Google z novo posodobitvijo nad počasne strani

V sredini junija boste začeli videvati upad v svojem prometu na vaši spletni strani. Google bo posodobil svoj algoritem za iskalne rezultate, ki pa zagotovo ne prinaša majhnih sprememb. Majhni dodatki in izboljšave algoritmov, tako močnega iskalnika, so zmeraj do zdaj povzročili ogromno spremembo v ekosistemu spletnega razvoja.

Velike spremembe algoritmov je Google poimenoval “Google Core Updates”. Mednje je Google dal posodobitve “Panda”, “Penguin”, “Hummingbird”, ki so se predvsem osredotočale, da so spletne strani čim bolj naravne in brez nenasičenih vsebin. “Mobile” je premaknila osredotočenost iz namiznih spletnih strani na mobilne, da so te postale hitrejše in prijaznejše za mobilne uporabnike.

Nadaljevanje posodobitev osredotočenih na uporabnikovo izkušnjo se je nadaljeval z “RankBrain”. “Medic” posodobitev je vplivala najbolj na spletne strani zdravstva in drugih področjih, ki se ukvarjajo z življenje se spreminjajočimi odločitvami, kot so finance, izobraževanje in pravo. S predzadnjo posodobitvijo “Bert” pa se Google vrne spremembam pomembnih za uporabnike, kot so slabo napisane vsebine, pomanjkanje fokusa in konteksta v njih.

V zadnji posodobitvi, ki še jo Google pripravlja, pa daje pozornost in pomembnost hitrejšim stranem. Vključili bodo tudi nov dejavnik “Page Experience”, poseben element, ki vpliva na uvrstitve iskalnih rezultatov. V okviru te pobude so uvedli “Web Vitals” – vrsto meril, ki so bistvena za merjenje in izboljšanje uporabniške izkušnje na spletu.

Najprej se vprašajmo, kaj je “Page Experience” oz. izkušnja strani? In ali jo morate res dodati na svoj prepolni seznam opravkov? Poglejmo si na kratko kašne spremembe, prihajajo.

Izkušnja strani na kratko

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Izkušnje strani vključujejo vse vidike, kako uporabniki komunicirajo s spletno stranjo in kako dobro ali boleče je to zanje. To vključuje obstoječe signale Iskanja Google: prijaznost do mobilnih naprav, varno brskanje, HTTPS in vsiljive smernice za vmesne oglase.

Googlovi “Web Vitals” vključujejo tudi meritve. Trenutno se bomo osredotočili na tri vidike meritev: nalaganje, interaktivnost in vizualno stabilnost.

Nalaganje v tem kontekstu meri zaznano hitrosti nalaganja spletne strani. To je točka na časovni osi nalaganja strani, ko je verjetno, da se je naložila glavna vsebina.

Googlova merila razvrščanja nalaganja strani na tri kategorije:

  • Dobra stran: 2,5 s
  • Stran potrebna izboljšav: 2.5 s – 4 s
  • Slaba stran: 4 s ali več

Interaktivnost je čas, ko uporabnik prvič komunicira s stranjo – na primer s klikom ali dotikom – do trenutka, ko brskalnik začne to interakcijo obdelovati.

Googlova merila razvrščanja interaktivnosti strani na tri kategorije:

  • Dobra stran: 100 ms
  • Stran potrebna izboljšav: 100 ms – 300 ms
  • Slaba stran: 300 ms ali več

Vizualna stabilnost je povezana s preprečevanjem nadležnega in nepričakovanega premikanja vsebine strani.

Googlova merila razvrščanja vizualne stabilnosti strani na tri kategorije:

  • Dobra stran: 0.1
  • Stran potrebna izboljšav: 0.1 – 0.25
  • Slaba stran: 0.25 ali več
Photo By Kreativna agencija

V primeru, da vaša stran ne bo v zelenih oz. »dobrih« območjih, bo kmalu začela izgubljati mesto na iskalnih rezultatih Googla, kar boste hitro opazili pri upadu prometa na svoji strani in posledično tudi v prodaji. Morda ste že optimizirali nekatere od teh dejavnikov, a vam zagotavljamo, da vam bomo povedali o prihajajoči posodobitvi veliko več, kot si mislite.

