Nov zakon obračunavanja DDV v e-poslovanju

S 1. julijem 2021 prihaja sprememba davka na dodano vrednost v e-poslovanju. Pozabite, kaj veste do zdaj, saj prihajajo korenite novosti.

Kje boste kot spletno podjetje morali obdavčiti dobave, ko bodo začela veljati nova pravila EU o DDV? Bi se morali odločiti za novo shemo poenostavitve VEM? Ste pomislili, katere stopnje DDV bodo treba zaračunati?

V tem članku smo za vas povzeli ključne spremembe DDV, na katere moramo biti pozorni v e-poslovanju pri prodaji na daljavo v EU.

Ukinitev pragov prodaje na daljavo

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Pragovi prodaje na daljavo so posamezni pragovi, ki jih določi vsaka država članica EU. Te pragove naj bi jih podjetja spremljala v koledarskem letu. Pragovi se gibljejo med 35.000 in 100.000 EUR in se med državami razlikujejo.

V skladu z veljavnimi pravili EU o prodaji na daljavo mora podjetje obdavčiti svojo spletno prodajo znotraj EU v državi odhoda blaga. Ta odavčitev traja dokler letni obdavčljivi promet (brez DDV) ne preseže lokalnega praga v državi, v kateri so stranke.

Po preseganju lokalnega praga v drugi državi članici se mora spletni prodajalec registrirati v tej državi. Začeti mora zaračunavati veljavne stopnje DDV in zbrane zneske DDV nakazati lokalnim davčnim organom.

Obračunavanje davka na dodano vrednost DDV od 1. julija 2021

Od 1. julija 2021 bodo pragovi prodaje na daljavo, kot je opisano zgoraj, odpravljeni in nadomeščeni z enim poenotenim pragom oprostitve, določenim na 10.000 EUR.

Zakaj se uvaja ta novi prag oprostitve? Evropska komisija namerava poenostaviti pravila o DDV za elektronsko poslovanje z uporabo načela obdavčitve v namembnem kraju. To v bistvu pomeni, da je treba DDV zaračunati v državi EU, kjer ima kupec sedež, in ne dobavitelj. Vendar pa bodo mikropodjetja v EU, katerih letni obdavčljivi čezmejni promet ostane pod 10.000 EUR, še naprej plačevala DDV tam, kjer imajo sedež, da jih razbremenijo dodatne upravne obremenitve. Takoj, ko bo prag oprostitve 10.000 EUR presežen, bo moralo spletno podjetje začeti obračunavati DDV v vsaki državi EU, kjer imajo sedež njegove stranke.

Zraven tega bo sistem “mini vse na enem mestu” (mini VEM) razširjen v sistem “vse na enem mestu” (VEM). Tako se bodo spletna podjetja osvobodila bremena registracije za DDV v več državah po novih pravilih. To bo podjetjem omogočilo obračun in plačilo DDV, ki ga je treba plačati pri prodaji na daljavo znotraj EU. Prav tako pa pri dobavi drugih storitev B2C (trženje med podjetji in potrošniki) v enem četrtletnem elektronskem obračunu DDV.

Kako koristna bodo ta nova pravila za spletna podjetja?

Z uvedbo teh novih pravil o DDV in uvedbo sistema VEM Evropska komisija upa, da bo poenostavila spoštovanje DDV za spletna podjetja. Poenostavitve pa lahko podjetjem prinesejo tudi novo plast zapletenosti. Prva težava, ki jo lahko predvidevamo, je, da morajo manjši trgovci, če bodo morali nenadoma obračunati DDV v več državah EU – zaradi nadomestitve pragov prodaje na daljavo z nižjim pragom po vsej EU, preveriti in zaračunati pravilne stopnje DDV svojim strankam v več državah kot v prejšnjem režimu prodaje na daljavo.

Poleg tega po novi shemi VEM podjetja ne bodo mogla poravnati nobenega nastalega DDV, kot so trenutno sposobna z obračunom DDV.

Nazadnje, za podjetja, ki imajo zaloge v EU. Vključno s prodajalci v programu Amazon Pan-program EU – bodo kljub novim pravilom še vedno potrebne lokalne registracije DDV.

Kako se lahko spletna podjetja pripravijo na te spremembe?

Spremembe pridejo vedno hitreje, kot pričakujemo pri obdavčitvi. Potem ko so bila nova pravila že enkrat preložena zaradi pandemije, naj bi ta začela veljati 1. julija 2021.

Podjetja bi morala le v nekaj mesecih pripraviti, pregledati svojo dobavno verigo in sprejeti informirane komercialne odločitve o možnostih registracije za DDV in zagotoviti njihovim ERP sistemom, da so pripravljeni uporabiti različne stopnje DDV, ki veljajo v celotni EU.

Če niste prepričani, kako se prilagoditi tem spremembam, se obrnite na našo ekipo. Z veseljem vam bomo pomagali pri pripravi na prihajajoče spremembe.

V dodatno pomoč pa smo vam priložili seznam stopenj DDV po državah EU (zadnjič posodobljeno 1. januarja 2021)

Država članicaKoda
države
Splošna
stopnja
AvstrijaAT20
BelgijaBE21
BolgarijaBG20
CiperCY19
ČeškaCZ21
NemčijaDE19
DanskaDK25
EstonijaEE20
GrčijaEL24
ŠpanijaES21
FinskaFI24
FrancijaFR20
HrvaškaHR25
MadžarskaHU27
IrskaIE23
ItalijaIT22
LitvaLT21
LuksemburgLU17
LatvijaLV21
MaltaMT18
NizozemskaNL21
PoljskaPL23
PortugalskaPT23
RomunijaRO19
ŠvedskaSE25
SlovenijaSI22
SlovaškaSK20

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?