Blagovna znamka in identiteta

Ponavadi ob uporabi besede identiteta ali blagovna znamka naprej pomislimo na logotip. Logotip ni vaša blagovna znamka, niti ni vaša identiteta. Oblikovanje logotipa, oblikovanje identitete, pozicioniranje blagovne znamke na trg in trženje blagovne znamke imajo različne vloge, ki skupaj tvorijo zaznano podobo podjetja ali izdelka.

Na spletu je bilo nekaj nedavnih razprav o tem, kaj je blagovna znamka in kaj ni. Čeprav je dosti definicij, vse niso pravilne. Marsikdo različno definira blagovno znamko. Tukaj seznam podobnih stvari, ki pa niso blagovna znamka.

Kaj je vizija in zgodba? Jedro blagovne znamke in zaobljuba strankam za boljši jutri.
Kaj je pozicioniranje?
Natančna opredelitev vaše diferencirane vrednosti in  kdo so vaše najbolj primerne stranke.
Kaj je blagovna znamka?
– Zaznavna čustvena podoba podjetja kot celote.
Kaj je vizualna identiteta? – Vizualni pogledi, ki so del celotne blagovne znamke.
Kaj je logotip? – Oznaka v kateri se podjetje prepozna v najpreprostejši obliki z uporabo simbola ali ikone.

Kaj je vizija in zgodba?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Vizija je pogled v prihodnost, ki temelji na naših željah in sanjah. Gre za vizualizacijo tega, kar si želimo doseči in kaj bi radi, da se zgodi v prihodnosti. Vizija je ključna za našo motivacijo, saj nam pomaga osredotočiti se na cilje, ki jih želimo doseči. Zgodba pa je pripoved, ki nam pomaga razumeti, kdo smo, od kod prihajamo in kam se želimo odpraviti. Zgodba nas povezuje z drugimi in nam pomaga razumeti, kako smo se razvijali skozi čas in kako smo postali tisto, kar smo danes. Skozi zgodbo lahko razumemo, kaj so vrednote podjetja in kaj nas kot ekipo navdihuje. 

Kaj je pozicioniranje?

Pozicioniranje je marketinški koncept, ki se nanaša na način, kako se podjetje ali izdelek predstavlja potrošnikom v primerjavi s konkurenco. Gre za proces ustvarjanja edinstvene podobe blagovne znamke ali izdelka, ki ga loči od drugih na trgu. Vključuje analizo ciljne skupine potrošnikov, razvoj jasne in privlačne blagovne znamke ter oblikovanje ustrezne marketinške strategije za dosego želenega položaja na trgu. Pozicioniranje je ključno za uspeh na trgu, saj pomaga podjetjem pritegniti potrošnike in se razlikovati od konkurence.

Kaj je blagovna znamka?

Blagovna znamka zagotovo ni enostavna tema za kratko razlago – na to temo je bilo napisanih ogromno publikacij in na stotine knjig, vendar bi na kratko rečeno lahko opisali “blagovno znamko” kot organizacijo, storitev ali izdelek z oblikovano “osebnostjo”, katero zaznava samo občinstvo. Treba je poudariti tudi, da oblikovalec ne more “oblikovati” blagovne znamke – to lahko stori samo občinstvo. Oblikovalec samo lahko uredi vizualno podobo bodosi logotipa ali katerekoli drugega orodja za vizualno predstavitev.

Mnogi ljudje verjamejo, da je blagovna znamka sestavljena iz več elementov – barve, pisave, logotip, slogana. V resnici je razlaga veliko bolj zapletena od tega. Lahko bi rekli, da je blagovna znamka „podoba podjetja“.

Temeljna zamisel in temeljni koncept, ki se nanaša na podobo podjetja, je, da vse, kar podjetje počne, vse, kar ima v lasti, in vse, kar proizvaja, odraža vrednote in cilje podjetja kot celote.

Doslednost te osrednje ideje tvori podjetje, ki ga poganja, prikazuje, za kaj se zavzema, v kaj verjame in zakaj obstajajo. Ne gre zgolj za določene barve, določene pisave, logotip in slogan.

