Google skuša globlje razumeti naša iskanja

Google je leta 2018 predstavil posodobitev, ki ni spremenila le algoritme, ampak celoten pogled na to kako razumemo spletna iskanja. Pri Googlu namreč strmijo k temu, da razumeli kaj uporabnik dejansko išče in v kateri fazi iskalnega procesa je v trenutku, ko iskanje opravi.

Zgodovina Google iskanja

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Včasih je Google uporabnikom podajal le najboljše odgovore. Pri tem so bili faktorji za določanje tega kaj je najboljše skladnost iskalne fraze, relevantnost, ipd. Google je torej podal odgovor, ni pa upošteval kaj je uporabnik dejansko želel, kje v iskalnem procesu je in ni predvideval za prihodnost.

Danes pa razume, da lahko uporabnik ob vnosu določene fraze išče različne informacije in da je več faz iskalnega procesa. Z letom 2018 so tako naredili preskok s podajanja golih odgovorov na Search Journeys (sl. “potovanja iskanja”). Google sedaj uporablja umetno inteligenco, da lahko bolje razume, kaj uporabnika zanima. Pri podajanju zadetkov iskanja upošteva tudi to kje se uporabnik nahaja, kaj je iskal pred tem ter predvideva, kaj bi lahko iskal v prihodnosti. Ali drugače povedano, Search Journeys se trudijo razumeti kontekst, zaradi katerega uporabnik opravi iskanje, da ponudi najbolj relevantne informacije.

Oglejmo si primer Search Journeya oziroma potovanja iskanja. Recimo, da bomo v prihodnosti potovali v Madrid in potrebujemo prenočišče. V začetni fazi bomo v Google vpisali fraze kot so “prenočišča v Madridu”, “hoteli v Madridu”, “poceni hoteli v Madridu”, ipd. Ogledali si bomo par strani in skušali oceniti, katera prenočišča nam najbolj ugajajo. Čez par dni bomo iskanje ponovili, vendar bo Google takrat že vedel kaj smo iskali v preteklosti in na katerih straneh smo se zadrževali dlje časa. Algoritem bo tako vedel tudi, da ne iščemo novih prenočišč ampak, da se želimo odločiti za eno izmed že ogledanih. Zato nam bo, na primer, pokazal dosedanja mnenja glede določenega prenočišča ali na primer, kako najeti prenočišča v Madridu. 

Google posodobitve

Ponavljamo torej, da Google z novo posodobitvijo strmi k temu, da poda uporabniku najbolj koristne in relevantne informacije. Slednje doseže tako, da na podlagi preteklih iskanj (in tudi drugih faktorjev) ugotovi kje v procesu iskanja je uporabnik. Upošteva tudi povezave med ljudmi, prostori/lokacijami, stvarmi in dejstvi ter ob tem uporablja še umetno inteligenco, da lažje razume kako so te povezave zgrajene in kako se gradijo skozi čas.

Preskok s podajanja odgovorov na razumevanje iskalnega procesa pa nedvomno pomeni, da je potrebno spremeniti tudi SEO načrtovanje in strategije, a pustimo slednjo temo za drug prispevek.

Kakšno je vaše mnenje glede Googlove posodobitve? Se vam zdi sporno ali ste hvaležni, da postaja Google vedno bolj pameten in prilagojen uporabniku?

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?