Avtomatizacija v prometni in logistični industriji

Tako kot mnoge druge panoge je tudi prometna in logistična industrija s napredkom tehnologij pripravljena eksponentno rasti. Ker najnovejše tehnologije na novo definirajo tradicionalne poslovne modele, se morajo podjetja hitro prilagoditi, da ostanejo pred konkurenco. Po Mckinseyju se bo do leta 2030 avtomatiziralo veliko operacij, saj umetna inteligenca prevzema številne dejavnosti, ki jih izvajajo logistična podjetja. Z neskončnimi možnostmi na področju strojnega učenja, umetne inteligence, robotike in IoT-ja podjetja iščejo avtomatizacijo za racionalizacijo logistike v svetovnem merilu.

Dejavniki, ki spodbujajo avtomatizacijo

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Visoki stroški ročnega dela

Podjetjem se lahko zdi težko najti kvalificirano delovno silo ali pa ne morejo pokriti stroškov za vzdrževanje večje človeške delovne sile. Zaradi močne tržne konkurence morajo podjetja za zmago v tej dirki omejiti svoje stroške na minimum. Prav tako ni idealna rešitev, da bi najeli več delovne sile, da bi zadovoljili nihajoče povpraševanje in ponudbo. Za reševanje te situacije je najboljša izbira za podjetja avtomatizacija procesov.

Tehnični napredek

Tehnološki napredek na področju umetne inteligence, tehnologij strojnega učenja in IoT je vedno hitrejši. Od načrtovanja do izvedbe bo umetna inteligenca igrala ključno vlogo. Tukaj bomo videli samodejne prevoze, avtomatsko oddajanje naročil, optimizacija lokacij skladišč v skladu z zahtevami.

Kakšno vlogo igra avtomatizacija v logistični industriji?

Avtomatizirano skladišče

Avtomatizacija skladišč je eno prvih področij, ki se ga podjetja poskušajo udeležiti, ko gre za vlaganje v avtomatizacijo. V večjem obsegu zajema avtomatizacijo obstoječih procesov za izboljšanje učinkovitosti, zanesljivosti, izboljšanje natančnosti in vodi do izboljšane donosnosti naložbe. Avtomatizacija lahko igra bistveno vlogo v skladišču pri prinašanje zaloge nabiralcu naročil. Tako se čim bolj zmanjša njegovo gibanje znotraj skladišča.

Avtomatizirani tovornjaki na zahtevo

Da bi potrošniki izkoristili vse koristi, so prešli iz lastništva izdelka do ekonomijo delitve. Uber in Airbnb sta klasična primera, kako odvzeti lastništvo privilegiranih strank. Prometna in logistična industrija je tudi priča istemu modelu “deljene ekonomije” v obliki avtomatiziranih tovornjakov na zahtevo. Avtonomno prevozno sredstvo na zahtevo izboljša učinkovitost prevoza tovora in zmanjša stroške najema in usposabljanja voznikov. Avtonomni tovornjak bi deloval ves dan in podvojil delo, ki ga opravijo normalni tovornjaki. Tovornjaki na zahtevo odstranijo breme ogromnih začetnih kapitalskih naložb organizacij, zmanjšajo stroške prevoza in na koncu dvignejo kupce s konkurenčnimi cenami.

Sledenje v realnem času

Dostava pošiljk je bila vedno pomembna skrb za podjetja, saj je pravočasna dobava blaga sorazmerna z izkušnjo in zadovoljstvom kupcev. Spremljanje v realnem času lahko ponudnikom logistike omogoči reševanje težav z omejevanjem in zadrževanjem ter sprejema popravljalne ukrepe, kot je obveščanje strank o morebitnih zamudah zaradi prometa ali slabega vremena, kar ima za posledico manj napačne roke dobave in večje zadovoljstvo strank.

Avtomatizirani sistemi analitike podatkov

V tej dobi oddaje “Podatki so nova nafta” morajo podjetja za raziskave in razvoj izkoristiti moč analitike podatkov, da ostanejo pred konkurenco. Organizacije, ki se zanašajo na tradicionalne ali zastarele IT sisteme, nimajo vpogleda v razpoložljive podatke in zato ne razumejo in ne izpolnjujejo želja kupcev in tržne dinamike. Podjetja, ki se ukvarjajo z raziskavami in razvojem, imajo na voljo ogromno podatkov, ki niso raziskani za ustvarjanje vpogledov, kot so napovedovanje izgube prodaje, analiza potenciala povpraševanja in napoved pomanjkanja ponudbe. Avtomatizacija celotnega sistema podjetjem pomaga, da občasno ustvarijo uvidljive vpoglede in prodajalci lahko ustrezno ukrepajo. Podatke o prodaji lahko neposredno vrnemo v sistem s prodajnih POS, sistem pa lahko ustvari spremenjene vpoglede, ki najbolje ustrezajo trenutnim razmeram.

Čeprav se podjetja za transport in logistiko zanašajo na zapleteno omrežje in na napredne tehnologije, še niso raziskali komercialne strani avtomatizacije. Če je avtomatizacija procesov pravilno uporabljena, lahko bistveno izboljša učinkovitost organizacije, rast prodaje, uspešnost, zmanjša stroške in, kar je najpomembneje, poveča prihodke.

IT SVETOVANJE, KI POMAGA PRI ODLOČITVAH PRI IZBIRI SISTEMA ALI NOVE TEHNOLOGIJE

Preobremenjeni s tehnologijo vaših vsakodnevnih operacij?

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?