Oglaševalska kampanja za zagonsko platformo Zmartup​

Vpliv oglaševanja na socialnih omrežjih za pridobivanje zagonskega kapitala na avstrijski FinTech platform Zmartup. Z vami bomo v tej študiji primera razkrili strategijo, proces in pomembnejše matrike, ki smo beležili za oceno dosega cijev.

IMPRESSIONS: > 3.000.000     ROAS: > 18     FUNDED: > 200.000 e

Študija primera Zmartup

Zmartup je avstrijska startup platforma za množično investiranje v posamezne projekte. Je zelo podoben Kickstarterju z eno veliko razliko, ki ga loči od preostale konkurence. Zmartup ponuja hibridno investiranje, kjer lahko nosilec projekta izbere med crowdinvestingom ali crowdfundingom. Zraven platforme, še ponujajo storitve namenjene zagonskim podjetjem v začetni fazi. V tej študiji primera smo pod drobnogled vzeli del njihovih procesov – oglaševanje na socialnih omrežjih z ciljem zbiranja množničnega investiranja.

Pozicionirajte pravilno podjetje na trg

Raziskava segmentov trga in strategija oglaševanja

Preden smo lahko začeli z oglaševanjem in ciljanjem prave publike smo morali vložiti nekaj časa v samo raziskavo konkurence, trga in idealnih ciljnih karakteristik oseb, da smo lahko razumeli vse dejavnike. To nam je ustvarilo močno osnovo iz katere smo lahko razvili učinkovito strategijo oglaševanja.

Analiza in optimizacija oglaševalskih kampanj

Po definirani strategiji smo ustvarili kampanje, ki so ciljale različne karakteristike oseb. Preostalo delo je bilo narejeno na testiranju različnih karakteristik v kombinaciji z različnimi kreativami in prednostmi z namenom optimizacije stroškov in dosega oglasov.

Oglaševanje na socialnih omrežjih

Dokaj očitno je, da je za učinkovit oglas potrebno dobro ciljanje. Pri tem je pomembno, da dodobra poznamo svoje kupce/stranke, da jim lahko ponudimo ustrezne, primerne oglase. Torej, kadar ciljamo na specifično skupino, je nujno, da jo definiramo kolikor se le da. V nasprotnem primeru bo oglas naletel na neustrezno občinstvo, zaradi tega pa bo imel nižjo relevantnost in posledično manj vtisov na želeno publiko. 

Preden razmišljamo o oglasih je potrebno na podlagi raziskave definirati optimalne kanale za oglaševanje. V našem primeru je bil zaradi definirane specifične skupine, optimalen kanal LinkedIn in takoj za njim Facebook. Tukaj je potrebno poudariti, da je potrebno vsak oglas prilagodit na posamezni kanal oglaševanja, z dobro prakso objav posameznega. 

Strategija oglaševanja za zagonska podjetja

Ključnega pomen je, da testiramo neprestano, pa naj si bo to kreativnost, sporočanje, ciljanje, optimizacija, itn. Slednje je nujno potrebno, če želimo izboljšati dolgoročni nastop oglasov. Tako lahko ustvarimo več testnih občinstev, ki se razlikujejo po različnih parametrih. Nato vsem pokažemo isti oglas in kar se da hitro prepoznamo zmagovalnega ter zaustavimo tistega, ki ima najmanj uspeha. Nato lahko dodamo še več različnih občinstev in proces ponovimo. Gre namreč za nenehen proces, kjer konstantno težimo k temu, da poiščemo najboljše občinstvo za optimizacijo stroškov in povečanja dosega. 

Proti koncu kampanje smo z razlogom optimizacij konverzij namenili večji del budgeta za oglase podobnim občinstvam in osebam, ki so našo spletno stran že obiskale. Namreč ti vedenjski podatki so veliko natančnejši za določanje pripravljenosti kupca v nasprotju s poljubnimi demografskimi podatki, kot so starost, spol, splošni interesi, ipd. Zraven tega, da smo spremenili ciljanje pa še je potrebno spremeniti sporočanje z kakšnim prodajnim prožilcem, kot npr. strah pred zamudo, dodatno vrednost, nujnost ali pomanjkanje.

Rezultati

Priprava oglaševalskih kampanj na socialnih omrežjih in definiranje par oglasov ni dovolj za dosego optimalnih rezultatov. Potrebna je močna strategija, ki temelji na kvantitativni raziskavah in redna analiza ter testiranje različnih parametrov (karakteristik). Da smo lahko dosegli optimalne rezultate smo pri  strategije oglaševanja, definirali tudi aktivnosti v obliki delavnic, kjer smo pripravili nosilce projektov na objavljanje in  aktivno sodelovanje z ciljno skupnostjo. Z skupnim delom smo dosegli zastavljene cilje in se od drug drugega nekaj naučili. 

IMPRESSIONS: > 3.000.000     ROAS: >18     FUNDED: > 200.000

Zgradimo skupaj nekaj uspešnega