SEO agencija – največji faktor pri izbiri, ki ga ne smete spregledati!

Pri izbiri primerne SEO agencije je ključnega pomena, da se vaše podjetje lahko uspešno tekmuje v svetu Google iskanja. SEO (Search Engine Optimization) je ključna strategija, ki vam omogoča, da se vaša spletna stran uvrsti višje na rezultatih iskanja na Googlu. Pravilno izvajanje strategij iz strani SEO agencije lahko pripomore k večji vidnosti vašega podjetja, večji prepoznavnosti blagovne znamke in s tem tudi večjemu številu obiskovalcev vaše spletne strani. Izbor primerne SEO agencije vam omogoča, da se osredotočite na svoje osnovno poslovanje, medtem ko strokovnjaki skrbijo za vašo spletno prisotnost in optimizacijo za iskalnike.

Na kaj moramo paziti, ko izbiramo SEO agencijo?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Ko izbirate SEO agencijo, morate biti pozorni na nekaj ključnih stvari. Najprej se prepričajte, da ima agencija ustrezne izkušnje, ki jo potrebujete za vaše podjetje. Na prvem sestanku jim postavite vprašanja o tem, kako vidijo strategijo optimizacije spletne strani za vaše podjetje in kakšne izkušnje imajo s podobnimi industrijami. Prepričajte se, da so specializirani za SEO in lahko svetujejo glede najboljše strategije za doseganje vaših ciljev. Prav tako se prepričajte, da razumejo vašo industrijo, saj bodo lahko lažje določili najboljše ključne besede in strategije za optimalne rezultate. Ne pozabite preveriti referenčne primere in preglejte njihove reference. Preverite, ali so prejšnji stranki bili zadovoljni s storitvami, ki jih je agencija ponudila. Prepričajte se, da so bili doseženi rezultati, ki so bili obljubljeni. Če je mogoče, se pogovorite z nekaterimi njihovimi prejšnjimi strankami in jim postavite vprašanja o njihovih izkušnjah.

Tudi cena je pomembna. Najboljši način za primerjavo je, da zapišete svoje potrebe in zahteve ter jih nato primerjate z cenami, ki jih ponujajo različne agencija. Bodite previdni pri preveč poceni ponudbah, saj lahko običajno slabo storitev ustvarijo več škode kot koristi. Na koncu se prepričajte, da je agencija prilagodljiva – v procesih in izvedbi. SEO optimizacija ni fiksen proces, zato mora biti agencija pripravljena na spremembe in prilagoditve, da bo uspelo. Smiselno je, da prevzamete pisanje besedil, če imate v ekipi nekoga. Nekdo tak bo najbolj poznal vaše podjetje, industrijo, izdelke oziroma storitve in vsebino o kateri piše. Poskrbite tudi, da vam bo agencija pomagala prilagoditi strategijo SEO, da bo ustrezala spremembam v vaši industriji.

Kaj je največji faktor pri izbiri SEO agencije?

Če bi morali izbrati sami SEO agencijo in bi izbirali med desetimi agencijami (glede na poplavo storitev, je to še kako mogoče). In bi morali izbrati samo eno karakteristiko, katera bi izbrala agencijo, bi bila to rangiranje v Google, ko iščemo po ključnih besedah, kot so “seo agencija”, “seo optimizacija”, “optimizacija za iskalnike”,..

Smiselno bi bilo, da je SEO agencija, ki nudi storitve SEO, tudi rangirana med top 10 rezultatov iskanja v Google in ostalih iskalnikih. Res je, da obstajajo izjeme, ki sledijo reku “kovačeva kobila je vedno bosa” in dejstvo je da zavzemajo vrh rezultatov, agencije ki so na trgu že več let in imajo dosti backlinkov in indexiranih strani. Ampak če želite preverjene rezultate, potem je to pametna izbira za vas.

Če iščete cenovno ugodne izvajalce oziroma posameznike, potem je dobro pogledati na LinkedIn in preverit izbiro tam. Dosti strokovnjakov je začelo širiti svoje znanje in reference skozi objave na LinkedInu z ciljem grajenja osebne blagovne znamke in višanje avtoritete v posameznikovi industriji.

