Kaj je blockchain tehnologija in zakaj bi morali vedeti o njej

Blockchain tehnologije oz. tehnologije podatkovnih blokov podatkov bodo močno vplivala na našo prihodnost od bančništva in varnih komunikacij do zdravstvenega varstva in skupne rabe vozil. Če želite razumeti, kako bo blockchain spremenil svet, morate najprej razumeti, kako deluje.

Ste že kdaj kupili kavo ali izdelke, ki so bili označeni kot del poštene trgovine? Kako lahko zaupate tem podatkom? Kaj pa, ko nekoga spoznate na spletni strani za zmenke? Kako veste, da je oseba v resnici 35-letni ustanovitelj startupa in umetnik, za katerega pravi, da je?

**Pravična trgovina zagotavlja dejansko sledljivost ter popolno, stalno in javno preglednost dejavnosti na vseh stopnjah proizvodne verige (okvir, cena, delež dobička itd.).

Današnja družba je polna negotovosti in težko zaupljiva – in to z utemeljenim razlogom. Če želite biti prepričani, da vaš nakup resnično pomaga kmetu kavnih zrn v Etiopiji ali da je vaš zmenek zares takšen, za kakršnega se predstavlja, potrebujete sistem z močno varnostjo, kjer se hranijo evidence in dejstva, ki se preverjajo skozi mnoge priče, tako da nihče ne more prevarati nikogar.

​Blockchain: poenostavljeno

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Ta vrsta sistema se imenuje blockchain. Nobena osrednja oseba ali podjetje je nima v lasti. Informacije so shranjene v sistemu številnih osebnih računalnikov, tako da ni posrednika. Je decentraliziran in distribuiran, tako da ga nihče ne more zlorabiti. Uporablja pa ga vendar lahko vsakdo in pomaga pri njegovem delovanju, saj so informacije zaščitene s kriptografijo.

V bistvu gre za vedno večji seznam transakcij (naštetih v blokih), ki so preverjene, trajno zabeležene in povezane v kronološkem vrstnem redu. Za večino uporabnikov bo lepota verige blokov neznana. Tako kot večina od nas ne ve, kako deluje tehnologija 4G ali kako se silicij obdeluje za izdelavo centralnih procesorskih enot, kljub temu da še naprej vsak dan uporabljamo pametne telefone. Podobno bo blockchain popolno “zakulisje” številnih spreminjajočih se tehnologij, ki bo vplival na način izobraževanja, upravljanja, porabe, upravljanja in komuniciranja.

​Kako bo Blockchain spremenil svet

​Bančništvo in plačila:

Z uporabo blockchain tehnologije lahko kdorkoli izmenjuje denar hitreje, učinkoviteje in varneje (danes že v uporabi kriptovalute, kot so Bitcoin), prav tako pa že številne banke delajo na sprejetju tehnologije blockchain za izboljšanje svojih transakcij.

​Kibernetska varnost:

Vsi podatki se preverijo in šifrirajo v verigi blokov z uporabo napredne kriptografije, zaradi česar so odporni proti nepooblaščenim spremembam in vdorom. Centralizirani strežniki so lahko zelo občutljivi na izgubo podatkov, korupcijo, človeške napake in vdore.

Samo poglejte številne vdore, ki smo jih v zadnjih nekaj letih videli pri Target, Verizon, Deloitte in Equifax. Uporaba decentraliziranega distribuiranega sistema blockchain bi omogočila, da bi bilo shranjevanje podatkov v oblaku močnejše in zaščiteno pred napadi.

​Internet stvari:

Internet stvari (IoT) danes vključuje avtomobile, zgradbe in celo hladilnike, ki so vgrajeni s programsko opremo, omrežno povezljivostjo in senzorji. Ker pa te naprave delujejo s centralne lokacije, ki skrbi za komunikacijo, lahko hekerji preprosto dobijo dostop do avtomobila, ki ga vozite, ali do vašega doma.

Po mnenju Kamila Przeorskega, strokovnjaka za Bitcoin in Ethereum, bi blockchain tehnologija lahko rešila te ključne varnostne pomanjkljivosti, ker decentralizira vse informacije in podatke. To je vedno bolj pomembno, ko se povečujejo zmogljivosti interneta stvari.

