Nove SEO informacije in zadnji Google API leak

V nedavnem uhajanju informacij iz Googlovih internih dokumentov smo pridobili vpogled v številne podrobnosti o tem, kako tehnološki gigant razvršča spletne strani v svojih rezultatih iskanja. Eden izmed najpomembnejših poudarkov iz teh dokumentov je izjemna pomembnost blagovne znamke. Ta vpogled potrjuje, kar mnogi tržniki že dolgo sumijo: velika, prepoznavna blagovna znamka lahko preseže številne tradicionalne SEO taktike. V tem članku bomo podrobneje raziskali, kako in zakaj blagovne znamke dominirajo v Googlovih rezultatih iskanja ter kaj to pomeni za mala in srednja podjetja ter nove ustvarjalce vsebin. Odkrili bomo tudi, kako lahko uporabniška namera in priljubljenost spletne strani prehitita klasične SEO dejavnike, kot so vsebina in povezave.

Hitri povzetek Google API dokumentov:

+ Razširi članek s svojim mnenjem
 • PageRank je zdaj zastarel. Novi algoritem se imenuje pageRank_NS in je povezan z razumevanjem dokumenta.
 • Google ima omenjenih sedem različnih vrst PageRank, ena izmed njih je slavni ToolBarPageRank.
 • Google ima posebno metodo za prepoznavanje naslednjih poslovnih modelov: novice, YMYL, osebni spletni dnevniki (majhni spletni dnevniki), e-trgovina in spletna mesta z videoposnetki.
 • Zdi se, da so najpomembnejše komponente Googlovega algoritma navBoost, NSR in chardScores.
 • Google uporablja meritve avtoritete iz celotnega spletnega mesta, vključno s par signali kjer je npr. tudi promet iz brskalnikov Chrome.
 • Google pri svoji funkciji točkovanja uporablja vdelave strani, vdelave spletnih mest, fokus spletnega mesta in radij spletnega mesta.
 • Google meri slabe klike, dobre klike, klike, zadnje najdaljše klike in prikaze na celotnem spletnem mestu.
 • Google ima nekaj, kar se imenuje pageQuality (PQ). Eden najzanimivejših delov te meritve je, da Google uporablja LLM za oceno “napora” za strani s članki. Ta vrednost se zdi koristna za Google pri ugotavljanju, ali je stran mogoče preprosto podvojiti.
 • Orodja, slike, videoposnetki, edinstvene informacije in globina informacij izstopajo kot načini za visoko oceno pri izračunih »napora«. Naključje je, da te stvari tudi dokazano zadovoljijo uporabnike.

Kako nam Google laže?

Ni nujno, da so se osnove SEO spremenile, vendar sedaj imamo več podatkovnih točk, o katerih lahko govorimo v smislu tega, kar je pomembno. Pricurljale informacije celo razkrivajo nekatera protislovja z Googlovimi uradnimi izjavami, vključno z naslednjim:

 • Avtoriteta domene: Googlovo zanikanje uporabe avtoriteta domene kot dejavnika razvrščanja je bolj zapleteno, kot se je sprva mislilo, z omembo parametra »siteAuthority«, ki bi lahko vplival na uvrstitev spletnih mest.
 • Googlov peskovnik: Google uradno trdi, da peskovnika za nova spletna mesta ni, vendar dokumenti navajajo atribut »hostAge«, ki se uporablja za peskovnik sveže neželene pošte v času serviranja.
 • Uporabniški podatki iz Chroma: v nasprotju z Googlovimi izjavami dokumenti kažejo, da se uporabniški podatki iz Chroma dejansko uporabljajo za namene, povezane z iskanjem, kot je ustvarjanje funkcije SERP »Povezave do spletnih mest«.

Kaj ima Google povedati

Glede na uhajanje informacij je tiskovni predstavnik Googla za Gizmodo povedal: »Previdnost je pomembna pred netočnimi predpostavkami o Iskanju na podlagi informacij izven konteksta, zastarelih ali nepopolnih informacij. Delili smo obsežne informacije o tem, kako deluje iskanje in o vrstah dejavnikov, ki jih naši sistemi pretehtajo, hkrati pa si prizadevamo zaščititi celovitost naših rezultatov pred manipulacijo.«

Vendar Google ni potrdil ali zanikal točnosti teh razkritih dokumentov.

Blagovna znamka je ključna

Google ima številne načine za prepoznavanje entitet, njihovo razvrščanje, filtriranje in uporabo. Med entitete spadajo blagovne znamke (imena blagovnih znamk, njihove uradne spletne strani, povezani socialni računi itd.). Na podlagi naše raziskave lahko vidimo, da Google vztrajno daje prednost velikim, močnim blagovnim znamkam, ki dominirajo na spletu, pred malimi, neodvisnimi spletnimi stranmi in podjetji.

Če bi moral podati eno univerzalno priporočilo za tržnike, ki želijo izboljšati svoje organske uvrstitve in promet, bi bilo: “Zgradite prepoznavno, priljubljeno in dobro priznano blagovno znamko v svoji panogi, zunaj Googlovega iskanja.”

