Eksponentna rast platform za spletno učenje

Po podatkih Unesca se zaradi izbruha COVID-19 šola od doma več kot 1,5 milijarde otrok in mladostnikov v 165 državah. Ker se je večina pisarn preselila na dom in ker je vedno večja stopnja brezposelnosti, bo uporaba spletnega učenja in spletnih učilnic eksponentno rasla tudi med delavskim razredom. Platforme za e-učenje obstajajo že več desetletij, vendar do sedaj niso mogle ustvariti takšnega transformacijskega učinka, ki je bil dolgo obljubljen iz strani digitalnih akademikov. Z Coronavirusom pa so se vse te platforme za učenje na daljavo nenadoma izkazale kot neprecenljive. Rast platform za učenje narašča tudi tam, kjer ljudje zaradi slabe infrastrukture in drugih socialno-ekonomskih težav prej niso mogli predvideti takšnih možnosti.

Ob eksponentni rasti platform za e-učenje pa narašča tudi zanimanje investitorjev in nasploh pritok denarja v omenjeno nišo. Z večjim pritokom denarja v neko nišo, ponavadi začne tehnologija napredovati malo hitreje. Z tem lahko pričakujemo večje premike na področju e-učenja.

Umetna inteligenca

+ Razširi članek s svojim mnenjem

E-izobraževalne platforme, ki temeljijo na umetni inteligenci, bodo opremljene za prepoznavanje in ocenjevanje ravni razumevanja učencev in predlaganje prilagojenih poti učenja. Vsebinska analitika, ki jo poganja AI, omogoča personalizirane in na učence usmerjene pristope – ti bi temeljili na intelektualni ravni učenca, od vrtca do visokega šolstva do celo korporativnega usposabljanja. Razvoj teh rešitev ni več zastrašujoča naloga s pojavom AIaaS ali “AI kot storitev” – zdaj je te rešitve enostavno implementirati in prinašajo koristne koristi.

Obogatena resničnost (AR)

AR rešitve prinašajo večjo angažiranost, navdušenje in inovacije na platformah za e-učenje, s čimer je vsebina bolj potrošna, prijetna in dragocena. Tehnike razširjene resničnosti bodo široko uporabljene za povečanje angažiranosti učencev z dejavnostmi, ne pa s tradicionalno metodologijo učenja branja in pisanja. Obogatena resničnost se lahko uporabi tudi za ponujanje prilagojenih možnosti učenja, ki ustrezajo učencem z različnimi potrebami s posebnimi potrebami, da se bolje učijo, saj AR vključuje kretnje, prepoznavanje glasu in izkušnje upodabljanja slik.

Virtualni in oddaljeni laboratoriji

Simulacija laboratorij praktično omogoča, da uporabniki ostanejo povezani prek interneta z oddaljenim fizičnim sistemom in izvajajo spletne tehnične poskuse. Študenti lahko razširijo svoje globinsko znanje s področij nadzornih sistemov, programiranja, baze podatkov, različnih drugih spletnih aplikacij, orodij in tehnologij. Navidezni laboratoriji so prav tako zelo koristni za izvajanje poskusov, ki so običajno predragi, nevarni za izvajanje ali pa so na voljo. Študentom omogočajo tudi, da ponavljajo poskus večkrat, kar jim daje priložnost, da vidijo, kako spremenjeni parametri in nastavitve vplivajo na rezultat, ne da bi zapravili sredstva.

Internet stvari (IOT)

Število naprav, ki bodo do leta 2025 del interneta stvari (IoT), bo približno 75 milijard. Povečanje IoT bo še izboljšalo izkušnjo e-učenja. Že vidimo, kako mobilno učenje omogoča učencem dostop do tečajev e-učenja z absolutno svobodo časa in kraja. V prihodnosti si bomo ogledali več vsebine v obliki slik in videov. 24X7 dostop do interneta prek številnih nosilnih pripomočkov bo učiteljem preoblikoval oceno iz “zapomnitve in zapisovanja”, “ocenjevanja in pojasnitve konceptov na poti”.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?