Zakaj je smiselno izbrati zunanjo SEO agencijo?

V osnovi lahko zunanja SEO agencija podjetjem pomaga pri celoviti SEO optimizaciji. Tako lahko pomaga izboljšati spletno mesto, pridobiti več prometa in povečati prodajo. Agencija lahko ponudi obsežno analizo konkurenčnega okolja, zagotovi spletne strani, ki so prilagojene konkurenci, in uporabi najnovejše strategije, da bi povečali obiskovalce, uspešnost spletnega mesta in prodajo.

Strateške agencije lahko z dolgoročnim ciljem zagotovijo učinkovite strategije za pridobivanje povezav in povečanje prometa na spletnem mestu. Prvi korak v tem procesu je opredelitev ključnih ciljev, na katerega bodo strateške agencije usmerile svojo energijo. Primeri ciljev vključujejo izboljšanje prepoznavnosti blagovne znamke, povečanje prometa na spletnem mestu ali boljšo uporabniško izkušnjo skozi kanal iskalnikov.

Ko najamete SEO agencija, postane njihova odgovornost pridobivanjem povezav z vodilnimi spletnimi mesti, kreiranje odličnih vsebin, oglaševanjem po spletu, sodelovanjem v spletnih skupnostih in usmeritev različnih ekip znotraj podjetja z uporabo SEO metrik. Zraven vsega tega postane odgovornost SEO agencije analitične raziskave, da bi izboljšale strategije za pridobivanje povezav in povečanje prometa na spletnem mestu. V sklopu tega se preučuje število obiskovalcev, stopnjo konverzije in uspešnost kampanj za pridobivanje povezav.

Kako se pripravimo na sestanek z SEO agencije?

Najprej je treba razumeti, kaj je SEO in zakaj je pomembno. SEO je skrajšana različica za spletno optimizacijo in opisuje postopke, s katerimi lahko izboljšate priljubljenost in uvrstitev spletnega mesta v iskalnikih. Vključuje tudi druge tehnike kot so optimizacija vsebine, optimizacija spletnega mesta in optimizacija povezav. Zakaj je potrebno vsebino optimizirati za iskalnike?

Ko začnete razpravljati z SEO agencijo, je pomembno, da jim postavite vprašanja, da se prepričate, da ste si izbrali pravo agencijo za svoje potrebe. Vprašajte jih o izkušnjah, ki jih imajo s podobnimi projekti, in preverite, ali lahko ponudijo referenčne primere. Na prvem sestanku bodite pripravljeni predstaviti svoje potrebe in cilje. Zapišite si svoje glavne cilje, saj bo samo tako lahko  SEO agencija pomagala doseči te cilje. Predstavite agenciji svoje spletno mesto in opišite, katere težave je treba odpraviti, če ste naletili na kakšno. Če imate konkurenco, jih seznanite z njimi. Predstavite tudi svoje ciljne skupine in se zagotovite, da bo SEO agencija razumela vaše podjetje in ponudbo. Vse te informacije bodo pomagale agenciji, da bo lahko izdelala najbolj učinkovito strategijo.

Kako najboljše vodimo SEO projekt z zunanjo agencijo?

Ko izberete agencijo, je pomembno, da se o osnovnih ciljih projekta dogovorite še preden začnete. To bo omogočilo, da bo agencija lažje razumela vaše potrebe in vam lahko ponudila ustrezno strategijo. Poleg tega se morate z zunanjo agencijo dogovoriti tudi o tem, kakšne informacije jim boste zagotovili. Na primer, morate jim zagotoviti podatke o vaši tržni niši, ciljni publiki in ciljih vašega podjetja.

