Inovativne tehnologije in umetnost

Ste že kdaj doživeli resnično novost? Nekaj tako motečega, kar dvomi v vašo definicijo tega, kar že tako dolgo veste, da je resnično. Predstavljajte si, da so to občutili prvi ljudje, ki so si ogledali film ali videli letalo. To je nerazložljiva energija, ki ima moč na novo opredeliti. Umetniki so bili v mnogih pogledih v središču izzivanja splošnih prepričanj in so uporabljali povsem nove medije za izražanje špekulativnih idej.

Ustvarjalno kodiranje sicer nikoli ne pade na misel med razpravo o umetnosti, vendar pa revolucionarno spreminja tisto, kar umetnost je in lahko je. Ko vstopamo v bolj digitalni svet, je lahko ustvarjalno kodiranje gibanje sodobne umetnosti, ki ga potrebujemo za artikulacijo glavnih družbenih izzivov, s katerimi se soočamo s tehnološkim napredkom.

Photo by Negative Space from Pexels

Kaj je kreativno kodiranje?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Poenostavljeno povedano, kreativno kodiranje je novonastala posebnost, ki uporablja kodo in programiranje kot medij za ustvarjanje umetnosti. Vsestranskost in povsod prisotnost programov ga naredi še posebej izrazitega, kar mu omogoča, da se kaže kot digitalne slike, vizualizacija podatkov ali celo robotika.

Za razliko od funkcionalne osredotočenosti večine uporabe kode – na primer kodne vrstice navigacijske aplikacije – kreativno kodiranje uporablja programske jezike izključno za umetniške namene. Kot umetniki imamo na splošno stigmo glede kodiranja, ki ima visoke ovire za vstop, kot inženirji pa imamo tudi stigmo v zvezi s težavami ustvarjalnega izražanja. Vendar ta polja niso več ločena entiteta, saj so tesneje povezana, kot si ljudje mislijo.

Kako priti v kreativno kodiranje?

Ker so programski viri neverjetno odprtokodni in ustvarjalni navdih demokratiziran po internetu, je vstop na to področje tako enostaven kot ogled nekaterih vadnic za kodiranje na Youtube ali izdelava lesene plošče na Pinterest.

Če tega še niste storili, se lahko naučite kodirati tako, da izberete kodni jezik, kot so HTML, CSS in JavaScript. Na voljo je veliko spletnih virov, kot so:

• W3Schools
• Vadnice na Youtube
• LinkedIn Learning
• Learnpython.org
• The Code Academy
• Processing

Od tam je iskanje navdiha lahko preprosto kot branje preostalega članka ali raziskovanje namenskih prostorov umetniške tehnologije, kot je Artechouse.

Tu je nekaj zanimivih polj znotraj kreativnega kodiranja, s katerimi se lahko preizkusite, ko začnete:

Strojno učenje: razvoj računalniških algoritmov, ki se samodejno učijo in izboljšajo svojo zmogljivost z izkušnjami in podatki.

Projekcijsko kartiranje: tehnika za projiciranje videoposnetkov na površine nepravilne oblike, kot so skulpture ali zgradbe.

Generativno načrtovanje: iterativni postopek načrtovanja, v katerem program, ki običajno uporablja algoritme, ustvari določeno število izhodov na podlagi nabora omejitev.

Kodiranje v živo: oblika izvedbe, pri katerem kodirniki programirajo sproti. Običajno gre za oblikovanje zvoka, slike in svetlobe.

Tukaj je nekaj primerov, kako rastoče, osupljivo in novo ustvarjalno kodiranje lahko ustvari nekaj idej in navdihne vaše lastne kreativne izdelke.

Photo by olia danilevich from Pexels

Primeri kreativnega kodiranja

  • Audience avtorja Random International
  • New Nature Digital Petting Zoo avtorja Marpi Studio • Everything in Existence avtorja fuse*
  • Infinite Command Team avtorja Casey Reas
  • Land Lines avtorja Zach Lieberman
  • ALGOBABEZ avtorja Shelly Knotts
  • XYZT: Abstract Landscapes avtorja Adrien M & Claire B
  • Tecnicontrol avtorja Bradley G Munkowitz (GMUNK)
  • PEmbroider ustvarjeno iz strani Frank-Ratchye STUDIO za Creative Inquiry
  • Learning to See avtorja Memo Akten

1. Audience avtorja Random International

Random International je eksperimentalni umetniški studio z sedežem v Londonu, ki že več kot desetletje uvaja prostor kreativnega kodiranja. Njihova dela se dotikajo globokih družbenih tem in so bila mednarodno razstavljena v prostorih, kot je MoMa.

Audience, eno od njihovih prejšnjih del iz leta 2008, uporablja programsko opremo za sledenje gibanju in kreativno kodiranje, da ustvari skoraj neprijetno antropomorfno izkušnjo. Ko obiskovalec galerije stopi pred vrste posamično plesnih ogledal, se takoj sinhronizirajo in zaklenejo na gledalca. S 100 ogledali, ki se zdaj gledajo nazaj v vas, postanete osrednja točka svojega lastnega pogleda.

2. New Nature Digital Petting Zoo avtorja Marpi Studio

New Nature je digitalno interaktivni živalski vrt, ki ga je ustvaril Marpi Studio in se za ustvarjanje virtualnih organizmov opira na tehnologijo in programiranje, ki temelji na gestah. S strojnim učenjem je Marpi ustvaril virtualni terarij bitij in rastlin, ki se zanašajo na fizične interakcije gledalcev, da oživijo. Ko gledalci sodelujejo z digitalnimi bitji, se umetniško delo odziva z računalniško ustvarjenimi gibi v realnem času in simulira gibanje organskega bitja, kot je hišni ljubljenček.

