Kaj so najpogostejši tipi vsebine na spletu?

Poznamo več različnih tipov vsebine, ki jih lahko zasledimo na vsebinsko podkrepljenih spletnih straneh, spletnih trgovinah ali spletnih portalih. Mogoče ste že uporabili kakšen arhetip vsebine spletnih mest pa se tega sploh ne zavedate. Zakaj pa bi sploh uporabljali različne tipe vsebine? Zakaj je uporaba različnih tipov vsebine pomembna in kako jih lahko izkoristimo preverite spodaj.

Zakaj uporabljati različne tipe vsebine?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Različne tipi uporabljamo zaradi različnih ciljev, ki imamo zastavljene. Nekateri tipi vsebine so narejeni tako, da prinesejo na spletno stran organski ali promet viralni promet. Nekateri so napisani, na taki način da prinesejo občutek avtoritete pri bralcu. Drugi arhetipi so zastavljeni za npr. podporo prodajnemu lijaku. Tako da vidimo, da je zavedna uporaba različnih tipov vsebine še kako pomembna in nam lahko pomaga do različnih virov prometa in trajnostnega razvoja samega podjetja ali blagovne znamke.

Najpogostejši tipi vsebine

 • Predprodajna vsebina
  je vsebina, ki pomaga bralcem preko problema, katerega rešuje vaše podjetje. Z vsebino se osredotočimo na posameznika in njegov problem in ne na takojšno prodajo. Takšna vsebina je namenjena, da spravi potencialne stranke v prodajni lijak.
 • Vodiči
  je vsebina ki pomaga bralcu preko nekega problema z opisom podrobnih korakov rešitve. Takšno vsebino lahko uporabimo za pridobivanje prometa, deljenje in pomoč svojim zvestim strankam.
 • Analitična vsebina
  je vsebina podkrepljena z analitičnimi podatki, ki potrjuje postavljeno hipotezo. Takšno vsebino lahko uporabimo za pomoč pri dokazovanju prednosti vaših storitev ali avtoritete samega podjetja. V primeru, da je vsebina zanimiva širši populaciji je lahko tudi deljiva.
 • Ego seznam
  je vsebina v kateri zberemo listo posameznikov z večjim socialnim dosegom, lahko so to influenserji ali nasploh strokovnjaki v stroki vašega podjetja. S takšno vsebino nagovarjamo njihov ego z namenom deljenja članka z njihovim socialnim krogom.
 • Študije primerov
  je vsebina v kateri predstavimo podrobno študijo implementacije lastnih izdelkov oziroma storitev na dejanskem primeru. Takšna vsebina služi predvsem dvigu avtoritete podjetja in potrjevanju zagovornih prednosti izdelkov ali rešitev.
 • Prodajna vsebina
  je vsebina, ki spremlja prodajne izdelke oziroma storitve. Vsebina predstavlja uporabo izdelkov ali storitev. Takšna vsebina služi zgolj prodaji oziroma opisu lastnih izdelkov in rešitev in nima druge dodatne vrednosti.
 • Primerjalna vsebina
  je vsebina v kateri podrobno primerjamo dva ali več izdelkov oziroma storitev. Na spletu se v tem arhetipu vsebine pogosto pojavi tudi lasten izdelek. Takšna vsebina največkrat služi kot primerjava in izpostavitev prednosti izdelka oziroma storitve pred konkurenco.

Pravilno zastavljena strategija vsebinskega marketinga in nasploh vsebine je za trajnostni razvoj podjetja ena izmed najbolj pomembnih stvari. Pravilno zastavljena vsebina nam lahko pomaga do večjega prometa in prodaje. Čeprav se dosti podjetnikov zaveda pomena dobre vsebine na spletu, se v praksi uporablja zelo malo. Največkrat imajo dobro zastavljeno vsebino tista podjetja, katera imajo dobro zastavljen vsak pogled digitalnega poslovanja.

NIMATE ČASA IN IDEJ ZA REDNE OBJAVE?

Upravljanje družbenih omrežij in oglaševanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?