E-E-A-T morda ni tako pomemben, kot se zdi

Izkušnje, strokovnost, avtoritativnost in zanesljivost (“E-E-A-T”) morda niso tako pomembni, kot nekateri SEO strokovnjaki menijo. Edini omenjeni vidik tematske strokovnosti v uhajanju informacij je kratka opomba o prispevkih za Google Maps. Drugi vidiki E-E-A-T so ali zakriti, posredni, težko prepoznavni ali pa (po mojem mnenju) povezani z elementi, ki jih Google uporablja in ki jih zanimajo, vendar niso specifični elementi rangirnih sistemov.

V uhajanju informacij je tudi dokumentacija, ki nakazuje, da Google lahko prepozna avtorje in jih obravnava kot entitete v sistemu. Krepitev vpliva kot avtor na spletu lahko resnično vodi do boljših uvrstitev v Googlu. Vendar pa je odprto vprašanje, kaj natančno v rangirnih sistemih sestavlja “E-E-A-T” in kako močni so ti elementi. Skrbi me, da je E-E-A-T 80% propaganda in 20% substanca. Obstaja veliko močnih blagovnih znamk, ki se uvrščajo izjemno visoko v Googlu in imajo zelo malo izkušenj, strokovnosti, avtoritativnosti ali zanesljivosti, kot podrobno opisuje nedavni viralni članek HouseFresh.

Vsebina in povezave so sekundarne, ko je prisotna uporabniška namera

Recimo, da mnogi ljudje v Mariborju iščejo “Glavni trg” in se pomikajo na 2., 3. ali 4. stran rezultatov iskanja, dokler ne najdejo pravega trga, nato kliknejo na ta rezultat. Google bo hitro ugotovil, kaj iskalci teh besed v tem območju želijo.

Razširitev tega primera na širši splet in iskanje kot celoto, če lahko ustvarite povpraševanje za svojo spletno stran med dovolj verjetnimi iskalci v regijah, na katere ciljate, lahko zaobidete potrebo po klasičnih SEO signalih, kot so povezave, sidrno besedilo, optimizirana vsebina in podobno. Moč Navboost in namera uporabnikov sta verjetno najmočnejša rangirna dejavnika v Googlovih sistemih. Kot je dejal Googlov podpredsednik Alexander Grushetsky v e-pošti iz leta 2019 drugim Googlovim direktorjem (vključno z Dannyjem Sullivanom in Pandu Nayakom):

“Že vemo, da je lahko en signal močnejši od celotnega sistema na določenem merilu. Na primer, prepričan sem, da je bil NavBoost sam po sebi bolj pozitiven glede klikov (in verjetno tudi na metrih natančnosti / uporabnosti) kot preostali del rangiranja.”

Klasični rangirni dejavniki izgubljajo pomen, naslovi strani ostajajo pomembni

To je ugotovitev iz odlične analize, ki jo moram izpostaviti. PageRank še vedno igra vlogo pri indeksiranju in rangiranju iskanj, vendar se je skoraj zagotovo razvil od izvirnega dokumenta iz leta 1998. Uhajanje informacij nakazuje na več različic PageRank (rawPagerank, zastarel PageRank, ki se nanaša na “najbližja semena”, firstCoveragePageRank iz časa prvega servisa dokumenta itd.), ki so bile ustvarjene in zavržene skozi leta. Sidrni besedilni povezavi, čeprav prisotni v uhajanju, ne izgledajo tako ključni ali vsesplošni, kot bi pričakoval iz svojih zgodnejših let v SEO.

SEO za mala in srednje velika podjetja ter nove ustvarjalce

SEO je igra velikih blagovnih znamk in priljubljenih domen. Kot podjetniki ne ignoriramo SEO, vendar močno pričakujem, da bodo ostale večje agencije nas še naprej prekašale, dokler ne postanemo veliko večja, bolj priljubljena in bolj iskana blagovna znamka v svoji panogi. To skoraj zagotovo velja tudi za druge ustvarjalce, založnike in mala in srednje velika podjetja. Vsebina, ki jo ustvarjate, verjetno ne bo dosegla dobrih rezultatov v Googlu, če obstaja konkurenca velikih, priljubljenih spletnih strani z dobro znanimi blagovnimi znamkami. Google ne nagrajuje več podjetnikov, ki poznajo vse prave SEO trike, temveč nagrajuje uveljavljene blagovne znamke, merljive oblike priljubljenosti in uveljavljene domene, ki jih iskalci že poznajo in klikajo. Od leta 1998 do 2018 je bilo možno ustvariti močno marketinško kolo z uporabo SEO za Google. V letu 2024 to ni več realno na angleško govorečem spletu v konkurenčnih sektorjih.

Ste že na prvi strani ISKALNIH REZULTATOV?

SEO optimizacija: 90 dni do prve strani

seo optimizacija iskalni promet
Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?