SEO optimizacija iskalnikov – osnovne strategije

Se dogaja tudi vam, da se počutite kot, da je SEO optimizacija iskalnikov (angl. Search Engine Optimization) ena velika zmeda? Vsak članek, ki ga preberete ne vsebuje točnih smernic ampak predvideve mase raziskovalcev in svetovalcev, katerim je uspelo premagati Googlovo lestvico desetih zadetkov. Katere so osnovne tehnike, ki bi po mnenju svetovalcev naj delovale. Hočete da SEO optimizacija postane uspeh za katerim lahko stojite? Potem je ta članek odličen za vas. V primeru, da ne želite izgubljati časa s tem in ste se odločili izbrati zunanjo SEO agencijo, vam priporočamo da preverite dolgoročne uspehe in reference, ki jih lahko pokažejo.

SEO optimizacija iskalnikov - osnovne strategije

1. Pišite o določeni temi kar se da poglobljeno

Večina začetnikov, ki se uči SEO optimizacijo, se sprva spozna z raziskavo ključnih besed. Vendar pa tradicionalna raziskava ključnih besed in optimizacija na le te ni več potrebna. Priporočeno je, da se SEO optimizacija uporabi pri vsebini kjer se osredotočimo na določeno temo in ne na ključno besedo. Tako bomo dosegali boljše rezultate, če bomo izbrano temo preučili in nato napisali izčrpne, poglobljene članek, kjer bomo uporabili ključne besede kot smernice za pisanje. Obenem pa bodo taki članki zajemali na stotine (ali celo več) ključnih besed.

2. Ponovna SEO optimizacija vsebine spletne strani

Ko je članek objavljen, nas večina nanj pozabi in se ne zavedamo njegovega potenciala. Priporočeno je, da občasno (na primer vsake 3 mesece, pol leta ali leto) opravimo revizijo vsebine naše spletne strani. In sicer tako, da izboljšamo članke, jih združimo ali celo odstranimo. Ne pozabimo, SEO optimizacija se more izvajati večkrat na obstoječi vsebini. 

Optimizacija ključnih besed

V prejšnjih odstavkih smo izvedeli, da je pri pisanju člankov potrebna poglobljena tematska pokritost. Ko objavimo novo vsebino, bo ta začela v Google Search konzoli z nabiranjem podatkov o prikazih. Velikokrat pa ta vsebina nima določene specifične ključne besede. In čeprav je vsebina dobra, je verjetnost, da se bopojavila na prvih straneh iskanja majhna. Tukaj pa si lahko pomagamo ravno z Google Search konzolo, ki prikazuje, katere ključne besede Google povezuje znašim člankom. S tem znanjem lahko nato preoblikujemo članek tako, da natančno ciljamo glavno temo, ki jo spremlja ravno ta ali več ključnih besed.

Revizija in optimizacija notranjih povezav

Notranja povezava je povezava z ene strani na naši spletni strani na drugo. Koristne so za SEO optimizacijo saj so strani, ki so velikokrat omenjene na drugih straneh bolje točkovane. Prav tako pa notranje povezave pomagajo Googlovim pajkom (angl. crawlers), da lažje pajkajo in indeksirajo naše spletno mesto.

Zato je priporočeno, da vsakič, ko objavimo novo vsebino dodamo najmanj eno notranjo povezavo. Slednje lahko preprosto storimo tako, da v vsakem novem članku dodamo notranjo povezavo do prejšnjega članka. Odvisno od tega kako pogosto ustvarjamo novo vsebino pa opravljamo tudi 3-mesečne, pol-letne ali letne revizije. Tudi pri tem si lahko pomagamo s Google Search konzolo. 

3. Razvoj povezovalnega sredstva (linkable asset) in promocija le tega

Povezovalno sredstvo je tista vsebina, ki je učinkovita pri pridobivanju zunanjih povezav. Ustvarjanje in promocija te vsebine je ključnega pomena za dober SEO.

Razvoj

Razvoj povezovalnega sredstva je relativno preprost. Enostavno ustvarimo unikatno, zanimivo in uporabno vsebino za našo ciljno skupino. Takšne vsebine so lahko na primer poglobljene raziskovalne študije.

