Digitalizacija meritvenih procesov​

Vpliv digitalizacije dela procesa v proizvodnji, lahko prinese velike izboljšave produktivnosti in efektivnosti porabe časa na dolgi rok. Z vami bomo delili kako smo z digitalizacijo meritvenih procesov podjetja Ilkos d.o.o. privarčevali več kot 700 delovnih ur na leto.
ALGORITMI MERITEV: > 10     DVIG UČINKOVITOSTI: 9 %     PRIVARČEVANIH UR: > 700 / leto

Študija primera Ilkos Candles

Ilkos Candles je vodilni proizvajalec sveč na domačem trgu in širše po svet. Vizija podjetja je nenehna izboljšava kvalitete in procesov proizvodnje ter močna varstvena odgovornost. V tej študiji primera smo pod drobnogled vzeli proces digitalizacije meritvenih procesov in razvoj spletne aplikacije. 

ilkos mobilna aplikacija

Mobilna aplikacija za meritve

Mobilna aplikacija je postala desna roka pri izvajanju meritev in celotnemu procesu testiranja. Proces testiranja vsebuje funkcionalnosti kot so beleženje s QR kodami, pregled podatkov v živo in hitre akcije. Tako je pregled artiklov enostavnejši, proces pa hitrejši.

Spletna aplikacija za predstavitev

Spletna aplikacija nudi med drugim hitrejši pregled meritev in primerjavo med posameznimi artikli. Njena glavna nalog je izdelava predstavitve meritev in testiranja kadarkoli in le s tremi kliki, za kar je bil prej veliko bolj neprijazen in dolg proces. 

ilkos webapp

Proces digitalizacije

Digitalizacija z vsakim dnem postaja ključen del našega vsakdana. Za organizacijo ali podjetje to predstavlja zmanjševanje stroškov poslovanja, zmanjševanje časa za procese, ki so zamudni, a vseeno pomemben del poslovanja in seveda izboljšanje same organiziranosti. V primeru Ilkos je tak proces bil meritve in testiranje sveč, ki je za nekoga v podjetju predstavljalo skoraj celodnevno delo. Ko je bila potreba po predstavitvi meritev v namenski obliki, je za to bilo potrebno vložiti spet preveč časa. Takšen proces je podjetju predstavljalo ozko grlo pri skaliranju linije izdelkov. 

Z digitalizacijo bi obstoječi proces prenesli na mobilno in spletno aplikacijo, dostopno kjerkoli. Z mobilno aplikacijo bi podatke vnašal, spletna aplikacija pa bi služila za lažji pregled in primerjavo med artikli. Seveda bi spletna aplikacija omogočala tudi pripravo predstavitve meritev, izdelano na konsistenčni predlogi, ter prilagoditev posameznih delov predstavitve. 

Razvoj mobilne in spletne aplikacije

Vzporedno s pripravo grafične predloge spletne in mobilne aplikacije na podlagi smernic blagovne znamke Ilkos Candles smo začeli pripravljati algoritme meritev, API vmesnik in bazo podatkov. Zaradi velike količine robnih primerov, je bilo potrebno razviti proces testiranja in invalidiranja podatkov, katere smo z redno komunikacijo naročnika tudi uspešno implementirali. Vodilo izdelave grafičnega vmesnika je bila preprostost in želja po čim manjšem številu klikov do željene akcije. Proces smo želeli optimizirat brez dodajanja kompleksnosti procesa in potrebe po izobraževanju.

Razvoj spletne in mobilne aplikacije je bil mogoč vzporedno, zaradi definiranja algoritmov meritev in postavitvijo API servisa ter bazo podatkov, v fazi izdelave in usklajevanja dizajna uporabniškega vmesnika. Zaradi strateškega planiranja resursov in agilnega pristopa so bile lahko razvite 2 aplikacije in API servis z bazo podatkov 3x hitreje, kot po tradicionalnem pristopu.

Rezultati

Digitalizacija ponavljajočih procesov, kateri vsebujejo aktivnosti, ki bodo postale ozko grlo pri skaliranju, je nuja preden se podjetje odpravi na tuje trge.  Seveda je za vsak bolj kompleksni projekt potrebno ogromno raziskav in komunikacije z naročnikom, ki ima največ pomembnih informacij, da dosežemo optimalne rezultate. V primeru Ilkos Candles, spletna in mobilna aplikacija nebi imela efekta brez poznavanja samega procesa in algoritmov meritev, ter predpostavk delovanja procesa, ki ga lahko ima samo nekdo iz naročnikove proizvodnje, ki ta proces opravlja. 

 ALGORITMI MERITEV: >10     DVIG UČINKOVITOSTI: 9%     PRIVARČEVANIH UR: >700/leto

Zgradimo skupaj nekaj uspešnega