Nova uredba ukinja neupravičeno geoblokiranje

Se vam je že zgodilo, da vam je bil nakup zaradi vašega državljanstva, kraja prebivališča ali kraja sedeža preprečen? Po novem je slednje zakonsko prepovedano. Že leta 2016 je bila namreč sprejeta uredba, ki določa nova pravila za spletno kupovanje, s 3. decembrom 2018 pa je vstopila tudi v veljavo.

Omenjena uredba tako ukinja neupravičeno geografsko blokiranje ali geoblokiranje. Če so do sedaj na podlagi določanja lokacije spletnih uporabnikov lahko spletni trgovci priredili svojo ponudbo, cene izdelkov ali plačilnih pogojev ali celo preprečili nakup, po novem slednje več ne bo mogoče. Kar pa v golem pomeni, da bo kupec iz Slovenije na npr. francoski spletni trgovini obravnavan pod enakimi pogoji kot kupec iz Francije. Slednje ne velja le za fizične dobrine, ampak tudi za elektronsko opravljene storitve (npr. storitve v oblaku, spletno gostovanje, ipd.) ter storitve, ki se opravljajo na posebni fizični lokaciji (npr. prodaja vstopnic za koncerte, nastanitev, najem avtomobila, ipd.).

Uredba se sicer nanaša na države članice EU, vendar pa bodo morali uredbo upoštevati tudi spletni trgovci, ki poslujejo znotraj EU, vendar imajo sedež v državah, ki niso njene članice.

Prepovedano preusmerjanje

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Uredba je med geoblokiranje prepovedala tudi samodejno preusmerjanje na spletno stran regionalne podružnice, v primeru da jo trgovec ima. Preusmeritev sicer lahko predlagajo, izpeljejo pa le z izrecnim soglasjem stranke. Tako npr. ob obisku tuje spletne trgovine ne boste avtomatsko preusmerjeni na regionalno spletišče. Če se za preusmeritev odločite, pa mora biti različica, ki ste jo prvotno obiskali še vedno dostopna.

Nediskriminacija pri plačilih in enaki pogoji dostave

Prav tako je uredba zraven geoblokiranje ukinila zahtevo plačil naročil s kartico, ki je bila izdana v določeni državi. Tako boste lahko uporabili vaše kartice neodvisno od tega, kjer je bila ta izdana, spletni trgovec pa bo plačilo moral sprejeti.

Obenem pa morajo spletni trgovci omogočiti tujim strankam enake pogoje za dostavo kot domačim. Tako mora spletni trgovec iz npr. Nizozemske, ki ne dostavlja v državo tuje stranke, omogočiti enake pogoje prevzema blaga, kot jo imajo lokalne stranke. Kar v splošnem pomeni, da mora omogočiti, da si lahko pošlje paket na nizozemski naslov ali ga osebno prevzame.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?