Promocija

Ko ustvarimo povezovalno sredstvo je čas, da ga začnemo promovirati. Promoviramo lahko naprimer tako, da kontaktiramo tiste, ki imajo publiko, ki bi jo naša vsebina povezovalnega sredstva zanimala. Promocijo pa lahko dosežemo tudi tako, da za zunanje povezave na naše povezovalno sredstvo plačamo.

4. Upravljanje preusmerjanja in urejanje 404 povezav (Redirect Management and 404 Link Reclamation)

Ob prenavljanju stare verzije spletnega mesta, programerji velikokrat bodisi zaradi strukturnih razlogov, SEO razlogov ali popolnoma brez razloga spremenijo URL strukturo spletnega mesta. Ob tem je ključnega pomena, da poskrbimo za preusmerjanje strani. 301 preusmeritve poskrbijo, da strani ob preusmeritvi podedujejo prejšnje lastnosti. V primeru, da pozabimo preusmeriti staro povezavo na novo, bo obiskovalcem starega URL-ja prikazana 404 napaka. Brez menedžmenta preusmerjanja, pa bo naše spletno mesto po vsej verjetnosti izgubilo trenutno točkovanje in promet. Zato je nujno, da poskrbimo za preusmeritev na relevantno stran ali na domačo, v primeru, da takšna stran ne obstaja.

5. Facebook oglaševanje in podobna (angl. lookalike) občinstva

Četudi poznamo pomembnost povezovalnih sredstev, velikokrat naredimo napako, da ne uporabljamo Facebook oglasov za promocijo le teh. Facebook oglaševalske akcije so lahko namreč izredno efektivne in ROI je lahko ogromen, kadar akcije izpeljemo pravilno. Poleg tega pa so Facebook oglasi izjemno poceni, ciljno skupino palahko določimo veliko natančneje.

Ko razumemo osnove Facebook oglaševalskih akcij je nedvomno vredno, da se spoznamo tudi spodobno (angl. lookalike) publiko. Gre za občinstvo, ki ga ustvarijo Facebook algoritmi na podlagi določenega občinstva ali na podlagi naših najboljših strank. Prednost ustvarjanja podobne publike je tudi ta, da smo zmožni ciljati na donosne stranke in tako bolje izkoristimo porabljen denar za oglaševanje. To storimo tako, da preprosto dodelimo vrednost različnim skupinam trenutnih strank. Boljši kupci tako prejmejo višjo vrednost. S temi podatki pa nato Facebookov algoritem pomaga najti podobno vredno ciljno publiko, kateri bomo lahko oglaševali.

Kako se znajti na Facebooku, preberite v Kako ne promovirati vašega posla na Facebooku…

6. Eksperimentirajte s vsebino in personalizacijo

Signali uporabniških izkušenj so pomembni dejavnik za SEO optimizacijo. Prav tako mnogi strokovnjaki za trženje poudarjajo pomembnost optimizacije stopnje konverzije (CRO, angl.Conversion Rate Optimization). Tako lahko na primer testiranje različnihpristajalnih strani drastično poveča konverzijo. Naredimo pa lahko tudi korak naprej in eksperimentiramo kakšne posledice pusti dinamično spreminjanje marketinškega sporočila oz. personalizacija sporočanja glede na različne skupine ljudi. Tako lahko na primer spremenimo pozive k akcijam (angl. call to action) na podlagi iskalnega niza besed, ki je privedlo osebo na naše spletno mesto.

Kako testirati različne različice lahko preberete v naslednjem članku: Z A/B testi do večje konverzije…

SEO optimizacija iskalnikov je hitra invedno spreminjajoča se industrija. Tehnike in strategije, ki so delovale pred par leti pa ne le da verjetno niso več primerne, našemu poslovanju lahko celo škodijo. Zato je pomembno, če želimo ostati na vrhu, da neprestano beremo, seučimo in poskušamo nove pristope. Katerih strategij SEO optimizacije pa se najraje poslužujete vi?