Bi se politiki morali naučiti programirati?

V modernem svetu je vedno več težav povezanih s tehnologijo. Zato se nam poraja vprašanje, ali bi se politiki morali naučiti programirati? Bi lahko znanje o razvoju aplikacij, ugodno vplivalo na razvoj procesov države.

Tehnološko nepismena generacija

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Večina članov parlamenta je veliki meri tehnološko nepismenih. Sicer jim tega ne gre zameriti, če upoštevamo demografske podatke parlamenta. Na podlagi raziskave iz leta 2017 je namreč povprečna starost v parlamentu 50.8 let, starosti pa se gibljejo vse tja do 70 let.

Gre torej za populacijo, ki ni odraščala s tehnologijo. Elektronske naprave, ki jih dandanes jemljemo kot samoumevne so jim bile predstavljene kasneje v življenju. Tako ni čudno, da jih tudi težje razumejo, kot tisti, ki so rastli s tehnologijo.

Pa bi sploh morali razumeti tehnologijo?

Seveda! Slednje bi jim namreč doprineslo boljše razumevanje tako pogostih težav povezanih s področjem tehnologije. Posledično pa bi lažje sprejemali pravilne, kvalitetne odločitve.

Kar se tiče programiranja pa… bilo bi dobro, da bi se spoznali vsaj z osnovami. Tako bi se naučili kritičnega in kreativnega mišljenja, ki je bistvenega pomena pri programiranju. Programer namreč v osnovni rešuje probleme, korak za korakom. Velik problem razbije na manjše in sprva išče odgovore nanje, da lahko nato pride do “glavnega odgovora”, ki se izrazi v obliki uporabnega in funkcionalnega končnega produkta. Obenem se tudi neprestano trudi kako nekaj narediti boljše.

Verjetno pa razlaga, zakaj bi takšno mišljenje koristilo našim politikom ni potrebna?

Samoučenje programiranja

Ogromno je dokazov uspešnih samoukov, ki so se programiranja naučili samostojno in brezplačno. Slednje so dosegli s pomočjo interneta in sicer z opravljanjem online tečajev, prebiranjem člankov, vključevanjem v forume in skupine, ipd. Tako dandanes izgovora, da se programiranja zaradi stroškov ali nedostopnosti podatkov ne moremo naučiti praktično ni. A kljub temu verjamemo, da politiki ne bodo sprejeli tega poziva in se še lep čas ne bodo naučili programirati.

Vendar to ne pomeni, da smo črnogledi za prihodnost. Prej omenjena generacija politikov ne bo ostala na svojih mestih za vedno in mlajša generacja jih bo nasledila. Takšna, ki je odraščala s tehnologijo in jo razume. Med njimi bo nedvomno tudi veliko programerjev, saj število oseb, ki se izobražujejo na tem področju narašča iz dneva v dan.

Tako smo pozitivni glede prihodnosti in verjamemo, da bodo med politiki kmalu bolj programerski tipi, ki bodo programerski način razmišljanja lahko aplicirali na družbeni sistem in politične odločitve.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?