Pogovorni marketing in kako vpliva na konverzijo

V svetu, kjer je možno nemudoma dostopati do kakršnih koli informacij, smo uporabniki spleta zelo nestrpni. Pričakujemo, da bodo vse interakcije na spletu takojšne, preproste in personalizirane. Gre za lastnosti, ki jih težko pripišemo pristajalnim stranem. Tako postane potencialna stranka ob vstopu na pristajalno stran, razočarana in nestrpna. Informacije ji niso takoj predstavljene jasno in pravilno, da bi jo pritegnile k sodelovanju. Zato stran še naslednjo sekundo zapusti.

Kaj je pogovorni marketing?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Pogovorni marketing je oblika digitalnega marketinga, ki uporablja tehnike, kot so pogovorni boti, chat v živo ali družbena omrežja, da bi zagotovili odzivno in komunikativno izkušnjo za potrošnike. Pogovorni marketing se je razvil v pojem, ki predstavlja novo dobo uporabniške izkušnje preko digitalnih kanalov, kjer potrošniki želijo hiter odgovor.

V svetu, ki se vse bolj zapleten, ljudje iščejo jasnost in enostavnost.

Pametni pogovorni boti, ki uporabljajo umetno inteligenco, so postali ključni za komuniciranje s potrošniki preko orodij za klepet. Ti boti lahko hitro odgovarjajo na potrebe potrošnikov, nudijo personalizirane odgovore in prilagojene ponudbe.

Orodja za klepet so postala pomemben del večkanalnih kampanj, ki vključujejo tudi e-pošto, sporočila SMS, digitalne oglase in objave na družbenih medijih. S pomočjo pogovornih orodij in bote lahko podjetja hitro in učinkovito odgovarjajo na potrošniške vprašanja, nudijo prilagojene odgovore in ponudbe ter ustvarijo pozitivno izkušnjo za potrošnike.

Zakaj je pogovorni marketing pomemben?

V popolnem svetu bi vsaka potencialna stranka, ki klikne na vaš Facebook oglas bila nemudoma povezana z agentom. Ta bi pomagal, da bi potencialna stranka gladko in z gotovostjo napredovala po prodajnem lijaku na personaliziran in interaktiven način. Zaradi personalizacije in instantnih odgovorov bi dosegli izjemno visoke konverzije. Obenem pa bi bil kadrovski strošek tako številčne ter visoko usposobljene delovne sile, ki bi bila na voljo neprestano, gromozanski. V nasprotju so pristajalne strani bolj praktične in cenovno ugodne rešitve, ki lahko ob dobri zasnovi prav tako prinašajo dokaj visoke konverzije. Seveda, pa imajo tudi pristajalne strani svoje slabosti, kot je to, da so statične ter generične.

Optimalna rešitev bi imela nizke stroške pridobivanja kupcev v smislu porabljenega časa, napora in dejansko porabljenega denarja. Obenem pa bi prinesla veliko konverzij in večjo donosnost porabe za oglase. Velikokrat spregledana rešitev, ki zadovoljuje te kriterije, je uporaba pogovornega bota, ki ga lahko implementiramo na Facebook Messenger aplikacijo. Vedno več je takih podjetij, ki so se že odločila in dodala pogovorni marketing v svoj posloven proces. Ostali, ki se še niso odločili za adapcijo nove tehnologije, še ne vidijo v njih dodane vrednosti ali jim vse to predstavlja nekaj naprednega in zakompliciranega. Vendar temu ni tako.

Kako lahko pogovorni bot nadomesti pristajalno stran?

Pogovorni boti so uporabljajo modul, ki lahko komunicira s strankami ali potencialnimi strankami v obliki pogovora prek Facebook Messenger aplikacije. Svojega bota lahko opremite z vnaprej določenimi odgovori ali akcijami, ki se izvedejo glede na odgovore vaše stranke ali potencialne stranke. Tako omogočajo vodeno izkušnjo in delujejo kot virtualni pomočniki, ki vzpodbujajo sodelovanje. So preprosti in prijetni za interakcijo, saj nudijo pomoč v človeški obliki.

Ko potencialne stranke kliknejo na Facebook oglas, jih namesto na pristajalno stran preusmerimo na našega pogovornega bota v Facebook Messenger aplikaciji. Od tam naprej lahko bota “sprogramiramo,” da naredi vse od željenega. Naprimer, da odgovori na e-pošto, priporoči izdelke pa celo do tega, da sprejema plačila. Pri tem pa potencialna stranka sploh ne zapusti Messenger aplikacije. Za nameček pa je postopek izpeljan v človeku prijazni obliki, ki dokazano zviša sodelovanje, konverzijo in zadovoljstvo strank. Če bot kadarkoli naleti na vprašanje ali problem, ki ga ni sposoben rešiti, lahko preprosto obvesti nekoga v ekipi, da prevzame pogovor. Vse to že omogočajo spletne aplikacije kot so ManyChat in Chatfuel in v dosti primerih ni potrebno najeti programerja! Za bolj kompleksne stvari, kot je npr. integracija z ostalimi sistemi, pa boste najbrž potrebovali koga.

Zakaj so pogovorni boti tako učinkoviti?

So instantni. Omogočajo takojšnjo interakcijo s potencialnimi strankami od trenutka ko ta klikne na oglas. Slednje zmanjša čakalni čas vaše potencialne stranke in tako tudi čas, ko si lahko potencialna stranka premisli in se odloči, da ne bo izpeljala določene akcije.

So personalizirani. V nasprotju z generično pristajalno stranjo, lahko boti vsebujejo začetni set vprašanj, kjer se seznanimo z željami in potrebami potencialne stranke. Tako lahko omogočimo bolj personalizirano izkušnjo in podamo prilagojene informacije ali pokažemo produkte, ki se nanašajo posebej na uporabnika.

So preprosti za vzpostavit. S pomočjo raznih platform lahko v parih minutah vzpostavite popolnoma funkcionalnega pogovornega bota. In to brez kakršne koli uporabe kode! Potrebno je le izpolniti vprašanja, na katera naj bot odgovarja in odgovore, katere želite, da bot poda. Obenem pa je zasnovati učinkovitega pogovornega bota velikokrat (in za veliko ljudi) lažje, kakor oblikovati pristajalno stran, ki bo prinašala velike konverzije.

So inovativni. Zaradi napačnega prepričanja, da jih je mogoče zgraditi samo s kodo, je še vedno malo podjetij, ki so že implementirala pogovornega bota v svoje poslovanje. Tako podjetja, ki slednje naredijo delujejo inovativno, čeprav ste v resnici samo izpolnili par polj.

Preberite več o tem kako s pogovornim botom do avtomatizacije procesov

V primeru, da potrebujete pomoč pri uvedbi pogovornega marketinga ali enostavno razvoju pogovornega bota, nas brez zadržkov kontaktirajte.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?