Črpanje navdiha za oblikovalce

Kot oblikovalci smo za svoje ideje plačani. Blagovne znamke gradimo od tal in izrisujemo celotne platforme. Predstavljamo si, sanjamo in izumljamo, ne samo zato, ker je to naše delo ali kariera, ampak zato, ker je to naša strast.

Kot kateri koli drug strokovnjak je težko priznati, da ste dosegli meje svojih zmožnosti ali da ste prispeli do ovire in ne morete rešiti težave s svojo ustvarjalnostjo. Včasih se lahko počutite kot prevarant ali da ste slabi pri svojem delu. Želimo se počutiti kompetentne in ustvarjalne. Če naletimo na oviro, se zavzamemo za svoje spretnosti in se umaknemo navznoter, ko bi se dejansko morali odpreti in poiskati rešitve za svoje težave zunaj sebe.

Če si lahko priznamo, da lahko navdih iščemo drugje kot pri nas samih, se lahko povzdignemo kot oblikovalci. Ni nam treba biti konec vseh izvirnih razmišljanj. Od kod prihajajo naše ideje, ni pomembno, ampak da dobro opravljamo svoje delo.

Nehajte na novo izumljati kolo

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Običajno se vam zdi, da morate imeti izvirne ideje. Delo na ustvarjalnem področju je večinoma subjektivno in naše ideje so tisto, za kar dobivamo plačilo, zato je smiselno čutiti, da mora biti vaše delo popolnoma novo. Vendar ta miselnost dejansko škoduje vašemu delu in razvoju kot oblikovalec. Črpanje navdiha iz dela drugih ni “prepisovanje”; oblikovalci to počnejo ves čas.

Tudi velika podjetja posnemajo sloge ali elemente uporabniškega vmesnika. Na primer Instagram si je zgodbe Snapchata “izposodil” in jih preoblikoval na način, ki je bil bolj smiseln za njihovo platformo.

Uporaba drugih modelov kot odskočne deske je odličen način za začetek dela s poudarkom za razumevanje, kaj deluje in kako jih je mogoče uporabiti. Prav tako vam prihrani čas, da poskusite narediti nekaj povsem novega za elemente uporabniškega vmesnika, ki so v veliki uporabi in jih ni treba ponovno predstavljati. Poskus, da bi naredili nekaj povsem drugega, kot je videti izvorni model se, bo izkazal ne le težak, ampak tudi kontraproduktiven. Ob uporabi različnih elementov bodite pozorni, da bodo uporabniku prijazni.

Naučite se pogledati različne zasnove in pobrati majhne dele, za katere menite, da bi bili smiselni za vaš projekt, ne glede na to, ali gre za zasnove postavitve, velikosti ali navigacije.

Photo by OVAN from Pexels

Poiščite navdih

Imeti seznam idej za navdih za oblikovanje je dobro za vsakega oblikovalca, vendar je pomembno tudi vedeti, na kaj je treba paziti in kako jih uporabiti. Dobro je, da si redno ogledujete trenutne trende v svetu oblikovanja, tudi če ne delate na specifični funkciji. Obstaja veliko nadarjenih oblikovalcev, ki jim lahko sledite za splošne raziskave ali estetski navdih. Ko iščemo ideje, ki se nanašajo na nov projekt pa obstaja veliko različnih krajev,koder lahko črpamo inspiracijo, vendar se te večinoma razdelijo v tri kategorije.

Oblikovanje spletnih mest:

Znana spletna mesta, kot sta Dribbble in Behance, delujejo kot portfolio in kot družbena omrežja za oblikovalce. Uporaba spletnih strani za navdih in spletno oblikovanje je odličen način, da se izzovete, da izboljšate svoje sposobnosti in raziskujete, kako so si drugi predstavljali funkcije, na katerih delate, in si ogledate povratne informacije, ki so jih prejeli za svoje delo oni.

Pomembno opozorilo pri brskanju po teh modelih je, da ste mnogokrat veliko bolj osredotočeni na uporabniški vmesnik in ne tako usmerjeni na uporabniško izkušnjo. To ni vedno pomembno, včasih pa boste ob natančnejšem pregledu videli elemente, ki nimajo funkcionalnosti ali povzročajo samo zmedo.