​Poenotene komunikacije:

Verige blokov lahko omogočajo hitrejšo, varnejšo in zanesljivejšo avtomatizirano komunikacijo. Avtomatizirana ali digitalna komunikacija na osnovi vnaprej izdelanih algoritmov se v nekaterih panogah že pojavlja v velikem obsegu.

Primeri tega vključujejo e-pošto, sistemska opozorila in obvestila o klicih. Matt Peterson, soustanovitelj podjetja Jive Communications ter zgodnji uporabnik in rudar Bitcoinov, je povedal, da čeprav je veliko komunikacije trenutno že avtomatizirane, je ta vrsta komunikacije na splošno nekritična in asinhrona.

Rekel je, da lahko z verigo blokov preusmerijo pogoje, da dovolijo avtorizirane dvosmerne komunikacije in transakcije, ki se v avtomatiziranem okolju pojavljajo bolj svobodno in ustvarjajo nespremenljiv zapis komunikacije. To bo močno povečalo varnost in zanesljivost naših komunikacij.

​Vlada:

Če ne marate pokvarjenih politikov in dolgih vrst na voliščih, niste sami. Z blockchain tehnologijo bi lahko zmanjšali birokracijo in povečali varnost, učinkovitost in preglednost. Prav tako bi lahko lažje preverjali in razdelili nadomestila za socialno skrbstvo in brezposelnost, glasove volitev pa preprosto prešteli in preverili za legitimnost.

​Skupinsko financiranje in donacije v dobrodelne namene:

Doniranje za vreden namen ni nikoli slaba ideja. Kolikšen odstotek vaše donacije pa dejansko gre v pomoč tistim, ki jim je namenjena? Blockchain tehnologija lahko pomaga zagotoviti, da bo vaš denar prišel točno tja, kamor ste ga namenili. Dobrodelne organizacije, ki že temeljijo na Bitcoinih, ustvarjajo zaupanje s pametnimi pogodbami in varnostnimi sistemi za zaščito spletne vsebine.

Darovalcem omogočajo, da vidijo, kam gredo njihove donacije skozi varno in pregledno knjigo. Svetovni program Združenih narodov za prehrano je v procesu implementacije blockchain tehnologije, ki beguncem omogoča nakup hrane s pomočjo skeniranja šarenice namesto bonov, gotovine ali kreditnih kartic.

​Zdravstvo:

Ali ne bi bilo čudovito, če zdravnikom ne bi bilo treba več “pošiljati napotnic po pošti”? Zakaj vseh naših zdravstvenih podatkov ni mogoče shraniti v centralno bazo podatkov? Zaradi centralizacije tako občutljivih informacij so takšni sistemi zelo ranljivi.

Za vse zasebne podatke o pacientih, ki jih zbirajo bolnišnice, je potrebna varna platforma. S pojavom blockchaina bi lahko bolnišnice in druge zdravstvene organizacije ustvarile decentralizirano in varno bazo podatkov, shranile zdravstvene kartoteke in jih strogo delile s pooblaščenimi zdravniki in pacienti.

​Najemnine in skupna raba vozil:

Uber in Airbnb se morda zdita kot decentralizirana omrežja, vendar lastniki platforme v celoti nadzorujejo omrežje in za svoje storitve seveda pobirajo pristojbino. Blockchain lahko ustvari decentralizirane aplikacije za skupno rabo vozil in lahko lastnikom avtomobilov omogoči, da samodejno plačujejo stvari, kot so parkiranje, cestnine in gorivo.

​Kaj lahko pričakujemo?

Medtem ko je veriga blokov še vedno relativno nova in mnogi poskusi ne bodo uspeli, je možnosti za inovacije neskončno. Skupaj s temi osmimi navedenimi točkami bo vplivala na maloprodajo, upravljanje z energijo, spletno glasbo, upravljanje dobavne verige, napovedovanje, svetovanje, nepremičnine, zavarovanje in še veliko več. Pripravimo se na prihodnost, kjer bodo imele porazdeljene avtonomne rešitve ogromno vlogo – tako v našem osebnem življenju kot v poslu.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?