Blagovna znamka in identiteta

Ponavadi ob uporabi besede identiteta ali blagovna znamka naprej pomislimo na logotip. Logotip ni vaša blagovna znamka, niti ni vaša identiteta. Oblikovanje logotipa, oblikovanje identitete in trženje blagovne znamke imajo različne vloge, ki skupaj tvorijo zaznano podobo podjetja ali izdelka.

Kaj je blagovna znamka? Kaj je identiteta podjetja?

V spletu je bilo nekaj nedavnih razprav o tem, da vaš logotip ni vaša blagovna znamka. Čeprav je to res, marsikdo različno definira omenjene 3 stvari. Če bi hoteli povzeti definicijo v enem stavku, bi rekli:

Kaj je blagovna znamka? – Zaznavna čustvena podoba podjetja kot celote.
Kaj je identiteta? – Vizualni pogledi, ki so del celotne blagovne znamke.
Kaj je logotip? – Oznaka v kateri se podjetje prepozna v najpreprostejši obliki z uporabo simbola ali ikone.

Kaj je blagovna znamka?

Blagovna znamka zagotovo ni enostavna tema za kratko razlago – na to temo je bilo napisanih ogromno publikacij in na stotine knjig, vendar bi na kratko rečeno lahko opisali “blagovno znamko” kot organizacijo, storitev ali izdelek z oblikovano “osebnostjo”, katero zaznava samo občinstvo. Treba je poudariti tudi, da oblikovalec ne more “oblikovati” blagovne znamke – to lahko stori samo občinstvo. Oblikovalec samo lahko uredi vizualno podobo bodosi logotipa ali katerekoli drugega orodja za vizualno predstavitev.

Mnogi ljudje verjamejo, da je blagovna znamka sestavljena iz več elementov – barve, pisave, logotip, slogana. V resnici je razlaga veliko bolj zapletena od tega. Lahko bi rekli, da je blagovna znamka „podoba podjetja“.

Temeljna zamisel in temeljni koncept, ki se nanaša na podobo podjetja, je, da vse, kar podjetje počne, vse, kar ima v lasti, in vse, kar proizvaja, odraža vrednote in cilje podjetja kot celote.

Doslednost te osrednje ideje tvori podjetje, ki ga poganja, prikazuje, za kaj se zavzema, v kaj verjame in zakaj obstajajo. Ne gre zgolj za določene barve, določene pisave, logotip in slogan.

Kot primer lahko izpostavimo dobro znano podjetje, Apple. Apple kot podjetje oblikuje humanistično korporacijsko kulturo in močno korporacijsko etiko, za katero je značilno, da sta prostovoljnost, dobra uporabniška podpora in vpletenost v skupnost. Te vrednote poslovanja so vidne v vsem, kar počnejo, od njihovih inovativnih izdelkov in oglaševanja, vse do njihovega storitve za stranke. Apple je čustvena humanistična blagovna znamka, ki se resnično trudi povezat z ljudmi. Ko ljudje kupujejo ali uporabljajo njihove izdelke ali storitve se počutijo kot del znamke. Prav ta čustvena povezava je ustvarila njihovo blagovno znamko v to kar je sedaj.

Kaj je identiteta podjetja?

Ena glavnih vlog pri „blagovni znamki“ ali „podobi podjetja“ je njegova identiteta.

V večini primerov oblikovanje identitete temelji na vizualnih napravah, ki se uporabljajo v podjetju in so običajno sestavljene v sklopu definiranih smernic. Te smernice, ki sestavljajo identiteto, običajno narekujejo, kako se identiteta uporablja na različnih medijih z uporabo odobrenih barvnih palet, pisav, postavitev, odmikov in tako naprej. Te smernice zagotavljajo, da se identiteta podjetja ohranja skladna skozi oglaševalske kanale, kar posledično omogoča prepoznavnost blagovne znamke kot celote.

Identiteto ali „podobo“ podjetja sestavlja več vizualnih naprav:

  • Logotip (simbol podjetja in blagovne znamke)
  • Pisalne potrebščine (Pismo + vizitka + kuverte itd.)
  • Marketinški material (letaki, brošure, knjige, spletna mesta itd.)
  • Izdelki in embalaža (izdelki, ki se prodajo in njihova embalaža)
  • Oblačil zaposlenih (od copatov do kratkih majic)
  • Signalizacija (notranja in zunanja)
  • poročila in statistike (sporočila, posredovana prek posrednih ali neposrednih načinov komunikacije)
  • Druga komunikacija (zvok, vonj, dotik itd.)
  • Vse, kar predstavlja podjetje

Vse te stvari predstavljajo identiteto in bi morale podpirati blagovno znamko kot celoto. Logotip je celostna znamka in blagovna znamka, ki je zavit v eno prepoznavno znamko. Ta znamka je avatar in simbol podjetja kot celote. Identiteta in blagovna znamka pa je mnogo več.