Kako lahko z blockchain-om izboljšamo poslovne procese?

Svet kriptovalut, ki deluje na blockchain tehnologiji, je postala nova razburljiva alternativa tradicionalnim valutam, centraliziranemu bančništvu in transakcijskim načinom. Ne spreminja le načina ravnanja s finančnimi transakcijami, temveč tudi daje možnosti alternativne načine uporabe in ravnanja s podatki, ki bodo spremenili svet.

Satoshi Nakamoto je leta 2009 objavil izum, ki ga je imenoval Bitcoin z njo pa posledično v obstoj prinesel blockchain tehnologijo. Dobrih 10 let kasneje pa se ljudem zunaj sveta kriptovalut zdi Bitcoin še zmeraj sporna valuta, ki se uporablja za grozne dejavnosti na črnem trgu in ne vidijo neskončnih možnosti, ki jih predstavlja. V ospredju je javna knjiga, ki beleži vsako Bitcoin transakcijo s pomočjo blockchain tehnologije.

Skratka, blockchain tehnologija je porazdeljena knjiga podatkov v decentraliziranem sistemu, ki vzdržuje nenehno naraščajoč seznam vseh transakcij v vseh omrežjih, razdeljenih na več deset tisoč računalnikov. V takšne sisteme je skoraj nemogoče vdreti zato bodo imeli velik vpliv na to, kako bo v prihodnosti potekalo bančništvo.


Blockchain tehnologija pa se ne uporablja samo na področju bančništva. Tehnologija se lahko implementira v zdravstvu, kibernetski varnosti, internetu stvari, poenotenih aplikacijah, vladi in še mnogo več.

​Pametne pogodbe

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Izraz “pametna pogodba” je bil prvič skovan leta 1993, kmalu po objavi projekta Ethereum leta 2013 pa je postal izraz bolj prepoznaven in takšen za katerega so slišali mnogi. Projekt je decentralizirana platforma, ki izvaja pametne pogodbe: aplikacije, ki delujejo natanko tako, kot so sprogramirane, brez kakršne koli možnosti izpada, cenzure, goljufije ali vmešavanja tretjih oseb.

Chris DeRose v trgovinskem časopisu American Banker pojasnjuje, da so “pametne pogodbe” samodejni računalniški programi, ki lahko izpolnjujejo pogoje katere koli fizične pogodbe. V bistvu gre za finančno varščino, ki je hranjena v shrambi podatkov, ki se nahaja v omrežju in je usmerjena do prejemnikov na podlagi prihodnjih dogodkov in računalniške kode. Podjetja bodo lahko s “pametnimi pogodbami” zaobšla predpise in znižala stroške podskupine naših najpogostejših finančnih transakcij. Najboljše od vsega? Te pogodbe bodo nedostopne vsem.

Podjetja, kot je Slock, ki je platforma za internet stvari, ki podpira Ethereum, s to aplikacijo strankam omogočajo najem koles, kjer lahko odklenejo pametno ključavnico, potem ko sta se obe strani dogovorili o pogojih pogodbe.

​Shranjevanje v oblaku

Skladiščenje podatkov v oblaku bo še ena možnost za uporabo blockchain tehnologije, ki jo bodo lahko podjetja izkoristila. Storj, je eno takšnih podjetij, ki ponuja varno shranjevanje v oblaku in hkrati zmanjšuje odvisnost od programskih rešitev tretjih oseb.

Ustanovitelj Storj Shawn Wilkinson je za VentureBeat povedal, da lahko uporabniki preprosto s presežkom prostora na trdem disku shranijo na tradicionalni blockchain oblak 300-krat več. Podobno lahko oddate svoj dom ali sobo na Airbnb.

Wilkinson je še dejal: “Glede na to, da celoten svet samo za shranjevanje podatkov v oblak porabi več kot 18 milijard evrov, bi to lahko odprlo tok prihodkov za povprečne uporabnike, hkrati pa znatno zmanjšalo stroške shranjevanja podatkov za podjetja in osebne uporabnike.”

​Komunikacije v dobavni verigi in dokazilo o izvoru

Phil Gomes za Edelman Digital pravi: “Večina stvari, ki jih kupimo, ne izdela en sam subjekt, temveč veriga dobaviteljev, ki svoje sestavne dele (npr. grafit za svinčnike) proda podjetju, ki sestavlja in trži končni izdelek. Težava tega sistema je v tem, da če ena od teh komponent ne uspe, blagovna znamka prevzame glavno breme.

Provenance in SkuChain sta le dva primera podjetij, ki že poskušata odpraviti to težavo.

​Izdaja plačilnih nalogov

Ker ima blokovna veriga korenine v kriptovalutah, je smiselno le, da jo lahko uporabimo kot aplikacijo s katero, bi lahko izdajali plače zaposlenim. Geoff Weiss v Entrepreneur dodaja, da “Če vaše podjetje redno izplačuje plače mednarodnim delavcem, bi lahko vključevanje Bitcoina v postopek izplačevanja plačil postal velik prihranek stroškov.”

Bitwage, ki trdi, da je prva plačilna služba na svetu, ki temelji na Bitcoinih, bo zaobšel drage pristojbine, povezane s prenosom denarja na mednarodni ravni, čas potreben za prehod takšnih sredstev iz banke v banko in s prihranki pri plačilih prek Bitcoina. Tako prihranimo čas in denar za delodajalce in zaposlene. Ustanovitelj Bitwage in glavni izvršni direktor Jonathan Chester pravi, da lahko z uporabo javne knjige vseh transakcij v kronološkem vrstnem redu dejansko vidite, kje je denar ves čas.

Potem je tu še plačevanje zaposlenih na daljavo in izvajalcev. Ta oblika plačila je zna predstavljati zelo velik del vašega osebnega posla poslovanja velikih podjetjih.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?