S chatbotom do avtomatizacije procesov

Se vam je že zgodilo, bodisi na Facebooku ali na kakšni spletni strani, da ste vodili pogovor s pogovornim botom (angl. chatbot) in na trenutke niste vedeli, ali se pogovarjate z osebo ali s chatbotom? Ste že kdaj rezervirali kakšno prenočišče in dobili vse podatke kar v vaš Messenger predal z uporabo pogovornega bota? Ali želeli opraviti kakšen nakup preko pogovornega okna, kjer je chatbot najprej pridobil vaše preference in kasneje priporočal vam prikrojen izdelek? Če se vam nič od omenjenega še ni zgodilo, se vam bo najbrž hitro v prihodnosti. Odkar je Facebook odprl možnost, da se na njihovi pogovorni platformi Messenger uporabljajo različne rešitve pri izdelavi pogovornega bota, je vedno več podjetij, ki se odločijo, da si pri podpornih in prodajnih procesih pomagajo ravno z tem.

Hitra rast priljubljenosti pogovornih botov

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Dejstvo je, da posameznik raje odpre pogovoro okno na Facebooku in pošlje sporočilo, kot pa pošlje e-mail ali opravi klic. Zato takšen kanal – platforma Messenger – za namene oglaševanja pride še kako prav. Procent odprtih sporočil (angl. open rate) na platformi Facebook Messenger lahko preseže tudi 90%, kar je skoraj nemogoče prekositi. Podoben procent odprtih sporočil je imela e-pošta v 90ih, ko so posli, ki so uporabljali e-mail marketing, eksplodirali. Dandanes pa se e-mail marketingu dosti ljudi izogiba in raje izbere oglaševalske kanale z višjimi konverzijami.

Zaradi avtomatizacije prodajnih, podpornih in marketinških procesov industrija pogovornih botov strmo raste. Iz leta 2015 na 2016 je število pogovornih botov naraslo za več kot 200%. S takšnim trendom naraščanja lahko v roku parih let pričakujemo, da bo uporaba pogovornih botov nekaj vsakdanjega. Vsako drugo podjetje pa se bo odločilo izboljšati prodajni ali podporni proces v namenu, da izboljšajo uporabniško izkušnjo in jo čim bolje prilagodijo posamezniku.

Načinov uporabe je veliko

Ljudje uporabljajo pogovorne bote v več možnih načinih. Najpogostejši rešitvi sta namenjeni za prodajne ali podporne procese. Pri prodajnih procesih lahko prilagodimo nakupovalno izkušnjo posamezniku in mu tako izberemo karseda primeren izdelek oziroma varianto izdelka. Z nakupom takšnega izdelka bo stranka bolj zadovoljna, kot z nakupom lastne, ne-prilagojene izbire. Pri podpornih procesih pa nam lahko pogovorni bot olajša branje in odgovarjanje na 100x odgovorjena sporočila. Med drugim pa omogoča, da lahko potencialni stranki ponudimo vse informacije v naravni obliki – pogovoru.

Pogovorni boti imajo veliko prednosti in bodo v prihodnosti najbrž vsakdanje uporabljeno orodje mnogih podjetij. Kljub temu, pa se še vedno pojavlja vprašanje, ali je pogovorni bot res to, kar preferiramo v primerjavi s pravim medčloveškim pogovorom? Vsak ima raje, da nam pomaga sočlovek, saj vanj polagamo večje upanje za dobro podporo ali pa enostavno zato, ker smo navajeni na človeško pomoč. Verjamemo pa, da gre za tehnologijo, ki je ne moremo spregledati in da bodo pogovorni boti olajšali marsikateri proces v podjetju. Z avtomatizacijo večih procesov, pa bodo lahko tudi mali podjetniki dobili priložnost, da vodijo in skalirajo svoj posel kot velika podjetja.

IT SVETOVANJE, KI POMAGA PRI ODLOČITVAH PRI IZBIRI SISTEMA ALI NOVE TEHNOLOGIJE

Preobremenjeni s tehnologijo vaših vsakodnevnih operacij?

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?