Ko se osnovni cilji določijo, je čas, da se določijo tudi konkretni koraki, s katerimi lahko dosežete rezultate. Agencija vam lahko pomaga pri izdelavi ustreznega načrta, ki vam bo pomagal doseči cilje. Na primer, lahko vsebuje korake, kot so izbira ključnih besed, tehnična optimizacija strani, pridobivanje povratnih povezav, ustvarjanje besedil, spremljanje rezultatov in mesečne SEO aktivnosti. Pomembno, da spremljate napredek projekta in se posvetujete z agencijo o morebitnih spremembah ali izboljšavah. To bo omogočilo, da lahko prilagodite svojo strategijo glede na povratne informacije in da lahko vidite, kako se strategija razvija. Prav tako je pomembno, da se redno pogovarjate o aktivnostih in da ocenite rezultate, da lahko vidite, koliko napredka je bilo narejenega.

Bodite pripravljeni, da bo potrebno sodelovanje med različnimi oddelki v vašem podjetju od razvoja, podpore do marketinga. SEO ni odgovornost posameznega oddelka ampak je strateška uporaba kanala iskalnikov z namenom povečanja prepoznavnosti in višanja prihodkov. Če je to jasno nakazano je sodelovanje k skupnemu cilju lažje. Vsak oddelek lahko prinese delček informacije ali pogleda, ki pomaga na poti k skupnemu cilju.

Na katere SEO metrike se moramo fokusirati?

Pri izbiri cilja SEO aktivnosti je pomembno pomisliti tudi na metrike, ki jih specifičen cilj nosi za sabo. Metrike, ki so odgovorne za preverjanje dosega ciljev, se lahko razlikujejo od cilja do cilja, ki ga zastavimo z SEO agencijo na začetku. Zraven metrik, bodo drugačne tudi temu primerne aktivnosti. Če želimo npr. hitre rezultate, se bomo fokusirali na rangiranje ene ključne besede, ki ima najmanj konkurence v rezultatih in kjer vidimo priložnosti za hitre izboljšave. Še boljše je, če katera naša stran že rangira za posamezno ključno besedo (npr. do 3. strani rezultatov iskanja Google). V primeru, da želimo velike rezultate in širšo prepoznavnost podjetja pa je potrebno na proces gledati dolgoročno. K temu bo prilagojena strategija, aktivnosti in metrike.

Metrike pomagajo pri ocenjevanju učinkovitosti naše SEO strategije. Uporabimo jih lahko, da ugotovimo, kateri koraki je treba sprejeti, da bi izboljšali svojo SEO strategijo in pridobili več obiskovalcev. Najbolj očitna metrika, ki jo moramo upoštevati pri večini ciljev, je število obiskovalcev. Med drugimi spremljamo najbolj pogosto naslednje metrike:

  • Število obiskovalcev: Število obiskovalcev naših strani bo pokazalo, ali je naša SEO strategija uspešna. Če število obiskovalcev narašča, lahko sklepamo, da naša strategija deluje. Če pa se število obiskovalcev ne povečuje, je čas, da preučimo, katere korake lahko sprejmemo, da bi našo strategijo izboljšali.
  • Število prikazov: Zagotoviti moramo, da imamo strani, ki so optimizirane na ključno besedo ki jo obiskovalci iščejo. S tem bomo lahko zagotovili, da bo naša stran vidna v rezultatih iskanja, kar bo povečalo število obiskovalcev.
  • Razmerje med prikazi in klikom: Če je število zapisov višje od števila klikov, potem to pomeni, da naša stran ni dovolj privlačna za obiskovalce, da bi kliknili na naše povezave. Poskusimo izboljšati vsebino naših strani, da bi zagotovili, da je za obiskovalce privlačna.
  • Število povratnih povezav: Če želimo biti uspešni pri SEO, moramo biti prepričani, da imamo čim več spletnih mest, ki kažejo na našo stran.

Če želite, da vaše podjetje uspešno tekmuje v digitalnem svetu, morate biti pozorni na nekaj ključnih stvari, ko izbirate SEO agencijo. Preverite njihovo izkušnjo, preglejte njihove referenčne primere, primerjajte cene in se prepričajte, da so prilagodljivi. Če upoštevate te nasvete, boste našli pravo agencijo, s katero boste lahko uspešno dosegli svoje cilje.

Ste že na prvi strani ISKALNIH REZULTATOV?

SEO optimizacija: 90 dni do prve strani

seo optimizacija iskalni promet
Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?