Google Consent Mode V2

V času, ko postajajo pravila o zasebnosti in uporabniškem soglasju vse pomembnejša, je Google predstavil posodobljeno orodje, ki neposredno obravnava te pomisleke: Google Consent Mode V2. Z uveljavitvijo novega Zakona o digitalnih trgih (DMA) iz marca 2024 je razumevanje in implementacija Google Consent Mode V2 ključna za podjetja, ki se želijo uspešno implementirat kriterije digitalne skladnosti spletnega mesta.

Kaj je Google Consent Mode?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Google Consent Mode je orodje, ki ga je razvil Google za omogočanje komunikacije uporabniške izbire glede piškotkov z Googlovimi oznakami, ki pomagajo meriti uspešnost vaših digitalnih kanalov in oglaševanja. S Consent Mode Google omogoča tudi modeliranje vedenja uporabnikov, ki niso dali soglasja.

Prva različica, predstavljena leta 2020, je omogočala zbiranje podatkov za Google Analytics in Google Ads ob spoštovanju zakonov o varstvu podatkov EU (GDPR). Posodobljena različica, Google Consent Mode V2, je bila ustvarjena za uskladitev z novim Zakonom o digitalnih trgih, ki je vstopil v veljavo marca 2024.

Kako deluje?

Google Consent Mode je API, ki deluje z uvedbo nastavitev štirih oznak. Dve sta bili prisotni že v prvi različici, dve novi pa sta dodani v V2:

  1. Analytics_storage: uporabnik poda soglasje za uporabo njegovih podatkov za analitiko.
  2. Ad_storage: uporabnik poda soglasje za uporabo njegovih podatkov za oglaševanje.
  3. Ad_user_data (novo): uporabnik poda soglasje za uporabo njegovih osebnih podatkov za oglaševalske namene.
  4. Ad_personalization (novo): uporabnik poda soglasje za uporabo njegovih podatkov za ponovno trženje.

Uporabnik poda soglasje (status = granted) ali zavrne (status = denied) preko piškotkovnega pasu. Informacije, poslane Googlovim platformam, so odvisne od izbranega načina implementacije: osnovnega ali naprednega.

Osnovni način:

V osnovnem načinu so vse oznake blokirane z pravili in se sprožijo šele, ko je dano ustrezno soglasje. To pomeni, da se nobena informacija ne deli z Googlovimi platformami, če obiskovalec ne sprejme piškotkov.

Napredni način:

Pri napredni implementaciji se sprožilna pravila odstranijo, oznake pa se lahko sprožijo in prilagajajo svoje delovanje glede na raven soglasja za vsako kategorijo. Ko soglasje ni dano, se za izboljšano analitiko uporabijo pingi (signali) brez piškotkov. Google uporablja te signale za modeliranje vedenja nepooblaščenih obiskovalcev in izračunavanje ocenjenih konverzij.

Zakaj je Google Consent Mode V2 pomemben?

Prehod na Google Consent Mode V2 prinaša pomembne izboljšave pri usklajevanju analitike podatkov in oglaševalskih prizadevanj s strogimi zahtevami glede uporabniškega soglasja in zasebnosti. Brez Google Consent Mode podatki ne bodo poslani na vaše Googlove oglaševalske platforme, kar pomeni, da se bodo možnosti za merjenje, poročanje, ustvarjanje občinstva in ponovno trženje zmanjšale, kar bo vodilo k manj optimiziranim marketinškim kampanjam.

Kaj se zgodi, če Google Consent Mode ni aktiviran?

Če imate implementirano staro različico Consent Mode (V1), bo vaša implementacija še naprej delovala, vendar boste za polno funkcionalnost morali nadgraditi na Consent Mode V2, da bo Google pravilno obdeloval dohodne podatke za nova parametra ad_user_data in ad_personalization.

Pomoč pri prehodu na Google Consent Mode V2

Google Consent Mode V2 predstavlja pomemben napredek pri usklajevanju analitike podatkov in oglaševalskih prizadevanj s strogimi zahtevami glede uporabniškega soglasja in zasebnosti. Za podjetja, ki želijo optimizirati svoje marketinške strategije in hkrati zagotoviti skladnost z Zakonom o digitalnih trgih, je sprejem tega orodja nujen. S pomočjo strokovnjakov lahko podjetja učinkovito implementirajo Google Consent Mode V2, kar omogoča gradnjo zaupanja, izboljšanje uporabniške izkušnje in poglabljanje smiselne angažiranosti skladno z zakonodajo.

Ali se kaj spremeni z vidika varstva podatkov?

Če ste doslej zbirali podatke samo od uporabnikov, ki so dali soglasje, se v osnovi ne spremeni nič. Zbrani podatki bodo še naprej vključevali signal “soglasje dano” in lahko vsebujejo izrecna navodila, da se podatki lahko uporabljajo za Googlove oglaševalske storitve.

Kako preveriti, ali je Consent Mode aktiven?

Ko je Consent Mode aktiven, bodisi v osnovnem ali naprednem načinu, se z vsako analitično in oglaševalsko zahtevo pošljejo dodatni parametri Googlovim storitvam. Lahko uporabite Google Tag Assistant, zavihek Network v orodjih za razvijalce brskalnika ali razširitev za brskalnik.

Za izvirno različico Consent Mode iščete parameter &gcs z vrednostmi v formatu G1xy, kjer x in y predstavljata različne stopnje soglasja. Pri Consent Mode V2 pa se v vseh zahtevah pojavi dodaten parameter gcd, ki zagotavlja bolj podrobno skladnost.

Google Consent Mode V2 prinaša pomembne spremembe, ki zahtevajo pozornost in prilagoditev, vendar ponuja tudi priložnosti za izboljšanje skladnosti in učinkovitosti digitalnih marketinških prizadevanj.

NIMATE ČASA IN IDEJ ZA REDNE OBJAVE?

Upravljanje družbenih omrežij in oglaševanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?