3. Everything in Existence avtorja fuse*

Everything in Existence dvomi v naše dojemanje resničnosti. Z uporabo orodij za obdelavo podatkov v realnem času in algoritemske programske opreme fuse* ustvari živo umetniško delo, ki se nenehno razvija in prilagaja glede na interakcijo z opazovalci.

Umetniška dela nenehno ustvarjajo nove vizualne odzive kot odgovor na gledalce, njihova družbena omrežja, zvok in drugo. Ta samostojna razstava fuse*, ki je bila premierno predstavljena v Washingtonu leta 2019, ustvarja digitalno interaktivne izkušnje neodvisno od umetnika. Njegova samozadostnost in generativnost kažeta na povsem novo obliko umetniškega izražanja.

4. Infinite Command Team avtorja Casey Reas Ekipa neskončnega poveljevanja Caseyja Reasa preiskuje razmerje med delci, ki so kodirani za izdelavo slik, in kodo, ki te delce ponareja.

Skladba z uporabo pikselacije različnih uteži in velikosti ustvari digitalni mozaik televizijskih signalov, ki postanejo abstraktni in podobni kolažu, kar spominja na brskanje po televizijskih kanalih. Delo je praznovanje umetnosti in tehnologije, ki prikazuje potencial združevanja digitalnih fragmentov v celostno delo.

5. Land Lines avtorja Zach Lieberman

Eden najbolj vznemirljivih vidikov kreativnega kodiranja je, da je tako lahko dostopen. Ne glede na to, kam se odpravite po svetu, bo vedno prisotna koda, ki vodi nove novosti ali digitalne platforme.

Ustvarjalni programer Zach Lieberman opominja, kako nenehno je prisotna koda v našem življenju, tako da z Google Zemljevidi ustvarja umetnost. Lieberman v svojem projektu Land Lines uporablja strojno učenje, optimizirane algoritme in moč kartic, da izkoristi slike iz Google Zemljevidov in jih uskladi z risbami gledalcev.

Lieberman prosi svoje gledalce, naj na zaslon narišejo oblike in črte, ki se nato pretvorijo v resnične prostore na zemlji, ki spominjajo na črto, ki so jo narisali.

6. ALGOBABEZ avtorja Shelly Knotts

Shelly Knotts ustvarjalno kodiranje popelje na povsem novo ravnino v svojem pop-pasu, ki kodira v živo, ALGOBABEZ. Shelly s sedežem v Veliki Britaniji sodeluje z drugimi glasbeniki in programerji pri svojih psevdo-improviziranih glasbenih nastopih v živo. Njena kodirana glasba je bila predvajana mednarodni publiki in raziskuje teme podatkov, glasbe, omrežij in kode.

7. XYZT: Abstract Landscapes avtorja Adrien M & Claire B

XYZT, ki ga je ustvarilo podjetje Adrien M & Claire B, raziskuje stičišče matematike in namišljene krajine. Z izkoriščanjem tehnologije, programiranja in oblikovanja razsvetljave XYZT omogoča obiskovalcem, da raziščejo štiri primarne ravni obstoja: vodoravno (os X), navpično (Y), globino (Z) in čas (T).

Razstava omogoča neprimerljivo interaktivnost na vseh ravninah, odziv na gibanje obiskovalcev in ustvarjanje novih vizualnih elementov v realnem času.

8. Tecnicontrol avtorja Bradley G Munkowitz (GMUNK)

Bradley Munkowitz, ki je v umetniški skupnosti znan tudi kot GMUNK, v svojem kreativnem kodiranju Technicontrol preiskuje načine, na katere lahko robotika, koda in vsebina zaslona ustvarijo koreografsko delo.

Namesto da bi uporabil tipična platna s projekcijskimi kartami, se je zavzel za robote z LED zasloni in kamero z nadzorovanim gibanjem. Končni rezultat je muhast, tehnološko podprt video posnetek z zares čudovito zgodbo, ki sledi korakom televizijske ugrabitve.

9. PEmbroider ustvarjeno iz strani Frank-Ratchye STUDIO za Creative Inquiry

PEmbroider je odprtokodna knjižnica za računalniško vezenje. Cilj knjižnice kreativnega kodiranja je opolnomočiti umetnike in obrtnike, da lahko brezplačno delajo generativno vezenje. Običajno bi bila takšna orodja draga in pogosto večini umetnikov ali ljubiteljev ljubiteljev niso dostopna.

Z ustvarjanjem odprtokodnega repozitorija PEmbroider vsakomur omogoča, da s kodo ustvari novo, generativno vezenje.

10. Learning to See avtorja Memo Akten

Memo Akten je umetnica in raziskovalka, ki naravo vida in zaznavanja preučuje z računalniško ustvarjalnostjo in umetno inteligenco. V svoji seriji del Learning to see je Akten razvila umetno nevronsko mrežo za ogled in omišljanje sveta okoli nas.

S primerjavo vsakdanjih predmetov z njihovimi interpretacijami skozi oči nevronskih mrež lahko Memo Akten z digitalno tehnologijo posnema način, kako ljudje opazujemo svet in razumemo predmete. Kot navaja,”lahko skozi filter vidi samo tisto, kar že ve. Tako kot mi. Ker tudi mi stvari ne vidimo takšne, kot so, ampak takšne, kot smo.”

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?