Kot primer lahko izpostavimo dobro znano podjetje, Apple. Apple kot podjetje oblikuje humanistično korporacijsko kulturo in močno korporacijsko etiko, za katero je značilno, da sta prostovoljnost, dobra uporabniška podpora in vpletenost v skupnost. Te vrednote poslovanja so vidne v vsem, kar počnejo, od njihovih inovativnih izdelkov in oglaševanja, vse do njihovega storitve za stranke. Apple je čustvena humanistična blagovna znamka, ki se resnično trudi povezat z ljudmi. Ko ljudje kupujejo ali uporabljajo njihove izdelke ali storitve se počutijo kot del znamke. Prav ta čustvena povezava je ustvarila njihovo blagovno znamko v to kar je sedaj.

Kaj je identiteta podjetja?

Ena glavnih vlog pri „blagovni znamki“ ali „podobi podjetja“ je njegova identiteta.

V večini primerov oblikovanje identitete temelji na vizualnih napravah, ki se uporabljajo v podjetju in so običajno sestavljene v sklopu definiranih smernic. Te smernice, ki sestavljajo identiteto, običajno narekujejo, kako se identiteta uporablja na različnih medijih z uporabo odobrenih barvnih palet, pisav, postavitev, odmikov in tako naprej. Te smernice zagotavljajo, da se identiteta podjetja ohranja skladna skozi oglaševalske kanale, kar posledično omogoča prepoznavnost blagovne znamke kot celote.

Identiteto ali „podobo“ podjetja sestavlja več vizualnih naprav:

  • Logotip (simbol podjetja in blagovne znamke)
  • Pisalne potrebščine (Pismo + vizitka + kuverte itd.)
  • Marketinški material (letaki, brošure, knjige, spletna mesta itd.)
  • Izdelki in embalaža (izdelki, ki se prodajo in njihova embalaža)
  • Oblačil zaposlenih (od copatov do kratkih majic)
  • Signalizacija (notranja in zunanja)
  • poročila in statistike (sporočila, posredovana prek posrednih ali neposrednih načinov komunikacije)
  • Druga komunikacija (zvok, vonj, dotik itd.)
  • Vse, kar predstavlja podjetje

Vse te stvari predstavljajo vizualno identiteto in bi morale podpirati blagovno znamko kot celoto. Logotip je celostna znamka in blagovna znamka, ki je zavit v eno prepoznavno znamko. Ta znamka je avatar in simbol podjetja kot celote. 

Kaj je marketing blagovne znamke?

Trženje blagovne znamke je proces ustvarjanja in promocije določene blagovne znamke ali izdelka z namenom vzpostavitve edinstvene identitete v glavah potrošnikov. Vključuje razvoj značilne osebnosti in podobe blagovne znamke, ki odmeva s ciljno publiko. To je mogoče doseči z različnimi tržnimi strategijami in taktikami, kot je ustvarjanje privlačne vsebine, sodelovanje s strankami na družbenih omrežjih ter ponujanje visokokakovostnih izdelkov in storitev. Končni cilj trženja blagovne znamke je zgraditi bazo zvestih strank, ki zaupa znamki in jo ceni, kar vodi k dolgoročnemu uspehu in rasti.

Tema blagovne znamke je kompleksna in obstaja veliko definicij in interpretacij. Vendar je pomembno razumeti, da blagovna znamka ni le logotip ali slogan, temveč zaznavna čustvena podoba podjetja kot celote. Pomembno je tudi poudariti, da blagovna znamka ni nekaj, kar lahko oblikuje sam oblikovalec, temveč jo ustvari percepcija občinstva in izkušnja s podjetjem. Identiteta blagovne znamke je sestavljena iz vizualnih pripomočkov, kot so logotipi, marketinški materiali in napisi, vključuje pa tudi vrednote in cilje podjetja. Na splošno uspešno trženje blagovne znamke zahteva jasno vizijo, močno zgodbo, učinkovito pozicioniranje in dosledno vizualno identiteto.

NIMATE ČASA IN IDEJ ZA REDNE OBJAVE?

Upravljanje družbenih omrežij in oglaševanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?