Po Googlovih predhodnih raziskavah je čas nalaganja strani, ki traja od ene sekunde do 10 sekund, povzročil možnost 123 % odhoda iz strani uporabnikov mobilnih naprav. Podobno se zgodi, ko se število elementov na strani poveča od 400 na 6000; verjetnost pretvorbe pade za kar 95 %.

Zdaj Google združuje te in druge vidike pod enim dežnikom, kar bo še samo bolj vplivalo na organske rezultate iskanja.

Vizualni kazalniki izkušenj s stranjo

Google je tudi izjavil, da bodo uvedli vizualni kazalnik, ki bo označeval tiste rezultate iskanja, ki ustrezajo vsem njihovim specifikacijam dobrih izkušenj s stranmi.

Če je ta kazalnik vidno viden v rezultatih iskanja, obstaja velika verjetnost, da bodo uporabniki prednostno izbirali ravno ta spletna mesta.

Čeprav Google še ni objavil oblike, velikosti in položaja takšnih kazalnikov, je to znak, kako resno jemljejo smernice za prihajajoče izkušnje s stranmi. To pomeni, da bi morali vsi začeti načrtovati izboljšave že zdaj.

Izkušnja strani ni vse

Zdaj ste morda že prebrali in se odločili, da je najpomembneje popraviti vse zgornje dejavnike. In videli boste povečavo prometa.

To ne bo nujno tako, čeprav bi si upali, da bi bilo. Veste, vsebina je še vedno pomembna. Vse se začne z dobro vsebino. Kot v svojem blogu poudarja tudi sam Google, “Odlična izkušnja s stranjo ne more preglasiti odlične vsebine strani.” Lahko pa ste prepričani, da jo bo. Če obstaja veliko podobnih strani, bo vaša izboljšana izkušnja strani bistveno vplivala na rezultate iskanja.

Včasih se zgodi, da se ljudje tako ujamejo v meritve in tehnična vprašanja SEO, da je najpomembnejši element potisnjen na drugo mesto.

Preprosto, dobra vsebina bo vedno imela ključno vlogo pri določanju uvrstitve strani. Mora biti preprosta, odgovarjati na potrebe uporabnikov in biti edinstvena. Ko imate takšno vsebino in jo nato optimizirate za posodobitve Googlovih algoritmov, boste videli uvrstitev spletne strani na vrh rezultatov iskanja.

Zakaj bi morali biti pozorni na to posodobitev algoritma

Dejstvo ostaja, da bi morali vsi, ki sodelujejo pri optimizacijskih strategijah vzeti prihajajoče posodobitve Google resno. Za začetek, če je vaša uporabniška izkušnja dobra, bodo vizualni znaki usmerjali potrošnike in brskalnike do vaše strani pred drugimi.

Tudi sam Google je povsem jasen glede večje teže, ki jo bodo namenili izkušnjam strani. Navsezadnje izjemna izkušnja s stranmi omogoča ljudem več dela in poveča angažiranost. Zdi se očitno, da bodo tiste strani, ki padejo pod nova merila uspešnosti, zaostale na lestvici. To pomeni znaten padec prometa.

Google že upošteva stotine vidikov za določanje uvrstitev. Vključitev izkušenj s stranmi jim omogoča, da vodijo ljudi, tako da lahko lažje in prijetneje dostopajo do informacij. Za lastnike spletnih mest in druge pa mora biti razumevanje teh signalov in uvajanje potrebnih sprememb prednostna naloga. V nasprotnem primeru tvegate, da bo vaša stran prezrta. Zdaj tega ne bi želeli, kajne?

Mesec junij bo kmalu pred vrati in upamo, da se pridno pripravljate na spremembe, ki prihajajo. “Web Core Vitals” bo zagotovo ponovno majal naša prepričanja in prioritete, ki si jih v svojem delovniku. Poskrbite, da imate dobro vsebino, mi pa vam bomo z naslednjimi članki povedali vse, kar morate vedeti, da se bodo lahko vaši tekmeci spraševali po vašem uspehu daleč tam, na drugi strani Googlovih zadetkih iskanja.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?