Kaj je avtomatizacija marketinga?

Avtomatizacija marketinga (angl. marketing automation) je skupek spletnih orodij in dobrih praks, ki pomagajo posamezniku voditi marketinške procese bolj efektivno. V te procese so vključeni vodenje socialnih omrežij, email kampanje, pridobivanje strank, analitika in poročila. Brez skrbi, avtomatizacija marketinga vam nebo prevzela službe in vas nadomestila. Avtomatizacija marketinga je tukaj da vam pomaga postati bolj efektivna oseba.

Kje začeti z avtomatizacijo marketinga?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Preden se vprašate, kako začeti z avtomatizacijo marketinga, se vprašajte kaj vam v vašem poslu pobira največ dragocenega časa? Kaj je tista stvar, katero ste naredili že 100x in veste, da bi lahko to namesto vas počel nekdo drug. Ali kaj je tista stvar, katero veste, da bi bilo mogoče optimizirati, če bi imeli le en vikend prostega časa.

Veliko marketerjev še ima vedno probleme z email kampanjami in njihovimi konverzijami. Največ krat je problem, ker ti marketerji pošljejo generičen email na 10 000 naslovov. In zaradi ne segmentiranih baz in nepersonalizirane vsebine je konverzija in ROI takih kampanj porazno nizek.

Da bi najbolje izkoristili našo emailing listo moramo poslati bolj personalizirane emaile z vsebino, katero prejemniki želijo. Enostavno lahko segmentiramo emailing listo z uporabo orodja za avtomatizacijo marketinga. Takšno orodje bi segmentiralo stranke glede na njihovo obnašanje na naši strani. Recimo, da je potencialni kupec prišel na našo stran in pregledal več 10 artiklov iz rubrike zimskih škornjev. Takemu obiskovalcu vemo točno kakšen email moramo poslati – znižano ponudbo zimskih škornjev. Če dodamo še emailu kanček personalizacije, kot je nagovor z vključenim imenom in sporočilom, s katerim izkažemo našo skrb in pozornost, bo za prejemnika prebran email povzročil točno to kar hočemo – potencialnega kupca.

Predstavljajte si da ste vi ta oseba. Dobili ste email dan za tem, ko ste pregledali vse zimske škornje. Email je personaliziran, ponujajo vam popust za točno tisti par, ki vam je bil všeč. Ni to veliko boljši pristop, kot generični email z stvarmi, ki vas ne zanimajo? Takšne malenkosti zvišajo konverzijo in prinesejo več prodaj na dolgi rok. In seveda zadovoljene kupce.

Tukaj lahko preverite naše predloge glede hitrih zmag marketinške avtomatizacije.

Se splača vložit denar in čas v avtomatizacijo procesov?

Marketing avtomatizacija nam lahko pomaga postati bolj efektivna oseba pri vsakdanjem delu. Zraven tega pa kar je najbolj pomembno, nam pomaga bolje poskrbeti za stranke oziroma potencialne kupce. Ter jim dostaviti kvalitetno in personalizirano vsebino točno takrat ko želijo. Z avtomatizacijo marketinga lahko imate boljši pregled nad celotnim poslovanjem, saj lahko vsak korak procesa nadzirate in po potrebi izboljšate.

Vas zanima kako najbolje do chatbota, ki vam bo pomagal pri vsakdanjih rutinskih poslih? Preberite v članku!

Facebook avtomatizirani oglasi so narejeni za majhnega podjetnika, kateremu je cilj čimboljša konverzija in avtomatika.

IT SVETOVANJE, KI POMAGA PRI ODLOČITVAH PRI IZBIRI SISTEMA ALI NOVE TEHNOLOGIJE

Preobremenjeni s tehnologijo vaših vsakodnevnih operacij?

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?