Osnove spletnega oblikovanja

Neskončno število ljudi danes postavlja spletna mesta. Za to obstajajo različni razlogi. Mnogi, ki postavlajo spletno mesto so lastniki malih podjetij, ki imajo inovativen izdelek in ga želijo predstaviti na potrošniškem trgu. Drugi postavljajo strani za sosedovega prijatelja. Imeti lastno spletno mesto pomeni, da lahko stopite v stik s potencialnimi strankami, ki lahko nato brskajo po svojih izdelkih, kupujejo in ustvarjajo dobiček. Ne glede na vaš razlog, zakaj želite vzpostaviti svoje spletno mesto, je pomembno vedeti, da se boste na trgu predstavljali z ostalo konkurenco. Torej to pomeni, da če boste hoteli izstopati iz množice, boste morali opraviti veliko dela.

Večina uporabnikov spleta se v nekaj sekundah odloči, ali bo brskala po vaši strani ali zapuščala zavihek in poiskala drugje. Poglejmo ključne elemente spletnega oblikovanja. V članku bomo skušali predstaviti najosnovnejše stvari – zato naj bo ta članek vzet kot dober vir za začetnike.

Elementi spletnega oblikovanja

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Dober spletni dizajn je enako dobremu oblikovanju na splošno. Če razumete, kaj je nekaj dobrega pri grafičnem oblikovanja, boste lahko ta pravila uporabili na svojih spletnih mestih. Najpomembnejši elementi spletnega oblikovanja so dobra navigacija, vsebinsko kvalitetne in učinkovite strani, delovne povezave in kar je najpomembneje, dobra slovnica in psihološki prožilci.

Postavitev elementov

Postavitev je način, kako so elementi nameščeni na strani. Postavitev je temelj za slike, besedilo, navigacijo itd. Mnogi oblikovalci se odločijo, da bodo svoje postavitve izvedli s CSS stilskimi predlogami. Stilske predloge se lahko uporablja tudi za elemente, kot so pisave, barve in drugi slogi po meri. Tako boste zagotovili dosledno in enostavno upravljanje stilov na celotnem spletnem mestu. Najboljši del uporabe CSS-a je, da ko morate nekaj spremeniti, lahko enostavno spremenite v stilski predlogi in spremembe se lahko poznajo po celotni strani. V današnjem spletnem svetu je zelo pomembno razmisliti tudi o odzivnem spletnem oblikovanju (angl. responsive / fluid design). Glavni namen odzivne postaitve je spremeniti postavitev glede na širino naprave, s katero surfamo stran. Ne pozabite, da si bodo obiskovalci ogledali vaše spletno mesto na namizjih, telefonih in tabličnih računalnikih vseh velikosti.

Navigacija

Enostavna navigacija med različnimi stranmi na vašem spletnem mestu, lahko pomaga, da se bralci počutijo udobno in da imajo stvari pod nadzorom. Obiskovalci lahko tako hitro pridobijo želene informacije, kar pomeni, da bodo srečnejši v relativno kratkem času in bodo našli točno to, kar so iskali na spletni strani.

Fonti in tipografija

Tipografija je način, kako je vaše besedilo videti na spletni strani. To je bistven element, saj večina spletnih strani vsebuje velike količine besedila. Ko razmišljate o oblikovanju, morate razmišljati o tem, kako je besedilo videti na mikro ravni (glifi pisave, družina pisav itd.), kot tudi na makro ravni (pozicioniranje besedilnih blokov in prilagajanje velikosti ter oblike besedila). Čeprav se sliši izbira pisave kot preprosta stvar, zagotovo temu ni tako. Kot v vsako stvar, je tudi tukaj potreben tehten premislek.

Barvna shema

Če razmišljate o tem, ima vsako spletno mesto barvno shemo. Dodaja identiteto blagovne znamke spletnega mesta in se pretaka na vsako stran ter v drugo trženjsko gradivo. Določitev vaše barvne sheme je pomemben korak pri vsakem oblikovanju in je zato tudi tukaj potreben tehten premislek.

Grafika in slike

Dodajanje grafike na spletno mesto je zabaven del izdelave spletnih strani. Kot pravijo je “slika vredna več kot 1.000 besed” in to velja tudi pri spletnem oblikovanju. Internet je v zadnjem času postal zelo vizualni medij informacij. Privlačne fotografije in grafike lahko resnično popestrijo vaše uporabniško udejstvovanje. Za razliko od besedila, iskalniki težko povedo, kakšna je slika, če jim ne daste teh informacij. Iz tega razloga lahko oblikovalci uporabljajo atribute oznake IMG, kot je oznaka ALT, da vključijo te pomembne podrobnosti. Takšne stvari so zelo pomembne tudi za SEO optimizacijo vaših spletnih strani. Če še ne veste kaj je to lahko preberete več o SEO optimizaciji tukaj.

Našteli smo osnovne stvari, na katere je potrebno paziti in na katere velika večina začetnik pozabi. Če zadostimo tem osnovnim elementom in na njih damo del premisleka, bo spletno mesto brez strahu izgledalo profesionalno in pripravljeno za konverzije. Ne pozabite tudi, da so podrobnosti tiste, ki naredijo izdelek oziroma v našem primeru spletno mesto. V primeru, da potrebujete pomoč ali nasvet pri spletnem oblikovanju, nas brez zadržkov kontaktirajte tukaj.

VSE KAR POTREBUJETE ZA ZAČETEK POSLOVANJA.

Izdelava optimiziranih spletnih strani in trgovin

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?