Vpliv socialnih omrežij na sanje otrok

Ko smo bili milenijci in starejše generacije šele otroci, smo si želeli postati nekaj kar je največkrat poosebljalo heroja oziroma tistega, ki izstopa iz povprečja in je navdih drugih. Bodisi je to bil policaj, vojak, zdravnik, gasilec ali astronavt. Ampak hoteli smo delati nekaj nam ljubega ali pomembnega. Glede na razvoj in rast tehnologije, je dandanes prvo mesto tega, kar si otroci želijo postati, malo drugačno – ampak glede na vse, vseeno smiselno. Nas bi bilo potrebno skrbeti?

Kaj si otroci dandanes želijo postati?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Po zadnjih raziskavah, ki jih je naredila medijska hiša The Sun, je 75% otrokov starih od 6-17, ki so bili vključeni v anketo odgovorilo, da si želijo postati spletni vloger ali influencer.

Pokazalo se je, da bi jih več kot tretjina želela biti YouTuber in je, da je petina želela delati kot bloger ali vloger. Ampak razlog, zakaj so si otroci želeli postati Youtuber, ni tičal v popularnosti ali središču pozornosti, saj si je le eden od 25 otrok želel biti maneken in eden od šestih pop zvezda. Tudi denar ni bil glavni motivator. Namesto tega je skoraj četrtina zajetih v anketo dejala, da je kreativnost izdelave kul videoposnetkov največji motivator. To dejstvo nas lahko nekako pomiri.

Če pogledamo na to dejstvo objektivno, lahko vidimo, da ideja postati spletni influencer ali vloger niti ni tako slaba. Dandanes je še vedno zelo lahko postati spletni vloger in influencer, če vložiš dovolj truda v to kar delaš in delaš to kar imaš rad. Recimo, da ustvarimo osebno znamko in z leti zgradimo ogromno sledilcev. Te sledilce in trud preteklih let, lahko enostavno monetiziramo z različnimi strategijami. Tako si lahko ustvarimo lep mesečni prihodek iz udobja našega doma, kjer delamo to kar nam je všeč. Je to res slabo? Vidimo lahko, da to dejstvo ni skrb vzbujajočo, vendar dobra ideja za prihodnjost.

Kako vpliva spletni napredek na otroke?

Odgovor na to vprašanje je lahko zelo enostaven in tudi ob enem je lahko zelo kompleksen. Enostaven odgovor na to bi bil, da spletni napredek vpliva na otroka tako, kot to starš otroka želi oziroma dovoli. Spletni napredek je lahko zelo dobro orodje za učenje inovativnosti, kreativnosti in nasploh lahko pozitivno vpliva na višanje zanimanja otroka in raziskovanja različnih stvari.

Po drugi strani pa lahko spletni napredek in dosegljivost različnih stvari in informacij brez nadzora in smernic lahko zelo slabo za otroka. Največkrat je spletni napredek, kot pomoč pri zaposlitvi otroka, bodisi z igrami ali videoposnetki. Malo, kateri starš uporablja spletni napredek oziroma aplikacije ter pripomočke za učenje za dejansko učenje otroka. Obstajajo aplikacije, ki dokazano pozitivno vplivajo na razvoj otroka in ga učijo stvari, ter nam tako olajšajo delo kot staršu.

Kako bomo uporabili v vzgoji otroka spletni napredek in kaj ponuja, je odvisno samo od nas in je tudi samo naša odgovornost.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?