Prednosti Googlovega upravitelja oznak (GTM)

Večina podjetij pozna storitev Google Analytics, vendar niso seznanjeni z Googlovim upraviteljem oznak (GTM ali Google Tag Manager). Ta funkcija je na voljo skoraj na enak način kot Google Analytics: dodajte delček kode na svoje spletno mesto, dodajte svoj ID za sledenje storitve Google Analytics v GTM, objavite GTM in začnite. Tako preprosto je.

Glavna razlika je v tem, da GTM omogoča enostavno sledenje različnih vidikov vašega spletnega mesta, ne da bi vam bilo treba napisati kodo po meri (večinoma). To pomeni, da lahko vi, vaša marketinška ekipa ali vaša agencija zbirajo podatke po meri na vašem spletnem mestu, ne da bi najeli ali naročili razvijalca – tako lahko prihranite čas in denar.

 Pridobivanje boljših podatkov

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Sledenje podatkom, ki so pomembni za vaše podjetje, vam bo pomagalo bolje razumeti svojo publiko in katera področja vašega spletnega mesta delujejo dobro ali katera je mogoče izboljšati. Prav tako lahko natančno določite, katera mikro konverzija je privedla do makro konverzije.

 Če se želite naučiti, kako na svojem spletnem mestu nastaviti Google upravitelja oznak, potem preberite članek naprej. Če vam primanjkuje časa pa vam z veseljem priskočimo na pomoč. Kontaktirajte nas s pomočjo kontaktnega obrazca.

Kako nastaviti Google upravitelja oznak

Nastavljanje Google upravitelja oznak vključuje nekaj predhodnih korakov. Najprej boste morali dodati svoj Google ID za sledenje v GTM. Nato preprosto kopirajte kodo vsebnika GTM in jo dodajte v glavo in telo spletnega mesta. Ne pozabite odstraniti kode Google Analytics, ker se ta zdaj izvaja prek GTM-a.

Preglejte makro in mikro konverzije

Vzemite si trenutek za raziskovanje svojega spletnega mesta in označite različne točke makro konverzij (glavni cilj vašega spletnega mesta) in mikro konverzij (koraki, ki vodijo do glavnega cilja). V večini podjetij bodo te točke vključevale:

  • Oddaje obrazcev
  • Klik gumba
  • Kliki na določene povezave
  • Prodaja različnih izdelkov
  • Predvajanje video posnetkov
  • Različni prenosi datotek

Uporabite pravilne identifikatorje

Ena od prednosti Googlovega upravitelja oznak je, da omogoča različne načine za sledenje podatkov na vašem spletnem mestu. Uporabite lahko razrede, ID-je obrazca, URL-je strani in še veliko več. Če želite raziskati stran in poiskati ustrezen element, ki ga želite uporabiti, kliknite puščico v zgornjem levem kodnem polju in se pomaknite po različnih delih strani.

Nastavite svoje oznake, sprožilce in spremenljivke

Po pregledu vašega spletnega mesta ste zdaj ugotovili, kaj lahko spremljate in kako slediti. Naslednji korak je nastavitev vsega v Googlovem upravitelju oznak. Oznake odgovarjajo na vprašanje, kako boste lahko spremljali, kaj želite slediti? Čeprav ima GTM veliko različnih vrst oznak, boste večinoma uporabili vrsto oznake Universal Analytics. V večini primerov ustvarite oznako in lahko po želji izpolnite nastavitve. Priporočamo, da na samem začetku določite konvencijo poimenovanja dogodkov in sprožilcev, da bo spremljanje vaših podatkov čimbolj enostavno z organiziranim pristopom.

 Kdaj želite, da se oznaka sproži? Tukaj se začnejo uporabljati informacije o iskanju konverzijskih točk, ki ste jih zbrali (ali vaša marketinška ekipa). Za proženje oznake recimo bi lahko izbrali dogodek, ko se odda kontaktni obrazec ali kaj podobnega.

Na koncu pa obstajajo tudi spremenljivke. Te omogočajo ustvarjanje filtrov po meri in načinov za vnos podatkov. Najnovejše posodobitve v GTM vključujejo veliko skupnih spremenljivk, ki jih boste potrebovali in vam bodo olajšali delo ter obogatili podatke.

Preizkusite svojo namestitev GTM

Ena od prednosti Googlovega upravitelja oznak je, da lahko preizkusite nastavitve, preden jih omogočite v živo in zagotovite, da se nove oznake pravilno sprožijo. Preprosto pojdite do gumba OBJAVI (PUBLISH), kliknite puščico in izberite PREDOGLED (PREVIEW). Odprite svoje spletno mesto v istem brskalniku in kliknite različne točke konverzij, da se prepričate, da se oznake sprožijo.

Objavite svoje oznake, sprožilce in ostale spremembe

Ko potrdite, da vse oznake delujejo pravilno, lahko objavite spremembe storitve GTM! Google upravitelj oznak vam omogoča, da poimenujete zadnjo različico, ki jo objavite, in navedete opis. Priporočam, da jih izpolnite z opombami o tem, kaj je bilo storjeno, tako da se je enostavno spomniti, kakšne spremembe so bile opravljene, ko preverjate podatke za več mesecev nazaj.

Ustvarite nadzorno ploščo in določite cilje

Končni korak je ustvarjanje nadzorne plošče po meri in postavitev ciljev za konverzijske točke, ki jih spremljate. Na primer, najverjetneje spremljate dogodke. Lahko uporabite kategorijo dogodka, oznako dogodka in dejanje dogodka, da ločite ali združite različne dogodke na nadzorni plošči ali cilju.

IT SVETOVANJE, KI POMAGA PRI ODLOČITVAH PRI IZBIRI SISTEMA ALI NOVE TEHNOLOGIJE

Preobremenjeni s tehnologijo vaših vsakodnevnih operacij?

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?