Vpliv socialnih omrežij na oblikovanje uporabniške izkušnje

Naša psihologija se spreminja, posledično pa je vedno večja potreba po spremembi oblikovanja uporabniške izkušnje. Slednje gre med drugim pripisati socialnim omrežjem, saj so v modernem svetu med glavnimi dejavniki, ki spreminjajo našo psiho

Socialna omrežja vplivajo na našo psihologijo

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Socialna omrežja vplivajo na našo zavest in vedenje ter so pomagala razviti samo-občudovanje in nenehno željo po tem da smo vidni. Slednje je še posebej opazno pri generaciji, ki se je rodila v dobo razvoja tehnologije, saj ima dokazano popolnoma drugačno psihologijo in dojemanje. Dejstvo pa je, da je to kako se prikazujemo na socialnih omrežjih postala stalnica v življenju praktično vsakogar. Tako tudi ni čudno, da je vedno več ljudi nagnjenih k grajenju in utrjevanju medsebojnih odnosov zgolj preko socialnih omrežij.

Da so socialna omrežja postala tako pomemben del našega vsakdana je po vsej verjetnosti posledica dejstva, da se na socialnih omrežjih lahko prikazujemo kakorkoli se želimo. Dodatna prednost za marsikoga je tudi to, da ni fizičnega kontakta. Obenem imamo več časa, da pripravimo svoj odgovor ter razmislimo kaj želimo z odgovorom sporočiti oziroma kako želimo biti videni. 

Potreba po spremembi oblikovanja uporabniške izkušnje

Zaradi spremembe psihologije uporabnika pa je nujno potrebno tudi preoblikovati oblikovanje uporabniške izkušnje. Dandanes mora biti osrednji element dizajniranja uporabnik sam, njegove lastnosti, želje, motivacije in najpomembnejše, kako se prikazuje drugim. V primeru, da produkt ne upošteva teh elementov, ga uporabnik ne bo uporabljal.

Tako je dandanes v oblikovanju uporabniške izkušnje poznavanje psihologije še kako pomembno. Današnji oblikovalec mora torej poleg oblikovanja poznati tudi temelje raziskave, komunikacije in pa psihologije na globlji ravni in ne le vpliv barv, velikosti, pisave, postavitve, ipd. 

Poleg oblikovalca uporabniške izkušnje, pa bi bil potreben tudi psiho-oblikovalec z naprednim poznavanjem psihologije. Ta bi s raziskavo preučil uporabnike in njihovo okolje ter skušal ugotoviti tisto kar žene posameznika na nezavedni ravni. Obenem pa bi pretvoril psihologijo uporabnika v uporabniško izkušnjo oziroma v oblikovalcu uporabniške izkušnje prijaznem jeziku. Tako bi lahko nato le-ta ustvaril kar se da učinkovito uporabniško izkušnjo s fizičnimi objekti.

Bolj kot kadarkoli je torej pomemben uporabnik.

Pomembno je, da je produkt (naj si bo predmet, aplikacija, spletno mesto,…) kar se da približan posameznim uporabnikom. Namreč časi, ko so generični produkti uspeli so za nami. In tudi, če je bilo včasih dovolj, da smo opravili raziskavo in pripravili vmesnik primeren za eno skupino, je dandanes to premalo. 

In čeprav postaja oblikovanje uporabniške izkušnje vedno bolj kompleksno, bo z razvojem umetne inteligence in strojnega učenja (angl. machine learning) vedno lažje ustvarjati uporabniško izkušnjo popolnoma prilagojeno posamezniku.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?