Vizualne podrobnosti, katere začutimo

Ko brskamo po spletu večkrat naletimo na spletne strani, ki so nam vizualno všeč in na kakšne, ki nam niso najbolj. Ste se vprašali mogoče zakaj je temu tako? Je to samo zastarelost vizualne podobe? Ali je mogoče spletna stran preveč zasičena z informacijami? Preverite v članku kaj so res tiste stvari, na katere sploh ne bi pomislili, da bi lahko vplivali na prvi vtis spletne strani in posledično zaznavo same kredibilnosti spletne strani. 

Psihologija barv

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Barve so zelo pomembne v grafičnem oblikovanju pri izdelavi podobe spletne strani ali nasploh podobe znamke. Naše dojemanje barve je povezano z občutki in čustvenim stanjem. Ne moremo si pomagat proti vplivu barv na nas, saj je to v ozadju naših misli in zavedanja.

Obstajajo štiri psihološke primarne barve – rdeča, modra, rumena in zelena. Nanašajo se na telo, um, čustva in bistveno ravnovesje med temi tremi. Vsaka od njih lahko sporoča različne stvari kot npr. rdeča, ki sporoča energijo, stimulacijo itd. Zraven primarnih pa še obstajajo sekundarne in terciarne, katere so mešanica primarnih in vzpodbudijo različna čustva.

Pomembnost konsistence 

Doslednost je ključno načelo v življenju in oblikovanju. Brez nje ne moremo daleč. Tudi najmanjši problemi bodo padli, če se boste vedno lovili vsakodnevno. Dosleden dizajn je intuitivno oblikovanje. Je zelo uporaben in naredi svet boljše mesto.

Obstaja več načinov konsistence. Bodisi vizualna konsistenca, ki pomeni, da so na spletni strani vsi glavni gumbi iste barve ali funkcionalna konsistenca, katera opisuje, kako se obnaša aplikacija ko storimo neko akcijo. Zraven interne konsistence, ki se je držimo na projektu, pa je potrebno upoštevati tudi zunanjo ali eksterno konsistenco, katera zajema dobre prakse oblikovanja, kot je naprimer hamburger ikona za menu na mobilnih napravah.

Moč praznega prostora

Prazen prostor je območje med oblikovalskimi elementi. To je tudi prostor znotraj posameznih oblikovnih elementov, vključno s prostorom med tipografskimi glifi (berljivimi znaki).

Kljub svojemu imenu, ki se uporablja v stroki dizajna (angl. white space) ni potrebno, da je prostor bele barve. To je lahko katera koli barva, tekstura, vzorec ali celo slika ozadja. Glavno je, da elementi dihajo in niso nasičeni z preveč podatki ali nepotrebnimi elementi.

Pravilni vizualni kontekst

Vizualni kontekst, obiskovalcem pomaga razumeti vsebino, ki jo ponujate na vašem spletnem mestu. Natančneje, vizualni materiali vam pomagajo, da sporočilo podrobno sporočite, ne da bi nanj morali napisati esej. Vizualni kontekst je izrednega pomena. Brez vizualnih vsebin bi bil splet dolgočasen in hkrati bolj zapleten kraj. Številne informacije, ki jih lahko vizualno enostavno prenašajo, bi potrebovale temeljito razlago in dodale besedilne vsebine na vašem spletnem mestu.

Vizualci so privlačni in pritegnejo našo pozornost, pomagajo nam predstaviti informacije, razložiti zapletene koncepte in pripovedovati zgodbe. Vizualci nam lahko pomagajo, da olajšamo življenje obiskovalcem naše spletne strani in ustvarimo pozitivne izkušnje zanje.

VSE KAR POTREBUJETE ZA ZAČETEK POSLOVANJA.

Izdelava optimiziranih spletnih strani in trgovin

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?