Tudi če so modeli videti zelo impresivno, ali so jih ustvarili spoštovani oblikovalci, vseeno poiščite, kje jih je mogoče izboljšati. Vaša mnenja in vpogledi so vedno pomembni, ne glede na to, čigav dizajn pregledujete.

Ustrezne aplikacije in spletna mesta

Ko vam je dodeljena naloga, ki je bila že narejena na drugih platformah, morate najprej pogledati, kako so pristopili k oblikovanju. To bo postavilo standard za tisto, kar je že tam, in vam dalo ideje o tem, kako bi podoben pogled lahko deloval na vaši platformi. Včasih se zelo različni izdelki prekrivajo ali dopolnjujejo.

Na primer, aplikacije za pretočne video vsebine imajo lahko funkcijo »moj seznam«, ki omogoča shranjevanje videoposnetkov za poznejši ogled, vendar bo narava platforme določala, kako bo funkcija uporabljena. Seznam oddaj je precej nižji kot seznam tečajev, zato vam lahko platforma za pretakanje video vsebin predstavi oddaje, ki ste jih shranili, vendar jih trenutno ne gledate na svoji domači strani.

Tečaji pa so dolgi in zahtevajo vašo vso pozornost. Videti dolg seznam takšnih vsebin, vsakič, ko odprete stran, vas lahko hitro preplavi. Kontekst platforme močno vpliva na delovanje aplikacije in včasih je to tisto, kar bo vodilo zasnovo naprej.

Tekmovalci

Verjetno se bo več vaših funkcij prekrivalo s konkurenco, saj imate podobne platforme. Čeprav je težko poskusiti zgraditi nekaj drugače od tistega, kar že vidite, je to velik izziv za oblikovanje in priložnost, da naredite nekaj boljšega od tistega, kar imajo vaši konkurenti. Postavili so letvico; zdaj ste na vrsti, da jo dvignete.

Če niste edini v svojem prostoru, boste morda uvedli funkcijo, ki jo je že zgradil eden ali več konkurentov. Očitno je, da nikoli ne smete kopirati nekoga drugega, toda ko izvajate naloge, ki so jih že ustvarili konkurenti, je pomembno, da obstajajo temeljne razlike.

Zastavite si naslednja vprašanja

Kako se ta funkcija posebej prilega vašemu izdelku in ustreza vaši uporabniški bazi? To bo določilo, kaj ločuje vaše funkcije pred konkurenti. Katere korake lahko izpustite? Kje se lahko spremeni postavitev? Ta vprašanja vam včasih omogočajo, da ugotovite, kako boljše izraziti svojo osnovno vrednost v nasprotju s konkurenco.

Kaj ja in kaj ne

Poskrbite, da boste svoj čas uporabili produktivno, ko boste črpali navdih iz drugih modelov. Najboljši čas za iskanje navdiha je, preden začnete s kakršno koli oblikovalsko delo na funkciji ali pa ste v predhodni fazi risanja. Če začnete iskati navdih šele, ko se poglobite v oblikovanje, morda niste tako dovzetni za spremembe, ki bi jih lahko izboljšali ali pa ste kasneje primorani razveljaviti že opravljeno delo.

Photo by Startup Stock Photos from Pexels

Izognite se klasičnim pastem z upoštevanjem teh pravil

Kaj je smiselno narediti in kako pravilno pristopiti k delu pri iskanju navdiha od zunaj:

  • Poiščite elemente, ki jih lahko vključite. Naučite se pogledati različne zasnove in pobrati majhne dele, za katere menite, da bi bili smiselni za vaš projekt, ne glede na to, ali gre za zasnove postavitve, velikosti besedila ali navigacije.
  • Premislite o svojem pristopu. V proces vstopite z odprtim umom in bodite pripravljeni opustiti ideje, ki ste jih imeli prej, še posebej, če niso delovale za vas.
  • Spoznajte, kaj vam je pri oblikovanju všeč ali ne, in pomislite: Kako naj se tega lotim drugače? Vsi imamo različne občutke pri oblikovanju in na mizo lahko prinesete nekaj, česar ne more nihče drug.

