvišja stopnja obiskov je bila 90,2% in najnižja 27,33%. Na večini spletnih mest se je stopnja obiskov gibala nekje med 25% in 80%.

Praviloma je stopnja obiskov ene strani od 26 do 40 odstotkov odlična. 41 do 55 odstotkov je približno povprečje. 56 do 70 odstotkov je višje od povprečja, vendar morda ni razlog za preplah. Vse, kar presega 80 odstotkov, je lahko razočaranje. Odvisno od spletne stran. Blogi, novice in pristajalne spletne strani za dogodke imajo lahko tudi večji odstotek.

Na kaj točno vpliva odstotek stopnje obiska?

Najbrž se sprašujete, če je nižji bounce rate dober za SEO optimizacijo in SEO oceno vaše spletne strani ali ne. Sodeč po pričanju seniorja kvalitete iskanj pri Googlu, naj nebi stopnja obiska vplival na organsko pozicijo spletne strani v iskalnikih.

Kot smo omenili imajo novičarske strani ponavadi višji bounce rate 80+ odstotkov, saj lahko bralec zasledi članek na socialnem omrežju, ga odpre, prebere kar ga je zanimalo v članku in ga zapre. Ni smiselno, da bi Google kaznoval takšne strani. Stopnja obiska ni merilo sodelovanja in zavzetosti bralcev. Služi bolj kot ključni kazalnik uspešnosti za marketerje, ki nam pove ali je uporabnik najdel to kar je iskal na naši spletni strani.

Kako izboljšati stopnjo obiska spletnih strani?

Odstotek stopnje obiska lahko izboljšamo tako, da čimbolje izboljšamo uporabniško izkušnjo spletne strani. Da lahko izboljšamo uporabniško izkušnjo pa moramo analizirati uporabniško vedenje in zastaviti strategijo izboljšav. Za preverjanje in meritev uspešnosti strateških različic uporabimo A/B teste.

Načeloma moramo paziti, da je tekst čimbolj berljiv in da nimamo invazivnih pojavnih oken, katera prestrašijo obiskovalce. Da bodo obiskalci brali naprej od le tiste strani, na katero so pristali je potreben sprožilec, ki jih bo peljal na kakšno stran več. Lahko je to mamljiva ponudba ali mogoče povezava do podobnega članka v katerem bo lahko obiskovalec izvedel še več.

Če potrebujete pomoč pri analitiki spletnih strani ali zniževanju odstotka stopnje obiska, priporočamo da nas kontaktirajte.

 

Ste že na prvi strani ISKALNIH REZULTATOV?

SEO optimizacija: 90 dni do prve strani

seo optimizacija iskalni promet
Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?