Digitalna transformacija v maloprodaji

Digitalne tehnologije so prekinile številne tradicionalne poslovne modele s preoblikovanjem ali ustvarjanjem povsem novega poslovnega modela. Uber, Airbnb, Skype, Alibaba itd. So nekateri najboljši primeri podjetij, ki utirajo pot novim digitalnim poslovnim modelom, zahvaljujoč digitalnim preobrazbam. Če vzamemo vpogled maloprodajno industrijo, ki še ni v celoti digitalizirana, lahko predvidevamo, da bodo v prihodnjosti številni sprejeli digitalizacijo. Tako bo digitalni trend preoblikoval panogo oziroma jo izboljšal (seveda v prid stranki, kot je to bil povod zgornjih primerov).

Z napredkom na področju tehnologij, razpoložljivosti podatkov v realnem času in analitike se bo maloprodajna industrija z razvojem prilagodila željam potrošnikov. Potrošnik ima za razliko od starih časov dostop do informacij o izdelku ali storitvi in ​​različnih možnostih nakupa. Spletni nakupi imajo izboljšano uporabniško izkušnjo z večjo personalizacijo. Po podatkih raziskave IDC bo do leta 2020 vsaj 55% vseh organizacij postalo digitalnih z novimi poslovnimi modeli in digitalno prodajnimi izdelki in storitvami.

Za ohranitev konkurenčnosti v tej hitro spreminjajoči se panogi, morajo trgovci na drobno izkoristiti najnovejše digitalne tehnologije. Preoblikovati se morajo tako, da izpolnjujejo spreminjajoče se vedenje potrošnikov. Uporabiti morajo digitalno tehnologijo transformacije svojega posla in si ustvariti nov poslovni model, tako da kupca postavijo v center pozornosti.

Kaj je digitalna transformacija?

+ Razširi članek s svojim mnenjem

Digitalna transformacija uporablja digitalne tehnologije za ustvarjanje novih ali spreminjanje obstoječih poslovnih procesov, kultur in izkušenj strank, da bi dosegli spreminjajoče se poslovne in tržne potrebe. To ponovno predstavitev poslovanja v digitalni dobi imenujemo digitalna transformacija. V maloprodaji ni nič drugega kot prehod iz pristopa, ki je usmerjen v izdelek, do pristopa, osredotočenega na kupca, s poudarkom na dobri uporabniški izkušnji.

Kakšni so izzivi na poti digitalne preobrazbe?

Z neverjetno rastjo e-trgovine so se nakupi v trgovinah zmanjšali. Dobra večina potrošnikov še vedno raje obiskuje fizične trgovine, saj želijo izdelek videti se ga dotakniti ter ga preizkusiti, preden opravijo nakup. V spletu lahko zbirajo informacije o izdelkih in opravijo nakup preko spleta ali preizkusijo izdelek in naročijo prek spleta. To kaže, da imajo potrošniki raje kombinacijo obeh. Trgovci na drobno, ki poskušajo premostiti vrzel med spletnim in brez povezave in se lotijo ​​”fizi-gitalno”, imajo večje možnosti za pridobitev kupca. Trgovci na drobno morajo izkoristiti najnovejše tehnologije, da ustvarijo izkušnjo večnamenskih strank, ki jim omogoča, da širijo prilagojene ponudbe po kanalih.

Tudi če prodajalci ponujajo vrhunske izdelke, je stranka navdušena le, če ji nudijo vrhunsko izkušnjo. Čeprav cenovne ponudbe in promocije predstavljajo temelj izkušenj s strankami, je kritični dejavnik hiper personalizacija. Trgovci na drobno, ki lahko napovedujejo vedenje strank, predvidevajo njihove potrebe in razširijo prilagojeno ponudbo pravi čas, ustvarijo zelo zvestega kupca.

Ključni elementi digitalne transformacije

Izkušnja v trgovini

Zagotavljanje boljšega sodelovanja z kupci in bogatih izkušenj v trgovini omogočajo prodajalcem, da se povežejo s strankami prek vseh dotičnih točk in vpliva na nakup. Uporabljajo lahko svetilnike, IoT naprave in pametne police, da navdušijo kupce z navigacijo v trgovini, cenami izdelkov v realnem času in ponudbami.

Optimizirana pot nakupa potrošnikov

Optimiziranje izkušenj od konca do konca v celotnem življenjskem ciklu stranke ima ključno vlogo pri blaženju kompenzacije in zagotavljanju zvestobe strank. Trgovci na drobno morajo uporabiti tehnologije za analizo podatkov, da razumejo vedenje in želje strank, da v vsaki fazi življenjskega cikla stranke pripravijo prilagojene ponudbe ali priporočila za izdelke.

Napredne plačilne rešitve

Plačila brez trenja ali digitalni plačilni terminali omogočajo potrošnikom prehod iz brezgotovinskega v brezstično, kar znatno skrajša čas transakcije.

Podpora za stranke

Napredek na področju umetne inteligence in tehnologij strojnega učenja je spremenil interakcijo pri skrbi za stranke z avtomatizacijo rutinskih storitev, za katere ni potrebno posredovanje ljudi. Uporaba digitalnega bot-a, ki ga poganjajo tehnologije AI in ML, trgovcem omogočajo, da odgovarjajo na standardna vprašanja, obvladujejo donose, strankam pomagajo učinkovito s poizvedbami o izdelku itd. In s tem izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Digitalna transformacija je ključna za uspeh trgovcev

Hiper personalizirana uporabniška izkušnja je visoka v tej digitalni ekonomiji. Da bi osvojili sodobnega kupca, morajo trgovci ustvariti vrhunsko izkušnjo nakupovanja, ki jih loči od konkurence. Vzpostaviti morajo izjemno izkušnjo, ne glede na kanale za pridobitev maloprodajnih strank.

SPLETNE IN MOBILNE APLIKACIJE

Razvoj aplikacij za pametno proizvodnjo in poslovanje

Extend the article with your expert input

Do you want to get featured on the article as one of the authors with dofollow backlink to your website? 

Razširi članek s svojim strokovnim mnenjem

Ali želite biti predstavljeni v članku kot eden od avtorjev s povratno povezavo dofollow do vaše spletne strani?