Česa se je najbolje izogniti ali vzeti v obzir:

  • Ne kopirajte nekaj, takšno kot je. Stvari bi morali vedno predelati, da bi jih naredili za svoje, z uporabo ideje in ne s kopiranjem natančne zasnove.
  • Obsedenost za določen dizajn, ki je zaradi vaših sposobnosti ali časa izvedbe nepraktičen je nesmisel. Vedno poznajte svoje slabosti in igrajte po svojih močeh. Če je dizajn težek za ponazoritev ali ni v vaši moči, je najbolje, da nadaljujete z nečim, kar bo bolje delovalo z vašimi veščinami.
  • Pogledate si polirano delo in se počutite izpraznjene ali ustrahovane. Če vidite nekaj, kar vam je všeč, vendar mislite, da tega ne morete reproducirati, morda ni za vas. Razmislite o drugih načinih, kako doseči podoben rezultat. Če menite, da se lahko tega naučite, lahko to uporabite kot priložnost za pridobitev nove veščine. Poiščite določeno metodo za vaje ali se udeležite spletnega tečaja. Če se pogovorite s svojim delodajalcem (in je na voljo čas), vas bo verjetno spodbudil in vam omogočil, da to storite v podjetju. Navsezadnje jim tudi razvoj koristi.

Nekateri oblikovalci, s katerimi se primerjamo, delajo že dlje kot mi in imajo na voljo več različnih orodij. Nihče ne more storiti vsega in od nikogar se to ne pričakuje. Ne držite se namišljenih standardov; občasno proslavite svoje sposobnosti in pojdite naprej.

Kako vas oblikovanje z navdihom naredi boljšega oblikovalca

Uporaba že obstoječih modelov za navdih preprečuje, da bi si postavili nepotreben stres in omogočijo učinkovitejše izvajanje nalog. Na koncu je najpomembnejša kakovost vaših izdelkov in nepomembno je, ali ste si ideje izposodili.

Če pogledate delo drugih ustvarjalcev, boste morda ugotovili, da obstaja estetski ali določen tip elementa uporabniškega vmesnika, za katerega niste vedeli, da vam je všeč ali da bi ga lahko implementirali na svojem izdelku. Če ste izpostavljeni več vsebinam, se lahko bolje razumete kot oblikovalec. Morda boste videli tudi bolj smiselne alternative stvari, ki ste jih počeli, in jih vključite v svoje oblikovanje.

V svojih službah smo najboljši, ko se učimo in razvijamo, in na to bi morali gledati kadar koli in kjer koli lahko. Gledanje vaj, širjenje znanja in ogled dela drugih nas izziva, da smo boljši in izvemo več o sebi. Obstaja določena mera obrambe glede tega, kako si drugi ljudje ogledujejo naše delo ter kakovost in izvirnost, ki jo želimo imeti kot oblikovalci. Ko razvijalci nekaj kodirajo, lahko to presodite razmeroma objektivno glede na to, kako dobro opravljajo nalogo, in glede na najdene napake.

Kot oblikovalci pa je naše delo veliko bolj subjektivno in zapleteno. Uporabniki pogosto dobijo povratne informacije o funkcijah šele mesece po tem, ko smo jih zasnovali in razvijali. V svojem delu moramo čutiti ponos, vendar ne smemo dovoliti, da nas ta ponos in obramba zadržujeta. Naša naloga je ustvariti najboljše izdelke in v ta namen uporabiti vsa orodja, ki jih imamo na voljo.

Morda je težko opustiti to obrambo in sprejeti, da bi se lahko naučili, če bi gledali navzven. Vendar črpanje navdiha iz drugih modelov je običajna praksa, ki jo uporablja večina oblikovalcev. V dobro svojega podjetja, predvsem pa v dobro kot oblikovalca, odprite se in poglejte, kaj je tam zunaj.

Čeprav je koristno črpati navdih, je pomembno tudi vračati. Postanite aktivni član oblikovalskih skupnosti, če se želite učiti od drugih in pokazati tudi svoje delo. Ljudje bodo pogosto iskali nove modele, da bi jih preverili, tako da tudi, če na začetku nimate sledilcev, je vaše delo še vedno mogoče videti. Oblikovalci so po navadi spoštljivi in dajejo pronicljive in spodbudne povratne informacije.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?